Subota, 4 Februara, 2023
Rubrika:

Vremensko odstupanje registrofona može da bude milisekunda, nikako četiri minuta i 35 sekundi

Kako je objašnjeno Pobjedi, kod svih operatora telefonske centrale, bez obzira da li je riječ o fiksnom ili mobilnom saobraćaju, moraju imati u sebi precizan kvarcni sat, povezan sa satelitskim vremenom

Policijsko obrazloženje da postoji mimoilaženje od četiri minuta i 35 sekundi između vremenskog koda listinga poziva Aleksandra Radunovića policiji i evidencije u registrofonu broja 122 cetinjskog odjeljenja bezbjednosti nije zasnovano na istinitim podacima i ne poklapa se sa tehnologijom transfera poziva, tvrdi za Pobjedu više eksperata iz oblasti telekomunikacija.

Kako je objašnjeno Pobjedi, kod svih operatora telefonske centrale, bez obzira da li je riječ o fiksnom ili mobilnom saobraćaju, moraju imati u sebi precizan kvarcni sat, povezan sa satelitskim vremenom. Njegova preciznost je veoma visoka, odnosno tačnost mora biti na nivou od 99,9999 odsto. Svi pozivi prema specijalnim službama, odnosno službama sa kratkim kodovima (112, 122, 123, 124) obrađuju se prvo kod operatora, a potom prosljeđuju prema njima.

Vrijeme obrade se mjeri u milisekundama, što će reći da je poziv koji je izvorno došao od nekog operatora praktično je u istom sekundu proslijeđen prema specijalnim službama, a vrijeme koje je registrovano kod operatora je – apsolutno tačno. Zašto onda crnogorska policija, ni pet dana nakon stravičnog masakra na Cetinju u kojem je ubijeno deset osoba, među kojima i dvoje djece, nije zvanično uspostavila precizni vremenski okvir dešavanja tog kobnog 12. avgusta?

POZOVI ADŽIĆA RADI KONFUZIJE

Jučerašnja izjava ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića u cijelu priču unosi dodatnu konfuziju.

– Nijesam nijednom saopštio u koliko časova je bio poziv građanina koji je prvi obavijestio policiju da se na Cetinju dešava neka situacija koja podrazumijeva upotrebu vatrenog oružja i vrisku određenog broja građana – poručio je juče Adžić, dodajući da ni Uprava policije u svojim saopštenjima nije izričito potencirala tačno vrijeme prvog poziva tokom tragedije na Cetinju.

Ministar unutrašnjih poslova ili nije gledao nastupe policijskih službenika na više televizija, niti čitao saopštenja Uprave policije ili ih je svjesno prenebregao. U danima nakon zločina, policijske starješine bile su izričite da je prvi poziv policiji upućen u 15:30, te da su prvi policijski službenici iz Odjeljenja bezbjednosti Cetinje na lice mjesta stigli za svega tri minuta – u 15:33.

Ovaj narativ nije dovođen u pitanje sve dok u nedjelju Aleksandar Radunović Popaj, tada anonimno, nije javnom učinio svoju listu od četiri poziva prema broju 122, od kojih je prvi obavio u – 15:22. Isto veče uslijedio je demanti Uprave policije, za koji su narednog dana tvrdili da nije demanti, a to je juče ponovio i Adžić.

U reagovanju UP od neđelje veče, povodom „niza neutemeljenih navoda koji su danas (tog dana) objavljeni u crnogorskim medijima“, izričito je saopšteno da „nema dokaza da je poziv policiji upućen u 15:22“ i ponovljena tvrdnja da su službenici za tri minuta bili na licu mjesta. A u poneđeljak veče, načelnik kriminalističke policije u podgoričkom Centru bezbjednosti Zoran Bašanović ustvrdio je u programu Televizije Crne Gore kako nije tačno da je na broj 122 upućen poziv u petak u 15:22 časova.

– Mi smo ušli u provjeru tih navoda. Provjereno je i netačno je da je u 15:22 pozivana Uprava policije. Poziv u 15:22 nije registrovan na broju 122 – rekao je on.

RADUNOVIĆEVI DOKAZI

Nakon što je u utorak Radunović, revoltiran reakcijama policije u kojima je insinuirano da to što je saopštio nije istina, dao odobrenje da se objavi da je upravo on u 15:22 prvi put pozvao 122, a nakon toga još tri puta, obavještavajući policiju da se u neposrednoj blizini njegove kuće dešava zločin, uslijedilo je novo reagovanje Uprave policije.

Opet istog dana. Opet u kasnim večernjim satima. Uz zanimljivo ,,pojašnjenje“: da su naknadnim provjerama poziva i registrofona utvrdili da taj uređaj, koji se nalazi u Odjeljenju bezbjednosti Cetinje, ima satelitsko odstupanje od četiri minuta i 35 sekundi?!

– Tom analizom je utvrđeno i da je prvi poziv na registrofonu evidentiran u 15:27 i 24 sekunde, a koji je trajao 34 sekunde, što odgovara tačnom vremenu od 15:22 i 49 sekundi – istakli su preksinoć iz Uprave policije, ponavljajući da su službenici policije nakon tri minuta od poziva bili na licu mjesta, ali ovoga puta ne pominjući tačno vrijeme.

ISTRAGA BEZ KRAJA

Da konfuzija bude veća, ministar Adžić je jučerašnjom izjavom nastavio kontroverzu, saopštavajući da preciznih informacija neće biti ,,dok se istraga ne sprovede do kraja“.

Prvi čovjek MUP-a nije pojasnio zašto su, ako istraga nije okončana, policijske starješine danima saopštavale mnoštvo „preciznih“ informacija, za koje se ispostavilo da – nijesu tačne. Istini za volju, prilično je precizna bila informacija UP o naknadnoj analizi Radunovićevih poziva i famoznom „satelitskom odstupanju od četiri minuta i 35 sekundi“. Ali, iako precizna, i „u korist“ svjedočenja Aleksandra Radunovića, otvara nova pitanja, jer čak i sa tim odstupanjem, prvi poziv je zapravo zabilježen u 15 sati 27 minuta i 24 sekunde. Puna četiri dana od tragičnog događaja na Cetinju, visoki policijski funkcioneri su tvrdili da je prvi poziv stigao u 15:30, a da su njihovi službenici došli na lice mjesta u 15:33.

Nakon analize satelitskog odstupanja, iz narativa zvaničnika je satnica u kojoj se pominje precizno vrijeme 15:33, kao prvi odgovor policije, potpuno nestala. Ostala je fraza „tri minuta nakon prvog poziva“. Valja podsjetiti i na dio saopštenja od nedjelje veče kada se prvi put pominje i uloga načelnika CB Podgorica Gorana Jokića.

– Načelnik Centra bezbjednosti Podgorica Goran Jokić obaviješten je u 15.38 i odmah je krenuo u pravcu Cetinja – pisalo je u saopštenju UP od 14. avgusta. Prema novom uspostavljenom vremenskom okviru, na osnovu analize koju je dva dana kasnije saopštila UP, Jokić je zapravo obaviješten cijelih 16 minuta nakon što je stigao prvi poziv građana na broj 122. Ko je onda rukovodio operacijom na Cetinju dok Jokić nije preuzeo komandu, koja su bila uputstva načelnika CB Podgorica, čak šesnaest minuta nakon što je počeo krvavi pir Vuka Borilovića? Policija do danas izbjegava da pruži odgovore i samo plasira informacije koje, kako se ispostavlja, nijesu istinite ili sadrže samo djelić tačnih podataka.

REGISTROFON

Kao i priča o kašnjenju u evidenciji poziva na broj 122. Ostaje nejasno zbog čega je registrofon, koji se nalazi u Odjeljenju bezbjednosti Cetinje, sinhronizovan na tzv. GPS vrijeme, a ne na vrijeme operatora, iako i to može biti legitimno tehničko rješenje.

Međutim, iako legitimno u nekim drugim kol centrima, nije logično kada je riječ o policijskom uređaju čiji snimljeni pozivi, kao i vrijeme kada su obavljeni, mogu biti od presudnog značaja baš u situacijama rekonstrukcije nekih događaja. Ministar unutrašnjih poslova je kazao da su svi pozivi snimljeni, te da ih je juče preslušao u CB Cetinje.

Adžić je rekao da on nema mogućnosti da se miješa u operativni rad policije, ali i da je upoznat sa njim.

– O svemu što policija radi dobijam informacije i javnost će biti upoznata detaljno i znati ako je bilo jednog jedinog propusta – poručio je juče Adžić.

Koliko se javnost može pouzdati u ovo Adžićevo obećanje, možda najbolje govori činjenica da su je do sada o propustima kojih je definitivno bilo, makar na nivou rekonstrukcije vremenske linije događaja, obavještavali mediji koji su iz zvaničnih izvora bili bukvalno primorani da „cijede“ informacije i to na način što su ih bukvalno hvatali u nelogičnostima.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve