– Patrijarh Irinej nesporno je instrument srpske države i beogradskih velikosrpskih krugova. Njegova izjava u manastiru Žiči, u kojoj je optužio „silnike ovoga sveta“, da nasilno i nepravedno otimaju, između ostalih i „milu Boku i ponosnu Crnu Goru“, zlokobna je najava radikalizacije unutrašnjih i spoljnjih obavještajno-političkih pritisaka na Crnu Goru – ocijenio je u izjavi za Pobjedu potpredśednik Savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić.

On je istakao da je „ta izjava oslonjena na crnogorsku opoziciju koja podstiče i daje maha svim silama koje rade na slamanju ustavnoga poretka zemlje“.

– U samoj Boki, takva politička misao uperena protiv državne cjelovitosti i ustavnoga poretka, snažno se korijeni i u prostome svijetu. Svakodnevno, i s crkvenoga oltara i na javnim mjestima, može se čuti prijetnja, ukoliko se donese zakon o slobodi vjeroispovijesti da će se na takozvanome Saboru Boke donijeti odluka o istupanju Boke iz Crne Gore – podsjetio je Vučinić.

Takav neskriveni prijeteći odnos Beogradske patrijaršije i dijela njenih vjernika prema suverenitetu ove zemlje, istakao je on, toliko je uzeo maha da indukuje istovjetan odnos na svim stranama Crne Gore.

– Što se tiče Srbije, naša zemlja kao pomorska država, ima strateški značaj za Srbiju kao kontinentalnu državu, jer bi višestruko uvećala njen vojno-politički značaj. Tako što bi na crnogorskoj obali dozvolila da se ukotve vojni brodovi zemalja kojima je ujedinjena Evropa trn u oku. Poduprta njihovom prijetećom silom Evropi, Srbija bi višestruko osnažila sopstveni uticaj na političke centre koji odlučuju o Kosovu i entitetu BiH Republici Srpskoj, i ta pitanja dobrim dijelom riješila u svoju korist. Nije mudro prezreti takvu opasnu i duboko destruktivnu politiku, koja ukoliko se ne zaustavi, ozbiljno prijeti samim državnim temeljima – poručio je Vučinić.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve u nedjelju je, kako su prenijeli mediji, u poslanici povodom obilježavanja 800 godina autokefalnosti SPC istakao je da se „u nadi crkva moli da vjernost svetosavskom putu osposobi srpski narod da očuva svoju svetu i zavjetnu pokrajinu – Kosovo i Metohiju, svoju milu Boku i ponosnu Crnu Goru, kao i sve one druge krajeve i zemlje nad kojima su se nadvile ruke silnika ovoga svijeta sa ciljem da ih nasilno i nepravedno otmu“.

 

 

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments