Informacija da je neko ubio dvije rode koje su svile gnijezdo u podgoričkom naselju Mareza, zasigurno najbolje opisuje sliku našeg društva i sav onaj trulež i mulj, koji se krije ispod uglačane površine, poručio je direktor NVO Prijatelji životinja Podgorica Dragoje Vlahović.

“Koliko god pokušavali da nađemo razlog zbog koga je to neki bolestan um uradio, ne možemo ga naći, jer je veoma teško ući u glave tih osoba i shvatiti šta je njihov problem U svakom normalnom gradu, koji ima tu sreću da se u njemo nastane rode, stanovništvo na njih gleda sa posebnim poštovanjem i divljenjem, samo očigledno u Podgorici one služe kao meta, jer smetaju ljudskom mulju i trulim dušama”, istakao je Vlahović.

Kako je dodao, ima u svemu ovome i neke simbolike.

Dragoje Vlahović, foto novosti.rs

“Naime, svima nam je poznato da rode donose sreću, a kao mali smo vjerovali da one donose djecu. Možda su nam zbog toga i smetale, jer dok nam vrane piju mozak, naša djeca odlaze u neki bolji svijet. I dok čista voda polako otiče, onaj mulj sa dna postaje sve bliži površini. Počinje polako da davi i uništava sve ono što valja i što mu se nađe na putu. I tako se vremenom svi navikavamo da plivamo u tom mulju ili jednostavno bivamo usisani i postajemo dio istoga”, smatra on.

Osvrnuo se i na njemu najbližu oblast, a to je zaštita i dobrobit životinja.

“Naime, nebrojeno puta sam javno ukazivao na to da kada su u pitanju slučajevi ubijanja životinja, institucije ne odrađuju svoj dio posla. Tu prije svega mislim na Osnovno državno tužilaštvo, koje čak i kada imamo počinioce i neoborive dokaze, ili odbacuje optužnice ili podiže takve optužnice da Sud na kraju mora da oslobodi počinioce ili da ih eventualno uslovno kazni. Zbog toga tvrdim da svojim neprofesionalnim pristupom samo daju vjetar u leđa osobama koje ubijaju životinje, ali isto tako i postaju saučesnici u tim djelima”, kazao je on.

Prema riječima Vlahovića, ukoliko želimo da  društvo ozdravi, svi moraju da daju svoj maksimum, na način što će javno osuđivati, šikanirati i odbacivati sve one koji svoje frustracije liječe na životinjama.

Poručuje da svako ko ubije nezaštićenu životinju, sjutra može ubiti i dijete.

 

Komentari

avatar