Vučićev SNS sugerisaće DF-u inoviranje platforme za smjenu vlasti u Crnoj Gori

U Beogradu smatraju da bi insistiranje na haotičnoj radikalizaciji bilo dočekano s oštrim protivljenjem od strane uticajnih međunarodnih faktora, jer ključne članice EU ne gledaju blagonaklono na destabilizaciju država Zapadnog Balkana posredstvom nasilnih uličnih akcija

Krajem tekuće ili početkom naredne sedmice iz beogradske centrale Srpske napredne stranke na adresu Demokratskog fronta biće upućeni prijedlozi čiji je cilj inoviranje platforme za smjenu vlasti u Crnoj Gori i jasnije pozicioniranje srpskih i prosrpskih političkih grupacija u odnosu na organizatore takozvanih građanskih protesta, saznaje Pobjeda.

Prema Pobjedinim izvorima, ključna sugestija koju će liderima Fronta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću predočiti iz vrha SNS-a srpskog predsjednika Aleksandra Vučića odnosiće se na djelimičnu promjenu metoda borbe koja će biti lišena ulične radikalizacije, a pogotovo namjere da se izazivaju sukobi sa policijom ili pristalicama aktuelne crnogorske vlasti.

U Beogradu smatraju da bi insistiranje na haotičnoj radikalizaciji bilo dočekano s oštrim protivljenjem od strane uticajnih međunarodnih faktora, jer ključne članice EU ne gledaju blagonaklono na destabilizaciju država Zapadnog Balkana posredstvom nasilnih uličnih akcija.

Stoga, iz Beograda će se sugerisati ideja trajnog povratka u parlament, uz stalno insistiranje da se otvore sve teme od značaja za trenutni položaj i budućnost srpskog naroda u Crnoj Gori, ali i one teme koje govore o “kriminalizaciji režima Mila Đukanovića i Duška Markovića i većine ključnih državnih institucija pod njihovom kontrolom”.

Povratkom u parlament isposlovao bi se, kako se smatra u Beogradu, kooperativniji odnos međunarodnih autoriteta prema aktivnostima crnogorske opozicije. Tim načinom borbe, koji bi dijelom imao institucionalni karakter, opteretili bi se odnosi unutar vladajuće koalicije koju je, očito, homogenizovao dosadašnji pristup prevrata i traženja “hitnih ostavki svih na svim pozicijama“.

Strah od nestabilnosti i uličnih nereda jasno je distancirao dio vlasti nesklonih, ali “šutećih“ građana, koji lagano gube entuzijazam za subotnjim okupljanjima. Jedinom promjenom metoda borbe, uz ozbiljnije institucionalne akcije, procjenjuje se da bi taj dio građana, koji hoće mirne promjene, mogao da se opredijeli na aktivniji odnos.

Nije tajna da je DF, potpisivanjem sporazuma sa predstavnicima organizacije „Odupri se 97.000“ preko noći inaugurisao čelnike organizacionog odbora protesta u opozicione lidere, iako nijesu učestvovali na izborima.

Lideri Demokratskog fronta su istovremeno pretrpjeli i javne kritike da su, osim ustupanja primata u opoziciji za pregovore sa međunarodnim faktorima, zapostavili i brigu o položaju i interesima srpskog naroda.

Uz odgovarajuću medijsku podršku što podrazumijeva prethodno „saniranje” posljedica zaoštrenih odnosa sa vlasnicima i menadžmentima koncerna Vijesti, lista Dan i nekoliko opozicionih portala trebalo bi da se “popravi“ slika o nespornoj liderskoj poziciji Fronta na opozicionoj sceni.

Sa tako inoviranim frontovskim imidžom, u sljedećoj fazi pristupilo bi se dijalogu; prvo na nivou parlamentaraca, odnosno šefova poslaničkih grupa, a potom i na najvišem liderskom nivou.

Ulični protesti se u tim fazama ne isključuju, ali tek u formi atraktivnih performansa i javnih, konkretnih akcija pomoći i solidarnosti sa siromašnim, bolesnim, obespravljenim, sa posebnom pažnjom prema djeci oboljeloj od najtežih bolesti.

Sve će, naravno, biti garnirano izuzetno oštrom retorikom, ali i jasnom porukom da nasilja na ulicama crnogorskih gradova neće biti. Na tu okolnost posebno moraju biti upozorene radikalne grupacije frontovaca, ali i pojedini lideri stranaka bliskih DF-u koji ne isključuju otvorene fizičke sukobe sa „drugom stranom“.

Istovremeno, trebalo bi da budu inovirani i planovi za organizovanje svakodnevnih protestnih šetnji, u većini crnogorskih gradova, koji bi dostojanstvom „šetača“ javno manifestovali odlučnost u procesu detronizovanja vlasti, ali i garantovali miroljubivost i otklon od svake vrste nasilnosti i provociranja uličnih sukoba. U protivnom, sasvim su realne pretpostavke da bi ulični protesti vrlo brzo mogli zaći u slijepu ulicu, ili ćorsokak…

Rusi posmatrači

Početni radikalni zahtjevi za ostavke cijelog državnog vrha na čelu sa šefom države, kao i odlazak čelnika sudstva i tužilaštva su politički izazovni, ali i populistički, pa samim tim i nerealni.

Prema beogradskoj redakturi metoda djelovanja Fronta, i takvi kakvi su, ostaće u platformi, ali se na njima neće previše javno insistirati.

Umjesto toga, tražiće se paritetno učešće u vladi, prilagođavanje izbornog zakonodavstva u skladu sa najvišim demokratskim standardima i učešće stranih posmatrača među kojima bi, osim iz zemalja Evropske unije i SAD, bili i ovlašćeni predstavnici Rusije tokom svih faza demokratske konsolidacije političkih odnosa u Crnoj Gori.

Komentari

avatar