Utorak, 31 Januara, 2023
Rubrika:

Vremenske prilike ukazuju na tešku požarnu sezonu

Podgorički vatrogasci, za sada, nijesu imali mnogo posla, kaže Miodrag Đukanović. Priželjkuju da tako i ostane, ali, izvjesno je da to neće biti moguće

Vatrom u Igalu, nažalost otvorili smo sezonu požara, ali je pitanje imamo li kapacitete da ih gasimo. Poruke iz Vlade iz prethodnog perioda nijesu ulivale optimizam, jer je, kako poručuju, broj vatrogasaca nedovoljan za izazovno ljeto. Ipak, iz Službe zaštite i spasavanja Glavnog grada poručuju da je oko 70 vatrogasaca dostupno građanima 24 sata, a pomažu im i volonteri.

Podgorički vatrogasci, za sada, nijesu imali mnogo posla, kaže Miodrag Đukanović. Priželjkuju da tako i ostane, ali, izvjesno je da to neće biti moguće.

“Vremenske prilike ukazuju da nas čeka teška požarna sezona. Evo i uslovi su takvi da gotovo svakodnevno dolazi do jakih vjetrova, strujanja, grad izaziva. Poslije se taj vjetar pojavi, a građani koriste te prilike da bi čistili imanja”, naglašava Đukanović.

Miodrag i njegove kolege dežurni su 24 sata.

“Broj izvršilaca, profesionalnih spasilaca je oko 70, imamo novih 20 sezonaca. Imamo i veliki broj dobrovoljaca koji će sjutra, zvanično početi da volontiraju. I ono što je specifično i neobično i prvi put u odnosu na godine prije je da imamo ženu vatrogasca koja je angažovana za požarnu sezonu koja je pred nama”, kaže Đukanović.

A Crna Gora ukupno ima 660 vatrogasaca i 150 vozila na raspolaganju. I to, kako je nedavno saopštio ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić na sjednici Vlade, nije dovoljno za izazovno ljeto, ali jeste nešto sa čim se, poručuje, može sanirati veliki dio požara.

“MUP posjeduje dva vazuhoplova – avion i helikopter. Ono što je značajno je da u ovoj problematici imamo i pomoć Ministarstva odbrane sa dva helikoptera i četiri jedinice koje mogu upravljati vazduhoplovima. Do 100 njihovih službenika, vojnika biće u funkciji drugih institucija ako bude potrebe. Imamo pet dronova i multifunkcionalno robotičko vozilo”, poručuje ministar.

Sve je spremno, a vatrogasac Miodrag Đukanović, kao i prethodnih godina poručuje građanima da budu oprezni.

“Apel, u interesu svih nas, da ne koriste plamen na otvorenom, da ne koriste upaljače u mjesecima pred nama, jer mogu da izazovu opasnost, za sebe, stambene objekte na području Glavnog grada, ali i cijele Crne Gore”, kaže Đukanović.

Kada bi se svi toga pridržavali i vatrogasci bi lakše obavljali svoj, opasni i zahjevni posao. Istovremeno, i humani, jer spašavaju živote i imovinu.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve