Četvrtak, 7 Jula, 2022
Rubrika:

Vladi ne vjeruju ni poslanici ni građani

Situaciju u zemlji, kako pokazuje istraživanje, preko 56 odsto ispitanika ocjenjuje zabrinjavajućom, dok četvrtina vidi određeni razvoj i stabilnost. Skoro polovina građana njih 49 odsto smatra da se zemlja kreće u pogrešnom pravcu, a 35 odsto da je taj pravac dobar.

Većina građana aktuelnu Vladu Crne Gore vidi kao konzervativnu, klerikalnu, revanšističku i amatersku, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnjenja koju su sproveli Centar za građansko obrazovanje (CGO) i agencija Damar, povodom godišnjice od formiranja Vlade Zdravka Krivokapića.

Istraživanje je rađeno od 16. do 24. novembra na uzorku od 1.012 punoljetnih ispitanika.

Situaciju u zemlji, kako pokazuje istraživanje, preko 56 odsto ispitanika ocjenjuje zabrinjavajućom, dok četvrtina vidi određeni razvoj i stabilnost. Skoro polovina građana njih 49 odsto smatra da se zemlja kreće u pogrešnom pravcu, a 35 odsto da je taj pravac dobar.

Direktorica CGO-a Daliborka Uljarević, tokom predstavljanja rezultata istraživanja, kazala je da podaci govore da dominantna većina građana situaciju u državi ocjenjuje kriznom, i da skoro polovina smatra da se Crna Gora kreće u pogrešnom pravcu.

NEZADOVOLJSTVO

Ona je istakla da su ne zadovoljstvo stanjem u zemlji izrazili dominantno pripadnici manjinskih nacionalnih zajednica i Crnogorci.

Nova vladajuća većina očito nije našla zajednički jezik sa manjinama koje se osjećaju izolovano. Imamo na jednoj strani Bošnjake, Muslimane, Albance, Hrvate, ali i najveći broj Crnogoraca, a na drugoj strani one koji se etnički izjašnjavaju kao Srbi, koji su nešto komforniji sa sadašnjom situacijom. Primjetno je da sa stepenom obrazovanja raste nezadovoljstvo stanjem u zemlji, rekla je Uljarević.

Direktorica CGO-a je saopštila da je 20,6 odsto građana stava da je država u krizi, 25 odsto da je na i vici katastrofe, a 14 da je situacija stabilna.

Rad vlade ocijenjen sa 2,28. Nijedno ministarstvo nije stiglo do trojke. Najbolje se kotira ministarstvo finansija i socijalnog staranja, a najgore ministarstva ekologije i prosvjete, nauke, kulture i sporta. Ministar finansija Milojko Spajić ocijenjen je sa 3,05, a slijede ga Jakov Milatović i Tamara Srzentić, dok se premijer nalazi među top tri najgore ocijenjena člana Vlade, istakla je Uljarević, dodajući da je za skoro polovinu građana učinak Vlade ispod svih očekivanja.

Ova Vlada se većinski vidi kao konzervativna, klerikalna, revanšistička i amaterska 52,1 odsto smatra da je Vlada klerikalna, 34,1 odsto građana ne zna da navede nijednu prednost ove Vlade, a svaki četvrti građanin smatra da je članstvo u partiji faktor za sticanje posla.

39,5 odsto smatra da je napredak u profesionalizaciji državne uprave isti kao ranije. Među onima koji vide napredak najviše je nacionalnih Srba, dok su ostali uglavnom nezadovoljni, navela je Uljarević.

Ona je poručila da smatra da ovi podaci ukazuju da se stvari kreću u pravcu gubitka povjerenja ovoj vladi.

VISOKO NEPOVJERENJE

Izvršni direktor DAMAR-a Vuk Čađenović saopštio da je visoko nepovjerenje ispitanika u premijera Krivokapića.

Vidimo da 44 odsto građana uopšte nevjeruje premijeru, njih 32 odsto mu vjeruje djelimično, a jedan od 10 građana premijeru vjeruje u potpunosti, rekao je Čađenović.

On je podsjetio da je u prethodnih godinu dana bilo puno riječi i o dosljednosti premijera Krivokapića, navodeći da ne treba da iznenađuje da 60 odsto građana smatra da premijer često mijenja stavove.

Građani smatraju da Vlada nije izvršila depolitizaciju javne uprave i ključnih institucija vlasti, u cilju beskompromisne borbe protiv korupcije i kriminala.

Da na zapošljavanje u državnoj upravi najviše utiče članstvo u partij i, srodstvo i prijateljstvo sa članovima Vlade smatra ukupno 45 odsto ispitanika, dok 23 odsto smatra da na zapošljavanje utiče znanje i iskustvo nezavisno od partijskih i drugih veza. M.D.

RADOVIĆ: PREMIJER DA PODNESE OSTAVKU

Šef kabineta predsjednika Crne Gore Miodrag Radović ocijenio je da bi, nakon prezentovanih rezultata istraživanja CGO, premijer Zdravko Krivokapić trebalo da podnese ostavku.

‘Ako iz objavljenog istraživanja CGO i Damar, u kojem nijedno ministarstvo nije dostiglo prosječnu ocjenu tri, premijeru Krivokapiću nije jasno da treba da podnese ostavku, onda nikada neće ni biti. Period trajanja ove Vlade jednak je periodu stagnacije Crne Gore, naveo je Radović na Tviteru.

 

 

Najnovije

Istraživanje: Na popisu bi se 46,3 odsto građana izjasnilo kao Crnogorci

Ukoliko bi u ovom trenutku bio održan Popis, 48,6 odsto građana bi se izjasnilo da govori srpskim jezikom, što je u odnosu na popis...

Đurović: Ženski klub zajednički, nadstranački politički aktivizam, koji šalje snažnu poruku jedinstvene i ženske...

Ženski klub,  predstavlja zajednički, nadstranački politički aktivizam, koji šalje snažnu poruku jedinstvene i ženske solidarnosti i koji nedvosmisleno ima jasnu namjeru da obezbijedi značajne...

Tri osobe uhapšene u Budvi: Osumnjičeni da su prijetnjama od Budvanina iznudili 30.000 eura

Službenici Centra bezbjednosti Budva su, preduzimajući aktivnosti iz svoje nadležnosti, uhapsili N.P. (29) iz Nikšića, S.P. (25) iz Budve i I.R. (35) iz Berana...

Vozilom udario pješaka u Baru, jedna osoba životno ugrožena

U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila danas na Bulevaru JNA u Baru povrijeđena je T.M. (79) iz Bara. Primorskom portalu u Osnovnom državnom tužilaštvu je...

Završen sastanak lidera partija: Vlada će sjutra raspravljati o ugovoru sa Crkvom Srbije, ali...

U zgradi Vlade Crne Gore završen je sastanak predsjednika države Mila Đukanovića i predstavnika partija koje podržavaju Vladu. Na sastanku je glavna tema bila...

Najčitanije

Povezano

Vlada bez reformskog kapaciteta i inkluzivnosti

Centar za građansko obrazovanje (CGO) i agencija DAMAR, predstavili su nalaze tematskog istraživanja u okviru zajedničke inicijative CG puls. U fokusu ovog CG pulsa...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
borko
30.11.2021-10:23 10:23

Prvo će početi sa pričom kako je pronađena nafta u ogromnim kojičinama zahvaljujući Mikiju, Jakiju i Mladenu. ako ta priča ne prođe onda će raširiti priču o energetskom bumu solarna energija vjetar i ostale bajke. Treće izabrat će tužioca i krenuti u lov na vještice Nasumice. Ako sve to ne prođe onda će kau Srbiji toljage čekiće u ruke onima iz bratstava da brane vjeru od nevjernika. Na kraju će neko izgasiti sijalicu i zalupiti vrata…