Nedjelja, 24 Januara, 2021
Rubrika:

Vlast hoće da svede Crnogorce na statističku grešku u svojoj državi

Nova apostolska Vlada licemjerno ponavljaj kako je došla sloboda i kako će se narod u Crnoj Gori sada ''pomiriti''. A nikada dublja provalija nije napravljena, posebno među pravoslavnim narodima, nego za ovo mjesec dana, kazala je Knežević-Perišić u intervjuu za Dnevne novine.

Patriotsko komitski savez podržava proteste građana i smatra ih opravdanim, jer u potezima nove vlasti vidi namjeru ukupnog potiranja Crnogoraca kao autohtone nacije i njihovog svođenja na statističku grešku u svojoj državi, ocijenila je predsjednica Predsjedništva te partije Tanja Knežević Perišić.

Prema njenim riječima, nova apostolska Vlada je krenula utabanim planom rada na svim “frontovima” i prosto čovjek ne zna gdje bi prije reagovao.

“Uz to, licemjerno ponavljajući kako je došla sloboda i kako će se narod u Crnoj Gori sada ‘pomiriti’. A nikada dublja provalija nije napravljena, posebno među pravoslavnim narodima, nego za ovo mjesec dana”, kazala je Knežević-Perišić u intervjuu za Dnevne novine.

DN: Da li će PKS učestvovati na lokalnim izborima u Nikšiću?

KNEŽEVIĆ-PERIŠIĆ: Patriotsko komitski savez (PKS) će učestvovati na lokalnim izborima u Nikšiću, zakazanim za 14. mart. Sadašnja je orijentacija partije da bi najpoštenije bilo da izađemo sami, da časno ponudimo biračima svoj program i, na osnovu njega, dobijemo demokratski odgovor građana. U turbulentnom vremenu u kojem živimo, pa još uz mjere zaštite stanovništva od epidemije, nijesmo bili u prilici da u direktnom kontaktu sa građanima predstavimo taj svoj program.

DN: Šta je to novo ponudio PKS crnogorskim građanima?

KNEŽEVIĆ-PERIŠIĆ: Mnogo toga je novo i revolucionarno u osnovnim programskim ciljevima PKS-a; zalažemo se za vraćanje posthumnog dostojanstva poginulim pripadnicima Komitskog pokreta 1916-1929. kroz spomen-obilježja, imena ulica ili trgova te umj etničku afirmaciju, za uvođenje obaveznog predmeta CRNA GORA u osnovne i srednje škole, koji bi obuhvatio hiljadugodišnju istoriju naše države, stvaralaštvo pripadnika svih naroda koji su u njoj živjeli, uz zalaganje da Ministarstva kulture, prosvjete i nauke nikada više ne budu predmet partijske trgovine, već da nj ima mora upravljati nacionalno edukovana osoba besprijekorne biografije.

PKS takođe smatra da zbog nepotizma, kao najvećeg problema države, mandat predsjednika države i Vlade može biti najviše do dva mandata, mandat poslanika i odbornika, kao i predsjednika Borda direktora državnih preduzeća i izvršnih direktora samo do četiri godine; zalažemo se za otvorene izborne liste i izbor ličnosti, a ne partija. Takođe smatramo da je crnogorska dijaspora nedovoljno prisutna u našoj javnosti i tražimo bolju povezanost sa maticom, kao i počasno mjesto jednom predstavniku dijaspore u Skupštini Crne Gore, gdje bi se čuo i njihov glas.

DN: A što se tiče ekonomije, da li tu imate neki specijalitet?

KNEŽEVIĆ-PERIŠIĆ: Jedan od programskih ciljeva je i formiranje razvojne banke za male preduzetnike jer oni sada čine najveći dio “zaposlene ” populacije ili reformu postojećeg IRF-a, koji sa svojom ogromnom birokratskom procedurom i forsiranjem velikih proizvođača nije “odradio” glavni posao a to je povoljno kreditiranje svih, a ne odabranih. Novina je i da smatramo da svi svršeni srednjoškolci treba da odsluže tromjesečni vojni rok u Vojsci Crne Gore, kako bi naučili šta je domovina i kako se brani.

Dakle, da imamo više vremena, sigurna sam da bi ovi programski ciljevi naišli na široku podršku, ali šta je tu je, izbori su jako brzo, a Nikšić je postao grad u kojem se naveliko “trguje dušama” i gdje mala, poštena partija, kakav je PKS, može uspjeti da napravi rezultat samo ako birači budu glasali srcem.

DN: Treba li crnogorski blok u Nikšiću da izađe jedinstveno? Na kakvu “trgovinu dušama” mislite?

KNEŽEVIĆ-PERIŠIĆ: U tom smislu pažljivo ćemo osluškivati istraživanja javnog mnijenja i ako se i zaista napravi veliki crnogorski blok, razgovaraćemo i reći sljedeće: da za zajedništvo, da za slogu, ali bez kadrova koji su nepošteno radili! Ne može se busati u grudi ljubavlju prema Crnoj Gori, a krasti od nje, ne može se pjevati himna, a ne plaćati porez toj istoj državi!

Mislim da je prethodna koaliciona vlast na državnom nivou napravila mnogo grešaka, da se dostina kadrova nepristojno dugo vrtjela na ovoj ili onoj funkciji, da se gotovo ništa nije napravilo po pitanju razvoja crnogorskog identiteta, da su Crnogorci kao narod, bili generalno “pušteni niz vodu” od referenduma i da se uvijek smatralo, naravno pogrešno, da će oni, imali ili nemali hljeba, uvijek glasati za partije koje su suverenističke orijentacije. Glasovi koje su dobili Demokrate i URA, baš u Nikšiću, glasovi su razočaranih, ojađenih, bijesnih mahom crnogorskih birača koji su godinama gledali kako se neki, često osvjedočeni protivnici suverenosti bogate, šire, razbacuju, baš uz podršku predstavnika vladajućih partija, dok su oni, teškom mukom i uz lopovske bankarske kamate, j edva sastavljali kraj s krajem!

S druge strane, prethodni parlamentarni izbori su pokazali da je prosrpski blok, uz pomoć crkvenih miliona, krenuo na sve ili ništa; javna je tajna da su se pojedincima kupovala drva, davao novac, da su se micale hipoteke, kupovali stanovi, da je suma po porodici i ta famozna četiri glasa dostizala i 1.500 eura, da su političari “završavali” posao tako što su uz novac ulazili u kuće sa popovima, koji su zaklinjali ukućane da ne pogaze riječ.. .A narod naš, sujevjeran i prepadnut, slušao i glasao! Eto baš prije neki dan slušali smo o paketima koji su dijeljeni manjinama po Nikšiću, a za blage dane svjedočili ceradama sa Amfilohijevim likom i ratnim porukama, začinjenim po nevjerovatnom broju vatrometa. Dakle, strategija ista i na predstojećim izborima -pare, strah, prijetnje..

PKS duboko vjeruje da će, uprkos svemu, doći do nekog crnogorskog demokratskog dogovora i da će se grad Vita i Živka Nikolića, osmijeha Ljuba Čupića i srca Miladina Šobića vratiti sebi, svojoj širokoj duši i kreativnim ljudima, po kojem je bio poznat i priznat na svim meridijanima.

DN: U Crnoj Gori su održana dva velika patriotska mitinga (početkom septembra i krajem novembra). Da li treba nastaviti sa održavanjem ovakvih mitinga s obzirom na, kako primjećuju analitičari, ugrožavanje nacionalnih interesa od strane nove Vlade? Kakav će biti odgovor PKS u slučaju stupanja na snagu izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti?

KNEŽEVIĆ-PERIŠIĆ: Nova apostolska Vlada je krenula, jasno je, utabanim planom rada na svim “frontovima” i prosto čovjek ne zna đe bi prije reagovao; uz to, licemjerno ponavljajući kako je došla sloboda i kako će se narod u Crnoj Gori sada “pomiriti”! A nikada dublja provalija nije napravljena, posebno među pravoslavnim narodima, nego za ovo mj esec dana. PKS podržava proteste građana i smatra ih opravdanim, jer u potezima nove vlasti vidi namjeru ukupnog potiranja Crnogoraca kao autohtone nacije i njihovog svođenja na statističku grešku u svojoj državi.

To će raditi usvajanjem novih zakonskih rješenja, osvajanjem medija, razaranjem crnogorskih službi bezbjednosti, popisom stanovništva, ponovnom ekonomskom zavisnošću države, guranjem Crne Gore u mini Šengen i slično. Širenjem straha i pažljivim hapšenjima, kao što je bilo hapšenje g. Brana Mićunovića, aktiviranjem hiljada lažnih profila, botova, blokiranjem Tvitera i ostalog, školski sprovode psihološki rat sa građanima Crne Gore. Što se nas tiče, nikada nećemo podleći pritiscima ni ucjenama, i pozivamo građane da na svakom mjestu i u svakoj prilici pruže aktivan građanski otpor. Što se tiče usvajanja izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti i svih drugih zakona koji štete državi Crnoj Gori, PKS je odgovorio i na dan formiranja nove vlasti: NIJE MOJA VLADA! NIKAD VIŠE 1918. GODINA! To je naš odgovor.

DN: Da li je Crnoj Gori sada potrebna nova generacija boraca za nezavisnost?

KNEŽEVIĆ-PERIŠIĆ: Mislim da su parlamentarni izbori donijeli jednu novinu, a to je da su prošla vremena velikih lidera; da nije bilo srpske crkve i te nehrišćanske parole “Ne damo svetinje”, malo koji politički lider bi 30. avgusta mogao slaviti. Na “crnogorskoj” strani je ostao jedini državnik Milo Đukanović, koji uživa i dalje značajnu podršku, ali smo svjedoci da su se građani “uželjeli” novih lica, nekih uglednih profesora, istoričara, pravnika…

DN: Da li su po Vama tačne ocjene analitičara da nova Vlada pravi od Crne Gore Republiku Srpsku 2 i uvodi je u “srpski svet”?

KNEŽEVIĆ-PERIŠIĆ: Koji svojim nastupima, donose nadu da nije sve gotovo. A sve nas je i okupila namjera, otvoreno saopštena iz Beograda, da je Crna Gora planirana kao treća srpska država na Balkanu. Ta razjarena, osiona, bahata velikosrpska ideja, našla je plodno tlo u Crnoj Gori, čijim građanima uvijek treba neka ideja, koju obično bezuslovno prihvate, dok debelo ne tresnu s nebesa na tlo! Treba samo paziti da takve razorne društvene sile i ideje prije pada u istoriju ne izazovu zlo i nesreću. Ako jesmo građansko društvo, djelimičan odgovor ćemo dobiti upravo 14. marta u Nikšiću.

DN: Koliko će novi američki predsjednik Bajden uticati na političke prilike u Crnoj Gori?

KNEŽEVIĆ-PERIŠIĆ: Cijeli demokratski svijet se nada da će Džo Bajden bar malo sanirati haos koji je Donald Tramp donio Americi i svijetu i da će se, umjesto njegovih zagovaranja nacionalističkih, desničarskih i populističkih ideja, Amerika vratiti prvo sebi, pa onda svima nama, kao simbol demokratske zemlje, kakva je nekada bila. Što se tiče Crne Gore, nadam se da će je posmatrati kao članicu NATO, a to bi bilo sasvim dovoljno. Mada uvijek pomislim kako je i Vudro Vilson hrabrio kralja Nikolu i obećavao uspostavljanje Crne Gore, pa je ipak stolica u Versaju ostala prazna. Crnoj Gori trebaju edukovani, svjesni, hrabri i pošteni ljudi, koji će voljeti i poštovati svoj dom, u pravnoj i ozakonjenoj državi. Tada bi nam bilo potpuno svejedno ko sjedi u Vašingtonu ili Moskvi.

Crnogorci me nijesu prihvatili kao ženskog lidera komita

DN: Da li su vas Crnogorci prihvatili kao ženskog lidera, pa još na čelu komitske” partije?

KNEŽEVIĆ-PERIŠIĆ: Generalno ne, iako smo, na moju inicijativu, nas sedam, nakon Patriotskog skupa u Podgorici osnovali Inicijativni odbor Komitskog pokreta u Nikšiću, a onda se ideja proširila kao požar i dovela do stvaranja partije. Sada mnogi velji Crnogorci” koje smo nudili, a koji živi” nijesu htjeli biti na čelu ovakve partije” misle da bi radili bolje. Ja ne mislim tako. I ponosna sam na emancipovano članstvo, Predsjedništvo, na naš glas koji se čuje i poštuje, a posebno što, kao žena, predstavljam dio populacije koji je, na svojim plećima, održao Crnu Goru. Žene Crne Gore su uvijek bile hrabre, odlučne, vučice za porodicu, braću, roditelje, oslonac muževima i domovini i drago mi je što one polako osvajaju i taj zabranjeni svijet politike.

 

(autor intervjua Predrag Zečević)

 

Najnovije

U ponedeljak kiša

U ponedeljak ujutru ponegdje se očekuju slabe padavine, prijepodne prolazno razvedravanje, zatim novo naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, na sjeveru i snijegom, koji...

Zvanično: Ozil potpisao za Fenerbahče

Ozil još od marta prošle godine nije igrao za londonski klub jer se nije nalazio u planovima Mikela Artete, te je odlučio da je...

Bajaga i Branko Đurić napisali pjesmu ”Nisi sama”

Muzičari Momčilo Bajagić Bajaga i Branko Đurić napravili su pjesmu koja nosi naziv “Nisi sama”, a posvećena je glumicama Mileni Radulović i Ivi Ilinčić,...

Spor Google Chrome može biti znak da ste žrtva hakera

Korisnici Google Chrome-a upozoreni su na novu prijetnju koja je ciljala preko 20 dodataka koje je, ukupno, koristilo preko osam miliona ljudi. Prema mišljenju...

Uskoro zvanična potvrda: Odegard stiže u Arsenal

Martin Odegard novi je igrač Arsenala. Nakon pregovora koji su obavljeni prethodnih dana, Real Madrid je odlučio da pozajmi norveškog veznjaka londonskom klubu do kraja...

Najčitanije

Povezano

PKSCG: Gnusna namjera da se postavi bista krvnika Crne Gore Aleksandra Karađorđevića u Miločerskom parku

Patriotsko komitski savez, sa gnušanjem i prezirom, protestvuje zbog namjere mještana Svetog Stefana i Pržna, koje podupire vladajuća Socijalistička narodna partija u Budvi, da...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
sila
11.01.2021-07:50 07:50

Aleksandar Karađorđević “simbol uništenja nezavisne države Crne Gore, simbol svrgavanja dinastije Petrović Njegoš i simbol ukidanja autokefalne Crnogorske crkve”.

Dakle, sve je jasno, ali ostaje dilema dokle su prošlogodišnji litijaši, danas vlast, spremni da idu u destabilizaciji Crne Gore.

„Dogodine u Kninu”, pa „Dogodine u Prizrenu”, a od prošle godine i „Dogodine na Lovćenu” je ništa drugo do prijetnja svima onima koji su spremni da brane tekovine 21. maja 2006. godine.