Srijeda, 22 Marta, 2023
Rubrika:

Vlada: Tim za traganje i spašavanje iz ruševina ide u Tursku, bez mogućnosti za slanje medicinskog osoblja

Kako je pojašnjeno iz Vlade Crne Gore, Vlada Republike Turske uputila je Zahtjev za pomoć, preko Mehanizma za civilnu zaštitu Unije, NATO i UN radi spašavanja stanovništva od zemljotresa, koji je pogodio ovu državu 6. februara 2023. godine

Vlada Crne Gore je na današnjoj telefonskoj sjednici, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova, usvojila Informacija o upućivanju tima za traganje i spašavanja iz ruševina Republici Turskoj.

Kako je pojašnjeno iz Vlade Crne Gore, Vlada Republike Turske uputila je Zahtjev za pomoć, preko Mehanizma za civilnu zaštitu Unije, NATO i UN radi spašavanja stanovništva od zemljotresa, koji je pogodio ovu državu 6. februara 2023. godine.

“Operativno-komunikacioni centar 112 Direktorata za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova, koji je operativna kontakt tačka sa Centrom za koordinaciju odgovora na vanredne situacije (ERCC) Generalnog direktrorata za evropsku civilnu zaštitu i aktivnosti humanitarne pomoći Evropske komisije (operativno tijelo Mehanizma Unije za civilnu zaštitu) primio je zahtjev za pomoć u vidu timova za traganje i spašavanje iz ruševina – lakog, srednjeg i teškog i medicinskih timova (za prvu pomoć i zbrinjavanje stanovništva), 6. februara 2023. godine. Pomoć je zatražena i preko NATO-a i UN organizacija”, saopšteno je iz crnogorske Vlade.

Zbog traganja i spašavanja iz ruševina Vlada Republike Turske je, navodi se u informaciji koju je crnogorska Vlada usvojila, tražila međunarodnu pomoć u vidu lakog, srednjeg i teškog tima za traganje i spašavanje iz ruševina, kao i medicinske timove i opremu.

“Sagledavajući dostavljeni Zahtjev za pomoć, Ministarstvo unutrašnjih poslova je u saradnji sa opštinskim službama zaštite i spašavanja i uz saglasnost opština i vatrogasaca-spasilaca, pripremio tim za traganje i spašavanje iz ruševina – light USAR, koji broji 18 vatrogasaca-spasilaca i 5 pripadnika Direktorata za zaštitu i spašavanje”, ističu iz Vlade.

Direktorat za zaštitu i spašavanje je, kako dodaju, Timu obezbijedio radni kombinezon, vatrogasni pojas, zaštitni šlem, radne rukavice, radnu obuću, vreće za spavanje, komplete za pružanje prve pomoći, kape, vunene rukavice, sredstva za komunikaciju – TETRA radio stanice, dva modema i dron.

“Radi operativnosti timu je potrebno obezbijediti sljedeće: zimske jakne, pododijela (aktivni veš), pamučne trenerke, torbu sa ljekovima i sredstvima za dezinfekciju i hirurške rukavice, bankovnu karticu sa iznosom od 10.000 eura za vođu tima i neograničen mobilni internet za menadžment tima (5 osoba). Takođe, potrebno je obezbijediti i osiguranje članovima tima. Transport će se izvršiti Turkish Airlines-om do Istanbula”, naglašava se u Informaciji usvojenoj na današnjoj telefonskoj sjednici Vlade.

Takođe, shodno Zahtjevu Republike Turske za slanje medicinskih timova Direktorat za zaštitu i spašavanje je informisao Ministarstvo zdravlja o potrebi pripreme i slanja medicinskih timova, međutum dobili su, kako dodaju, informaciju da nisu u mogućnosti da pošalju pomoć u vidu doktora i nižeg medicinskog osoblja.

“Da bi se ova pomoć pružila Republici Turskoj, potrebno je da Vlada Crne Gore donese odluku o upućivanju tima za traganje i spašavanje iz ruševina, kao pomoć Republici Turskoj (član 8, stav 1 Zakona o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama i učešću pripadnika operativne jedinice za zaštitu i spašavanje, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve