Utorak, 6 Juna, 2023
Rubrika:

Vlada prekršila Ustav i zakon

- Apsolutno smatram da način na koji je Vlada to uradila zaključkom nije pravno valjan. Zaključkom Vlade se ta pitanja ne mogu rješavati, odnosno Vlada ne može odlučivati o prenosu vlasništva nad bilo kojom imovinom svojim zaključcima – kazao je advokat Radulović.

Prepisivanje nosioca prava svojine nad Cetinjskim manastirom sa Prijestonice na državu, koje je Vlada Crne Gore sprovela u djelo zaključcima u kojima se to naređuje Upravi za katastar i državnu imovinu, nije pravno valjano a za odgovorna lica vjerovatno postoji dovoljan osnov sumnje za eventualno izjašnjenje tužilaštva o krivičnom djelu zloupotrebe službenog položaja, ocijenio je u razgovoru za Pobjedu advokat Veselin Radulović.

– Apsolutno smatram da način na koji je Vlada to uradila zaključkom nije pravno valjan. Zaključkom Vlade se ta pitanja ne mogu rješavati, odnosno Vlada ne može odlučivati o prenosu vlasništva nad bilo kojom imovinom svojim zaključcima – kazao je Radulović.

ZAKLJUČCI

Vlada Crne Gore je u ponedjeljak, bez održavanja sjednice, telefonski i većinom glasova, bez konsenzusa, donijela zaključke, a na osnovu Informacije zaštitnice imovinsko-pravnih interesa Bojane Ćirović, u kojima nalaže Upravi za katastar i državnu imovinu da Cetinjski manastir upiše na državu Crnu Goru umjesto Prijestonice Cetinje kao nosioca prava svojine.

– Nalaže se Upravi za katastar i državnu imovinu da odmah i bez odlaganja izvrši zabilježbu zabrane otuđenja i opterećenja u ,,G“ listu Lista nepokretnosti broj 915 KO Cetinje I, i to na svim katastarskim parcelama do okončanja postupka promjene upisa u katastarskom operatu, ističe se u dopisu Vlade Crne Gore.

Potom se nalaže Upravi za katastar da ,,bez odlaganja izvrši ispravku“ i praktično izbriše vlasnička prava Prijestonice i prenese ih na državu Crnu Goru. Uz važnu napomenu: da se nikako ne dira u pravo korišćenja koje – ima Srpska pravoslavna crkva.

– Nalaže se Upravi za katastar i državnu imovinu da odmah i bez odlaganja izvrši ispravku upisanog nosioca prava svojine na način što će umjesto Prijestonice Cetinje kao nosioca prava svojine vratiti upis na Državu Crnu Goru, shodno rješenju Uprave za nekretnine Podgorica – Područna jedinica Cetinje od 24. 11. 2005, pri čemu se navedenim upisom ne dira u prava upisanog titulara korišćenja – navodi se u zaključcima koje je direktoru Uprave Koči Đurišiću uputila generalna sekretarka Vlade Žana Praščević-Milačić.

NESUMNJIVO NEZAKONITO

Radulović ističe da je posebno problematično i to što je Vlada stavila takozvanu privremenu mjeru zabrane raspolaganja imovinom.

– Takvu privremenu mjeru bi mogao eventualno da donese samo sud u postupku koji bi bio pokrenut od strane lica koja su ovlašćena za to. U konačnom, nemam dilemu da se radi o jednom zaključku koji je nezakonit i koji nije pravni put za rješavanje tih pitanja. Mislim da je Vlada tim zaključkom prekoračila svoja ovlašćenja, prekršila Ustav i prekršila zakon – kazao je Radulović.

On objašnjava da u svakoj situaciji kada je na nekoj imovini upisan vlasnik, nebitno o kome se radi, u obimu prava svojine jedan kroz jedan, važi pretpostavka da je to imovina tog vlasnika.

– Ta pretpostavka se može obarati, ali pred sudom. Lice koje pretenduje da ima pravo nad imovinom, može pokrenuti parnicu. Može prije, ili uporedo sa vođenjem parnice, tražiti od suda na osnovu odgovarajućih dokaza da sud donese privremenu mjeru kojom bi zabranio otuđenje i raspolaganje tom imovinom do pravosnažnog okončanja postupka. To je put koji je zakonit i koji je po Ustavu. Dakle, to je jedini pravno valjani način da se urede ta pitanja – rekao je Radulović.

Nažalost, kako kaže, ova Vlada je postupila na jedan način koji je potpuno suprotan onome što su njeni brojni pripadnici zagovarali prošle godine istim ili sličnim povodom, kada su podržavali litije, i kada su smatrali da se ta svojinska pitanja ne mogu uređivati kroz upravni postupak i upravnim aktima izvršne vlasti.

– Oni su to upravo uradili u ovom slučaju i to, po mom mišljenju, nije dobar put. To je put koji nije pravno valjan i kao takav svaka posljedica koju bi takva odluka proizvela takođe nije pravno valjana i nezakonita je – kazao je on.

„ISPRAVKA“

Upitan da pojasni kako je moguće da se „ispravkom“, kako piše u nalogu Vlade Upravi za katastar i državnu imovinu, mijenja nosioc prava svojine, Radulović kaže da se ispravkom u listu nepokretnosti ne može smatrati ako se mijenja titular, odnosno vlasnik svojine.

– To nikako ne može biti ispravka. Ovdje se suštinski mijenjaju svojinska prava jer se prenose sa jednog na drugo lice i to se ne može nikako smatrati ispravkom. Takva pitanja se ne mogu rješavati zaključkom o ispravci. Ono kako je formulisan taj zaključak Vlade u suštini, ni po svojoj formi ni po sadržini, nije zaključak o ispravci neke greške – kazao je Radulović.

KRIVICA

Upitan da prokomentariše podnošenje krivičnih prijava protiv premijera Zdravka Krivokapića i generalne sekretarke Vlade Žane Praščević-Milačić, ali i najave podnošenja prijava i protiv ostalih odgovornih lica u ovom „poslu“, Radulović je kazao da vjerovatno postoji dovoljan osnov sumnje za izjašnjenje tužilaštva o krivičnom djelu zloupotrebe službenog položaja.

– Naravno, tužilaštvo o tome treba da se izjasni. Vjerovatno postoji dovoljan osnov sumnje da bi se to razmatralo u smislu eventualog izjašnjenja o krivičnom djelu zloupotrebe službenog položaja, jer se to djelo može izvršiti, između ostalog, i prekoračenjem službenih ovlašćenja na način koji će prouzrokovati štetu ili korist nekom licu. Ostaje na tužilaštvu da procijeni da li tu ima elemenata krivične odgovornosti ili se radi o nekom propustu druge prirode – zaključio je Radulović.

I poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović-Stanković – profesorica na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore, ocijenila je da je Vlada postupila protivustavno i nezakonito.

– Skandalozna i protivustavna odluka Vlade o vlasništvu nad Cetinjskim manastirom još jedan je u nizu dokaza da je ona samo poslušni izvršilac naloga zvaničnog Beograda i crkve Srbije i da u tom svom poslušništvu neće prezati da uradi bilo šta – kazala je ona u izjavi dostavljenoj medijima.

Prema njenim riječima, tim potezom Vlada nastavlja da se otvoreno ruga Ustavu i zakonima, potpuno razarajući pravni i politički sistem Crne Gore.

– Svakome je jasno da ne postoji granica besudnosti i bezakonja koju ova vlast nije spremna da pređe. Tajna, telefonska sjednica na kojoj Vlada mimo svojih nadležnosti donosi odluke, licemjerno je došla samo par minuta poslije ,,izvinjenja“ Dritana Abazovića Cetinjanima – navodi Vuksanović-Stanković.

Neustavno preuzimanje vlasničkih prava od strane Vlade, kako je ocijenila, upravo pokazuje želju vlasti da se mimo odgovarajuće zakonske procedure preuzima imovina Prijestonice, a na isti način sjutra mogu oduzimati bilo čiju imovinu.

– Neustavno i nezakonito prepisivanje Cetinjskog manastira sa Prijestonice na državu ima i jednu zanimljivu poruku. Naime, Vlada sada prihvata da vjerski objekti ne samo da mogu, već je poželjno da budu u državnom vlasništvu, protiv čega su se organizovale litije na čijem političko-ideološkom talasu je Zdravko Krivokapić i postao premijer. Dakle, licemjerje bez granica. Jedino veće licemjerje od toga je kada odbornici Ure glasaju za jedno na Cetinju, a njihov lider Abazović za potpuno suprotno na Vladi. Kako u ovom slučaju, tako i u slučaju ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju. Teatar apsurda i jako loši gumci amateri – naglasila je Vuksanović-Stanković.

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve