Srijeda, 27 Septembra, 2023
Rubrika:

Vojinović: Očekujemo da praksa učenja kineskog jezika zaživi i u srednjim školama

Vojinović i ambasador Kine, razgovarali su nedavno i zajednički konstatovali da je potrebno dodatno unaprijediti saradnju u oblasti obrazovanja

Ministar prosvjete Miomir Vojinović kazao je da su veoma zadovoljni odzivom crnogorskih učenika koji žele da uče kineski jezik. U razgovoru za China Media Group, Vojinović je kazao da bi odziv za razmjene studenata mogao biti veći, napominjući da su kriterijumi za fakultete u Narodnoj republici Kini veoma visoki.

Vojinović i ambasador Kine, razgovarali su nedavno i zajednički konstatovali da je potrebno dodatno unaprijediti saradnju u oblasti obrazovanja.

Na pitanje o konkretno projektima na kojima bi dvije zemlje mogle da rade zajedno, te koliko je to značajno za Crnu Goru kao malu zemlju, Vojnović ističe da u oblasti obrazovanja, Kina i Crna Gora aktivno raditi na razmenjivanju informacije o najnovijim reformama i dešavanjima u oblasti predškolskog obrazovanja, osnovnog i srednjeg obrazovanja, stručnog obrazovanja, visokog obrazovanja i obrazovanja odraslih ili cijeloživotnog obrazovanja.

“Saradnja će se razvijati i u okviru mehanizma i okvira „Saradnje između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope“ (China-CEEC Cooperation). Strane će aktivno učestvovati u „Dijalozima o obrazovnoj politici Kina-CEEC“, podsticati i podržavati univerzitete i fakultete obe Strana da uđu u „Konzorcijum visokoškolskih institucija Kine-CEEC“ kako bi razvijali bilateralnu i multilateralnu obrazovnu saradnju i razmjenu u ovom okviru. Pored toga, promovisaće se i saradnja između univerziteta u Kini i Crnoj Gori u vidu razmjena naučnih i akademskih informacija prema međusobnim sporazumima”, naveo je Vojinović.

Tu su kako je rekao i planovi za zajedničko organizovanje seminarskih i istraživačkih aktivnosti, kao i nastavno-naučno-istraživačka saradnja.

“U oblasti visokog obrazovanja i razmjene najboljih praksi, obje zemlje će podsticati svoje visokoškolske ustanove da nude kurseve jezika i književnosti druge strane, i zajednički će podržati Konfucijev institut i Konfucijeve učionice u Crnoj Gori, a aktivno se i promovišu međusobno priznavanje akademskih stepena i kvalifikacija u visokom obrazovanju”, dodao je ministar.

Kineski jezik već se izučava u pojedinim osnovnim školama kao izborni predmet. Upitan kakav je odziv učenika i da li misli da postoji mogućnost da ta praksa zaživi i u srednjim školama, Vojinović ističe da se kineski jezik se u pojedinim osnovnim školama izučava u formi fakultativnih kurseva, ne kao vid obavezne nastave.

“Odzivom učenika smo veoma zadovoljni i smatramo da će i u srednjim školama ta praksa imati dobar odziv naših učenika”, pojasnio je Vojinović.

NR Kina svake godine raspisuje konkurs za stipendije njihove Vlade. Govoreći o je interesovanja za ove stipendije, te o tome koliko se učenika u prosjeku za njih prijavi, Vojnović kaže da interesovanje za ove stipendije nije na nekom visokom nivou, a u prosjeku se prijavi tri kandidata.

Pitali smo ministra Vojinovića i koliko su česte razmjene između studenata dvije zemlje i kako crnogorski studenti koji žele da svoje obrazovanje vežu za Kinu mogu svoje obrazovanje nastaviti u toj zemlji.

“Razmjene između studenata dvije zemlje nisu takođe na visokom nivou. Crnogorskim studentima se pruža mogućnost sticanja određenih znanja i iskustava u NR Kini, a mogućnosti nastavka obrazovanja u toj zemlji, pored želje studenata zavisi i od zakonskih mogućnosti u NR Kini. Kriterijumi su prilično visoki za naše uslove, a konkurencija je ogromna, a pretppostavljamo i da se selekcioni proces zasniva na visokim kriterijumima”, zaključio je Vojinović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
31.05.2023-11:50 11:50

…koja je ovo budala !
/djeca treba da uce samo engleski ! nema te zemlje u EU da uče osn.i sred.školci kineski pa ni Srbija ne uči koja je pošla u 3P.M./ /