Rezultati analize kvaliteta morske vode za 110 lokacija, koju je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 16. do 17. juna, pokazali su da je na 84,5 odsto lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta. Na 10 odsto lokacija bila je dobrog, dok je na 5,5 odsto lokacija voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta, saopštili su iz Javne ustanove Morsko dobro.

Od ukupno 18 lokacija u opštini Ulcinj, na njih 17 voda je bila odličnog kvaliteta, (Foto: rtcg.me)

Rezultati, kako se dodaje u saopštenju, potvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima dobrog kvaliteta, tj. da je sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju.

“Od ukupno 18 lokacija na kojima se radi analiza kvaliteta vode u opštini Ulcinj, na njih 17 voda je bila odličnog kvaliteta, dok je na jednom kupalištu bila dobrog kvaliteta. U Baru je kvalitet vode na 14 lokacija bio odličan, i samo na jednom lokalitetu dobrog kvaliteta. Kada je u pitanju opština Budva, od ukupno 32 lokacije, na njih 30 morska voda je bila odličnog, na jednoj lokaciji dobrog, dok je takođe na jednoj lokaciji voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta. U Bokokotorskom zalivu, u opštini Tivat, od ukupno devet lokacija, na njih osam morska voda je bila odličnog kvaliteta, dok je na jednom kupalištu bila dobrog kvaliteta. Analize su pkazale da je u Kotru na 12 lokacija voda bila odličnog, a na tri lokacije dobrog kavliteta. U Herceg Novom uzorkovana je voda na ukupno 21 lokaciji, od čega je na njih 12 voda bila odličnog, na četiri dobrog, a na njih pet zadovoljavajućeg kvaliteta”, ističe se u saopštenju Morskog dobra.

Programom za 2020. godinu previđen je monitoring kvaliteta morske vode na ukupno 110 lokacija duž crnogorskog primorja i to: 18 u opštini Ulcinj, 15 u opštini Bar, 32 u Budvi, 9 u Tivtu, 15 u Kotoru, i 21 na teritoriji opštine Herceg Novi. Predviđeno je da se tokom sezone odradi ukupno 10 analiza, i to u periodu od početka juna do kraja septembra.

Kako dodaju, u skladu sa crnogorskim propisima, kao i Direktivom EU o kvalitetu voda za kupanje, Programom je obuhvaćeno praćenje dva obavezna mikrobiološka parametara (bakterije Escherichia coli i Intestinalne enterokoke).

“Radi kvalitetnije prezentacije i dostupnosti podataka o kvalitetu morske vode, temperaturi mora, temperaturi vazduha i salinitetu za svako pojedinačno kupalište, JP Morsko dobro je izradilo softverski aplikativni sistem za obradu i prezentaciju podataka, kojem se može pristupiti putem Interneta.

Aplikacija se nalazi na web stranici Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom www.morskodobro.com i dostupna je na crnogorskom i engleskom jeziku. Takođe, aplikacija je rađena prema najnovijim stanardima, te je prilagođena za prikazivanje podataka na svim modelima računara, laptopova, tableta i mobilnih telefona.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve