Rekonstrukcija preostalih oko 210 kilometara pruge Beograd – Bar kroz Srbiju, od Valjeva do Vrbnice, na granici sa Crnom Gorom, trebalo bi da počne krajem sljedeće godine ili na proljeće 2021. godine. U Ministarstvu građevinarstva za “Novosti” kažu da je u toku izrada projekata za pojedine dionice, jer će se ovaj projekat realizovati po fazama. Procjenjuje se da bi posao, u najboljem slučaju, mogao biti okončan do 2022. godine.

Ilustracija

Zvanično, po podacima iz reda vožnje “Infrastrukture željeznica Srbije”, voz od Beograda do Bara trenutno putuje 11 sati, ali se taj put u praksi nerijetko oduži, pa putnici u vagonima provedu i do 13 časova. Kada rekonstrukcija bude završena, na prugu bi trebalo da se vrati prvobitna, projektovana brzina od 100 kilometara na čas.

Davne 1976. kada su krenuli prvi vozovi, putovanje je trajalo oko sedam i po sati. Dužina regionalne pruge kroz Srbiju je 301 kilometar, a do sada je rekonstruisana dionica od beogradskog naselja Resnik do Valjeva. Preostalo je da se “popravi” još 209,8 kilometara.

Proteklog vikenda, potpisan je sporazum sa “Ruskim željeznicama” o radovima, a rok i vrijednost izrade projektno-tehničke dokumentacije biće naknadno definisani aneksom ugovora.

“Planira se da projektno-tehnička dokumentacija za rekonstrukciju ovog dijela barske pruge bude završena do sredine naredne godine, što je izuzetno kratak rok za ovaj posao. Tek poslije toga će biti poznati rokovi i vrijednost realizacije ovog posla, ali se procjenjuje da je za izvođenje potrebno oko dvije godine, a da je vrijednost investicije oko 450 miliona eura”, navode u resornom ministarstvu.

Projektno-tehničkom dokumentacijom će biti definisani i tehnologija i saobraćajni uslovi pod kojima će se izvoditi radovi na rekonstrukciji ovog dijela barske pruge. U MGSI kažu da neće biti potpune obustave saobraćaja.

S obzirom na to da će se projekat realizovati fazno, za svaku dionicu pruge pojedinačno biće sagledani najpovoljniji uslovi, kako bi se radovi efikasno i nesmetano odvijali, a istovremeno i da se zadovolje potrebe privrede za transportom robe željeznicom ovim saobraćajnim pravcem.

Remontom prve dionice na barskoj pruzi, od beogradskog naselja Resnik do Valjeva, putnici su prepoznali benefit željeznice.

“Vrijeme putovanja vozom od stanice Beograd centar do Valjeva je sada 75 minuta, brzim vozom, odnosno 90 minuta regio vozom. Za prvih osam mjeseci, iz stanice Valjevo putovalo je 39.154 ljudi i došlo je do povećanja broja putnika za 63 odsto u odnosu na isti period lani”, navode u MGSI.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve