Potpredsjednik savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Stevo Vučinić kazao je za portal Aktuelno da je lider svetosavske opozicije mitropolit Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohije Radović objavio plan imperijalnih svetosavskih ciljeva, ali da ne može da vjeruje da će mu Crna Gora dozvoliti da uništi njenu bit.

Amfilohije je prije tri dana u Dajbabama najavio obnavljanje kapele Aleksandra Karađorđevića na Lovćenu, ali i gradnju crkve Svete Trojice na prostoru između Biljarde i Vladinog doma na Cetinju. Takođe je najavio da će odlučivati o nekim kadrovskim rješenjima u državnim institucijama.

“Amfilohijeve prijetnje su deklaracija imperijalnih svetosavskih ciljeva u Crnoj Gori. Znam da neće biti lako ni njemu ni nama. Ne mogu i neću da vjerujem da će mu cijela Crna Gora biti s ruke da uništi i samu njenu bit, i sve što je simbolizuje, poput mauzoleja na Lovćenu. No, viđećemo, svemu smo naredni”, rekao je Vučinić za Aktuelno.

Odgovarajući na pitanje da li će biti u mogućnosti da ostvari ovo što je naumio, Vučinić ističe:

“Prožeti mračnim emocijama, Crnogorci koji su osvetnički krenuli krivim putem, svim silama braniće taj duboko nemoralni akt i očekivati je da će na tom putu ostati do smrti. Sigurno će mu bit  s ruke, ali će se suočiti s otporom čije je dimenzije i metode teško predviđet. Mada bi mudro bilo da razmisle kojim putem idu, s kim će se suočiti i kakve sve posljedice mogu uzrokovati”, rekao je naš sagovornik.

Takozvani crnogorski intelektualnci

Govoreći o tome ko je odgovoran što je SPC stekla ovoliku moć u Crnoj Gori da je čak i presudno uticala na nedavne izbore, Vučinić navodi da je odgovor na to pitanje kompleksan.

FOTO: Slobodna Dalmacija

“Načelno govoreći odgovorna je cijela bivša crnogorska opozicija iz devedesetih godina prošloga vijeka, naravno državna vlast i takozvani crnogorski intelektualci. Ja bih se ovom prilikom posebno osvrnuo na sami DPS i te takozvane crnogorske intelektualce. Takozvane, zato što su to većinom visokoobrazovani, dakle akademski građani s fakultetskim diplomama, doktoratima i zvanjima akademika, a ne intelektualci u zapadnoevropskome značenju te riječi, dakle, savjest nacije. Jedna Francuska ih ima samo nekoliko. Bolji termin za njih bi bio misleći ljudi, i ništa više. Nikada nijedan od njih nije inicirao osnivanje ili pokrenuo neki proces od nacionalnoga značaja, odnosno, utemeljio neku nacionalnu ili važnu instituciju”, navodi Vučinić.

Kako dalje ističe “nijesu se ni trudili da u tome učestvuju, sem da se preko njih dokopaju sinekure”.

“U posljednje vrijeme vidim i čitam da tumačenjem prošlosti, lišenim činjenica, pojedini sebe stavljaju u središte političkih zbivanja s konca prošloga vijeka, u kojima nijesu ni učestvovali. A s reda, “na sitno” su naplatili krv i znoj moje generacije. U svakom smislu svoju beznačajnost s konca prošloga milenijuma, na temelju nekoliko izjava i slika iz prvih redova na raznim crnogorskim skupovima, tumačili su Đukanoviću kao posljedicu sopstvenog značaja i važnosti. Tako su besramno preuzeli i naplatili tuđe zasluge i pretvorili se u prave dvorske intelektualce u najgorem smislu. Što se njih tiče, uz nekolika izuzetka, većinom pokojna, ostali su godinama najobičnije evet efendije takojevići. Ruku na srce probra ih je državni vrh, njima se okružio i obezbijedio im lagodan život bez ikakvoga truda”, rekao je Vučinić.

Potrošeni DPS

Ističe da su “klimoglavili svakom aktu državnih vlasti” i na svaki njihov javni nastup horski odgovarali “tako je”.

“Tokom predizborne kampanje nijedan se nije ni glasnuo, mada se ni vlast nije pretrgla da ih organizuje i stavi u funkciju izbornoga procesa, mada sumnjam da bi od njih bilo ikakve koristi”, kazao je Vučinić i poručuje da što se DPS-a tiče on je odavno “potrošen”.

“Taj termin podrazumijeva da je potrošio sve privatizacione depozite koji su motivisali jednu poveću hordu nezasitih i najgorih da mu se priključe, potrošio je i resurse koje kontroliše Zavod za zapošljavanje, i na kraju i svaku nadu u bilo kakve promjene. Doslovno, dokusurili su ga nekadašnji članovi i glasači Liberalnog Saveza uz čiju je podršku, nakon rascjepa u stranci, današnji DPS i došao i zadugo opstajao na vlasti, počev od 1998. godine. A s vrha do na dno umišljena, pohlepna i nezahvalna administracija, čiji pojedinci su i osioni, umjesto da im se zahvali ona ih je prezrela, i umjesto dobrom to im vratila na najgori način. Zaboravili su staru crnogorsku izreku koja im se o glavi obila “ko se ne osveti taj se ne posveti”. Samo na Cetinju njih 1300 osvetnički glasalo je URA-u. U Crnoj Gori više hiljada, taman koliko vrijede vjerovatno dva poslanička mandata, dovoljno za komotnu izbornu pobjedu”, poručio je Vučinić.

 

B.K.

guest
3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Jelena
Jelena
09.09.2020-11:58 11:58

Do krvi ako treba, nećemo Crnu Goru ,dje su naumili, ostat će im tamo mantije! Za vazda im ,znate što Crnogorci. Iscerat g.iz Crne Gore!

Ja ti kazem
Ja ti kazem
09.09.2020-16:13 16:13

Ovo Vučiniću niko ne tretira, korisan je jer ljudi bjeze iz DPS i prelaz knama!