Srijeda, 4 Oktobra, 2023
Rubrika:

Vraneš da pročita zapis iz 1805. godine: Kaluđer iz Pljevalja nije ni znao etnonim – Srbi (DOKUMENT)

Obični crnogorski Srbi koji su tokom devedesetih nagovoreni da se pišu kao Srbi, sada i ne shvataju zašto su Srbi. Niko im nikad nije živio u Srbiji, ni u jednom velikom događaju srpske istorije njihovi preci nijesu učestvovali, navikli su se evo 17 godina na državu Crnu Goru i shvatili prednosti iste. Srpstvo u Crnoj Gori danas održava isključivo Vučićev novac, Vučić šalje milione na sve strane u Crnu Goru, ima svoje plaćenike političare kao što su Andrija Mandić i Milan Knežević, gradonačelnici Kovačević i Vraneš, Marko Milačić i Dajković...

Piše: Miroslav Ćosović

Mediji su juče izvijestili kako je predśednik opštine Pljevlja Dario Vraneš naredio da se na desetak opštinskih ustanova i preduzeća istaknu srpske zastave.

U suštini, ovo je još jedan očajnički potez srpskih naci-šovinista koji ima za cilj da samo malo skrene pažnju i da isprovocira.

Po mom mišljenju, po onom što ja mogu da vidim, srpstvo u Crnoj Gori slabi. Već tri godine DPS nije na vlasti, te sad, mrzeći DPS vlast nekadašnji opozicionari (mislim na običan narod), nemaju nekog dobrog političkog razloga da srbuju, što su do prije 3 godine radili uinat DPS-u koji je bio oglašen kao crnogorska nacionalistička stranka, stranka koja ugrožava prava Srba. Bar je takva propaganda vladala.

Sada kada DPS nije na vlasti, ko Srbe ugrožava? To oni koji to govore sad ne umiju da definišu, premda po svetosavskoj navici srpski političari svakodnevno i dalje govore da su ugroženi.

No, obični crnogorski Srbi koji su tokom devedesetih nagovoreni da se pišu kao Srbi, sada i ne shvataju zašto su Srbi. Niko im nikad nije živio u Srbiji, ni u jednom velikom događaju srpske istorije njihovi preci nijesu učestvovali, navikli su se evo 17 godina na državu Crnu Goru i shvatili prednosti iste. Srpstvo u Crnoj Gori danas održava isključivo Vučićev novac, Vučić šalje milione na sve strane u Crnu Goru, ima svoje plaćenike političare kao što su Andrija Mandić i Milan Knežević, gradonačelnici Kovačević i Vraneš, Marko Milačić i Dajković… I oni, sa milionima koje im Vučić šalje, teškom mukom održavaju srpsku “svijest” crnogorskih Srba.

SRBIJA JE POSLIJE DRUGE VELIKE SEOBE SRBALJA 1739. GODINE – BILA PRAZNA

U ovom članku želim samo da podśetim da su Srbi i u Pljevljima, koja su bila dio nekadašnje Hercegovine, kao i u ostaloj Hercegovini – izmišljeni u 19. vijeku i da je stanovništvo u Hercegovini do 19. vijeka i dugo tokom 19. vijeka imalo u istorijskim izvorima narodni naziv – Vlasi.

Iz 1805. godine postoji zapis jednog kaluđera manastira Sveta Trojica kod Pljevalja i iz tog zapisa se vidi da čak ni kaluđeri pravoslavne crkve nijesu znali naziv Vlasi.

Prije nego vidimo što je kaluđer zapisao, mali osvrt na istoriju Srbije, od kasnog srednjeg vijeka.

Od Maričke bitke 1371. Srbijom su u nekoliko narednih vjekova harale vojske – osmanska, mađarska, austrijska… Bilo je mnogo bitaka na teritoriji Srbije, narod je jako stradao, masovno je ubijan, odvođen u roblje i razbježao se.

Poslije dvije velike seobe Srba 1690. i 1739. Srbija je ostala skoro prazna, prema tvrdnjama najboljih srpskih istoričara, na teritoriji Srbije (današnja Srbija sa Kosovom), živjelo je 50.000-60.000 ljudi. Srednjevjekovni Srbi bili su praktično zbrisani.

Potom je Srbija naseljena sa svih strana Balkana, naselili su je Bugari, Makedonci, Crnogorci, rumunski i prekodrinski Vlasi, Romi, Cincari, Albanci, Grci…

Tokom vjekova, još od srednjeg vijeka ime Srbin je postalo sinonim za poljoprivrednika i još više – pravoslavca, zbog samog imena crkve koja se zvala Crkva Srpskih zemalja i Pomorskih…

U narodnim pjesmama koje su nastale prije 19. vijeka, skoro da nema pomena Srba, a ima puno pomena Vlaha, o tome svjedoči i Erlangenski rukopis, najstariji zbornik narodnih pjesama, koji je nastao u prvoj polovini 18. vijeka.

Poslije početka Prvog srpskog ustanka, pod uticajem Dositeja Obradovića i drugih učenih Srba iz južne Ugarske napravljeni su nacionalni programi za pravljenje srpske nacije, tj za posrbljavanje Zapadnog Balkana, posrbljavanje svih pravoslavaca, a pokušano je i posrbljavanje katolika.

IZGLED SRPSKE TROBOJKE ODREDIO JE TURSKI SULTAN MAHMUD II

Da se podśetimo i kako je nastala sadašnja srpska trobojka, o tome sam više puta pisao.

Februara 1835. godine u Srbiji je donešen “Sretenjski Ustav” kojim je bila propisana zastava Srbije. Istoričar, dr Radoš Ljušić, ovako piše u knjizi ”Kneževina Srbija (1830-1839)” (Beograd, 1986):

“Sretenjskim ustavom Srbija je postala ‘u pravleniju svom nezavisimo knjažestvo’, pa je kao takva dobila zastavu i grb. ‘Boja narodna srbska jeste otvoreno crvena, bela i čelikasto-ugasita’.” (str 292).

Sultan nije odobrio ovakav izgled zastave, nego je izdao ferman kojim je propisao kako će da izgleda srpska zastava. Piše Ljušić, u istoj knjizi:

“Ferman datiran decembra 1835. godine upućen je knezu i podunavskim vezirima, pašama, ajanima, vojvodama, kadijama i nadzornicima skela. On kaže da srpski narod ima pravo razvijati trobojnu zastavu  na trgovačkim lađama koje mogu ploviti rekama i morem “u Carigrad dohodećim i tuda prolazećim”. Uz ferman, oni su dobili po jedan primerak zastave. Sada je zastava dobila nov raspored boja, za razliku od one koju je propisao Sretenjski ustav. Boje su bile vodoravno poređane: crvena, plava i bela.” (str 293)

Dakle, dizajner srpske trobojke je srpski sultan i oko toga nema nikakve dileme.

(Novo)Srbi su ostavili sadašnju trobojku, premda su znali da je njen izgled odredio sultan Mahmud II. Vjerovatno su to uradili u znak zahvalnosti Turcima, jer se srpsko ime zahvaljujući Turcima raširilo po Zapadnom Balkanu – na Bosnu, u južnu Ugarsku (današnju Vojvodinu), u Zetu/Crnu Goru. Prije Turaka Srba na tim teritorijama ili nije bilo, ili ih je bilo malo.

MONAH ZAPISAO DA SU SE TURCI 1805. GODINE BORILI SA RACIMA

Kakvo je stanje svijesti što se tiče srpskog naroda bilo na teritoriji Crne Gore početkom 19. vijeka, vidimo iz zapisa jednog monaha.

Jeromonah Joanikije iz manastira Svete Trojice kod Pljevalja je u nekoj (bogoslužbenoj) knjizi ostavio zapis, 1805. godine. Ovo su njegove riječi:

“Znano budi kogda pođe vojska turska na Race, na 1805 meseca januarija den 24. Pisa Jo(a)nikije jer(omonah) svojeju rukoju. Jest vreme nužno i priskrbno na 1805 meseca januarija den 23. I neka se zna kada…”

Ovo je objavila Nadežda R. Sindik u knjizi “Književnost Crne Gore od XII do XIX vijeka: Izdavači, štampari, prepisivači” (Obod, Cetinje, 1996), na strani 405, a na strani 406 riječ Race prevela je u riječ – Srbe.

Monah 1805. godine Srbe naziva Raci, Prvi srpski ustanak tek je bio počeo.

Danas je nezamislivo da jedan monah Srbe naziva Racima, da neko danas Srbe naziva Racima, to bi bilo shvaćeno kao uvreda, uvrjedljiv izraz.

No, kako se ušlo dublje u 19. vijek, pod uticajem najvećih nacionalista kakvi su bili Vuk Karadžić i Simo Milutinović Sarajlija, srpsko ime je propagirano, svom snagom i bjesomučno.

Pitanje je da li je kaluđer iz Pljevalja 1805. godine uopšte znao za termin – Srbi?

Postoje dvije mogućnosti. Ili nije znao za etnonim Srbi, ili mu je srbin bio sinonim za bijednog turskog kmeta, pa mu je bilo neprikladno da zapiše tu riječ, izabrao je, možda po njegovom mišljenju, otmeniju, snažniju – RACI.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

18 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Rato
03.06.2023-00:49 00:49

Ovaj zapis iz 1805. godine je još jedan dokaz da su Srbi kod nas IZMIŠLJENI tokom 19. vijeka.

Merlin
03.06.2023-08:24 08:24
Reply to  Rato

Titova SFRJ je dokaz da ne postoje Bošnjaci, crnogorski, bosanski jezik i cpc.

xxy
03.06.2023-07:21 07:21

Porijeklo imena Srbin je veoma staro . Kod starih Slovena je znacilo ratnicki stalez ,vojnik i slicno. Sluzili narodu domovini kralju ,sluzili vojsku ,vojnosluzeci ,Rusi i danas tako kazu za vojnika. Na romanski sluziti se kaze Serve i pa su tako i preveli itd,itd. Postoje Luzicki Srbi oni pripadaju Zapadnim Slovenima ,Zapadni Srbi A Srbi na Balkanu Juznim Slovenima, Juzni Srbi. A Srbi na Balkanu nisu samo Autohtoni u Avnojevskim granicama Srbije , Srbi i Srpske zemlje na Balkanu tokom duge istorije postojale su i mimo avnojevskih granica iz 1943 . U srednjem vijeku u srpskom narodu bilo je vise… Pročitaj više »

dragan
03.06.2023-15:05 15:05
Reply to  xxy

Fala Medoks, Rajnke, Timonije,..

Krsto
03.06.2023-21:09 21:09
Reply to  xxy

Rijec srbin je pocetlkom 19 vijeka izmislila tzv Njemacka skola…Ta ista skola je izmislila i samu srpsku naciju …Rijec je izvedena od latinske rijeci serVus [V=B na Grckom] sto znaci SLUGA ROB…Razlog da se izmisli ta nova nacija je bio taj sto se Turska raspadala a trebalo je po svaku cijenu zaustaviti Ruse da ne naprave prorusku VELIKU BUGARSKU koja im je cak bila objecana tzv SANSTEFANSKIM MIROM 3 godine prije Berlinskog Kongresa.. Zato se krenulo s falsifikatima pa je na pr Konstantin Porfirogenet lazno preveden…serVus triValus je prevedno kao Srbi tj srpski narod a ispravan prijevod je POROBLJENI NARODI…Cak… Pročitaj više »

Merlin
03.06.2023-07:36 07:36

“Smatra se da se u 18. veku broj stanovnika Crne Gore kretao od 15 do 40 hiljada. Turska dominacija ogledala se u držanju gradova (Bar, Podgorica, žabljak, Spuž) i haraču, koji je skadarski paša, ako je trebalo, i silom prikupljao. Stvarno slobodna i van turske kontrole, bila je jedino Katunska nahija. U cilju učvršćenja svoje vlasti i lakšeg preduzimanja kaznenih pohoda, Turci su utvrdili liniju Skadar-Gacko, sa jakim uporišnim tačkama u Spužu, Nikšiću i Trebinju, gde su držali stalne vojne posade (garnizone).” Stručnjak, pogledaj broj stanovnika u tom periodu ostalih evropskih zemalja i objasni nam KADA je Hrvatska ima svoju… Pročitaj više »

RIR
03.06.2023-08:30 08:30

…Vraneš je neka sirovina ,ON nesto da nauči pročita …OLOŠ neznavena !

Boka
03.06.2023-09:30 09:30

Šta izlupeta ovaj kukavac bolesni .
Boze sacuvaj

Lada
03.06.2023-09:53 09:53

Dobar i koristan članak.

Rade
03.06.2023-17:37 17:37

O ,MALO VAS NESTO STRECNU!!!NE MOZE SE ZIVJET U LAZIMA ,ISTINA LIJECI!!SHVATITE DA NECE NIKO SA VAMA DA ZIVI!!!

Merlin
03.06.2023-19:25 19:25
Reply to  Rade

Istina je da ti Turčin izmišlja nova slova, a u Titovoj SFRJ nisu postojali Bošnjaci, crnogorski, bosanski jezik i cpc. Realnost i istina su da nisi nikakva sila, da nemaš svoje resurse i svoju vojsku…

Krsto
03.06.2023-20:26 20:26

Ljusic je presutio da je Milos Obrenovic bio TURSKI PASA..Turska vojska je po napustanju Semendre Pasaluka [Smederevskog Pasaluka ] Hatiserifom ostavila na cuvanje kljuceve Beograda njihovom covjeku Kodza Milos PASI….Ubistvo Karadjordja i sjecu knezeva je izvrsio sam Milos Obrenovic..Da bi uklonio konkurenciju i sebi obezbedio apsolutnu vlast
Turska vojska je MORALA da napusti srbiju jer se Otomansko carstvo raspadalo jer je zakasnilo s industrijskom revolucijom
Toliko o drugom srbijanskom ustanku..

Krsto
03.06.2023-22:58 22:58
Reply to  Krsto

Milos je na slikama s ponosom nosio tursku crvenu NIZAMSKU UNIFORMU a na glavi jal fes sa calmom jal Turski kalpak da se zna da je TURSKI PASA bre…Po odlasku Turaka samo je promenio ime titule pa je od PASE postao knez…Cak ni po odlasku Turske vojske srbijanci nisu uspjeli da ga skinu s vlasti vec je on zadrzao apsolutnu vlast

Damjanović
03.06.2023-20:44 20:44

Ovaj” lukavac” vam napisa svu istinu, dokumentovani i potkrijepljeno dokazima, no vas boli istina bijednici indoktrinirani Svetosavlje, Bravo Ćosović, zivio 100 godina, niko od ovih POSRBICE ne može da ti oponira ni negira nešto argumentovano, no jedino sto oni znaju uvrijedama, ziv i zdrav bio!

Filip
04.06.2023-01:52 01:52

Pljevlja usla u sastav CG 1912. Na popisu nedugo posle toga Crnogorci bili vecina i to apsolutna. Prije toga CG nikada nije imala kontrolu nad Pljevljima. I kaze 90 ih ljudi nasilu tjerani da budu srbi ahahahaj

Filip
04.06.2023-01:57 01:57

Jos jedna bitna stvar. Posto vidim volite istoriju i dokumente. 1912 godine srpska vojska oslobodila Pljevlja od Turaka. Crnogorska vojska oslobodila dijelove Kosova u istom tom periodu. Izvrsena je klasicna rwzmjena teritorije jer je Srbiji vise odgovaralo da ima Kosovo, pa je acr a Goda zauzvrat dobila Pljevlja i Zabljak. Sustinski Pljevlja su 100 godina unutar CG. Ja kao Srbij ne sporim to i ja istinski postujem i volim ovu drzavu ali negiranje nscionanog i dentieta bilo kog pojedinca je oblik fasizma. Kad dodjemo na nivo Francuske i SAD da je nscionalno opredjeljenje privatni cin svakog pojedinca i da on… Pročitaj više »

Рајко
08.06.2023-06:46 06:46

Само си још заборавио да кажеш одакле дођоше Црногорци у Црну Гору,и како ти се у то баљезгање уклапају Његош и краљ Никола,да не говоримо о другима…

Gaga
08.06.2023-10:50 10:50

E govno jedno usmrdjelo,ti ćeš da nam oči zatvaraš,e izrade ljudski
NESOJU.