Vlada Crne Gore na današnjoj sjednici jednoglasno je usvojila Odluku o formiranju Vježbovno-strelišnog poligona Sinjajevina, saopštio je ministar odbrane Predrag Bošković.

foto gov.me

Poligon će se prostirati na teritoriji tri opštine – Šavnik, Mojkovac i Kolašin, a njegova površina je 7,5 hiljada hektara.

Bošković je, na konferenciji nakon sjednice Vlade Crne Gore, podsjetio da se dugo raspravljalo o ovoj temi, te da je odluka o formiranju poligona usvojena jednoglasno.

“Bio bih prvi protiv ove odluke da postoji minimalna šansa da se ugrozi Sinjajevina. Bili smo svjedoci različitog tretiranja ove teme u javnosti – razne inicijative i razni argumenti koji su se čuli sa nekih adresa, poput udruženja Sačuvajmo Sinjajevinu, nemaju uporišta u javnosti”, rekao je Bošković.

Njihov argument da će dolazak vojske uništiti životnu sredinu i biodiverzitet, prema riječima Boškovića, apsolutno ne stoji.

“Analize koje su se radile za lokalitet gdje su se izvodile slične aktivnosti VCG pokazale su da nema uticaja na životnu sredinu, da je jednak nuli”, rekao je Bošković, uz napomenu da je Vlada Crne Gore, po ovom pitanju, komunicirala sa partnerskim zemljama EU koje imaju  mnogo veće iskustvo i znanje iz oblasti zaštite životne sredine.

“Natura 2000, kao ključni dokument EU, apsolutno nije u nesaglasju sa vojnim poligonima”, rekao je Bošković.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve