Vojska Crne Gore nabavlja dronove

Deklarisanim jedinicima potrebni su i binokularni uređaji za osmatranje noću kao i 28 komada dvogleda koji mogu da uvećavaju najmanje 16 puta, a nabaviće i četiri termovizijska nišana sa sposobnošću ljudske detekcije na 1.500 metara, ljudskog prepoznavanja na 600 m i ljudske identifikacije na 360 metara.

– Ministarstvo odbrane Crne Gore nabaviće za potrebe deklarisanih jedinica crnogorske vojske optoelektronske uređaje, koji između ostalog uključuju bespilotne letilice, ukupne vrijednosti 322.000 eura.

To je navedeno u tenderskoj dokumentaciji Ministarstva obrane, objavljenoj na sajtu portala javnih nabavki. Optoelektronički uređaji su sredstva za noćno motrenje i gađanje koja pretvaraju sliku iz nevidljivog infracrvenog područja u područje vidljivo ljudskom oku.

ČETIRI KOMPLETA

U objavljenom dokumentu navodi se da su deklarisanim jedinicima potrebna četiri termovizijska kompleta „first responder aerial kit“ koji uključuje žirostabilisanu kameru i bespilotnu letilicu (dron) koja može da leti ne manje od 25 minuta.

Zahtjev ministarstva je i da rezolucija slike termalne kamere ne bude manja od 640×512 piksela, kao i da komplet posjeduje najmanje dva kontrolna uređaja sa ekranom za praćenje i dokumentovanje uočene situacije na terenu.

Osim dronova, ministarstvo planira da opremi vojsku sa dva termalna multifunkcionalna uređaja za lociranje cilja, koji mogu da uvećavaju sliku najmanje šest puta u dnevnim uslovima i imaju rezoluciju slike ne slabiju od 1280×1024 piksela u modu slabe vidljivosti. Uređaji moraju imati integrisan GPS prijemnik sposoban da razmjenjuje podatke sa komercijalnim GPS sistemima.

Deklarisanim jedinicima potrebni su i binokularni uređaji za osmatranje noću kao i 28 komada dvogleda koji mogu da uvećavaju najmanje 16 puta, a nabaviće i četiri termovizijska nišana sa sposobnošću ljudske detekcije na 1.500 metara, ljudskog prepoznavanja na 600 m i ljudske identifikacije na 360 metara. Oprema za deklarisane snage, koštaće ministarstvo gotovo pola miliona eura, tačnije 472.680 eura, a uključivaće, osim uređaja za osmatranje, pribore za pješadijsko naoružanje, opremu za Kontrolni centar združenih napada (JTAC), ronilačku opremu i set za spasioce.

Pribori za pješadijsko naoružanje koštaće 33.680 eura a uključivaće 130 komada pojačnika trzaja za jurišne puške, kao i 200 komplet apribora za održavanje pješadijskog naoružanja. Za opremu za JTAC, resor Predraga Boškovića izdvojiće 23.000, eura a ona podrazumijeva, između ostalog, i jednokanalne i dvokanalne komunikacijske slušalice, GPS prijemnike, vojničke busole i taktičke rance. Ronilačka oprema koštaće 60.000 eura, a oprema za spasioce 34.000 eura, navodi se u dokumentaciji.

OPERACIJA

Prema ranije objavljenoj Strategiji odbrane, Ministarstvo planira da opremi i obuči 50 odsto deklarisanih, kopnenih snaga VCG za učestvovanje, i do 10 odsto kopnenih snaga za održivo angažovanje u NATO operacijama podrške miru i operacijama odgovora na krize. Maksimalni doprinos kopnenih snaga NATO snagama biće angažovanje jedne ojačane pješadijske čete u dvije rotacije od po šest mjeseci, a održivi doprinos NATO vodećim operacijama podrške miru i operacijama odgovora na krize biće angažovanje jednog pješadijskog voda, sa elementima podrške u rotacijama od šest mjeseci – piše u Strategiji.

Deklarisane snage će, kako je ranije najavljeno iz MO, biti opremljene i sa 68 lakooklopnih vozila, za šta će država izdvojiti 30 miliona eura. Do kraja godine, Ministarstvo će izabrati kompaniju sa kojom će sklopiti ugovor o nabavci, a kako je Pobjeda ranije pisala, pregovara se sa pet kompanija o nabavci vozila i to su američki Oškoš, italijanski Iveco, španska Urovesa, Sendstorm Izrael i NMS Nurol Makine Turska.

Komentari

avatar