Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
Rubrika:

Vlada dala garanciju: ŽPCG kupuje tri nova voza za 30 miliona eura

Ciljevi projekta, dodaju, uključuju poboljšanje kvaliteta putničkih željezničkih usluga i smanjenje emisije CO2

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o zaključenju Ugovora o garanciji za kreditni aranžman između Željezničkog prevoza Crne Gore (ŽPCG) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), za potrebe finansiranja nabavke novih vozova koji bi se koristili u lokalnom prevozu putnika.

“Projekat podrazumijeva kupovinu do tri seta četvorodjelnih elektromotornih garnitura (EMV) koje će ŽPCG koristiti na cijeloj željezničkoj mreži Crne Gore, a zamijeniće stare, energetski neefikasne garniture sa lokomotivskom vučom koje su trenutno u saobraćaju”, navodi se u informaciji Vlade.

Ciljevi projekta, dodaju, uključuju poboljšanje kvaliteta putničkih željezničkih usluga i smanjenje emisije CO2.

“Očekuje se da će novi EMV-ovi doprinijeti boljoj usluzi, većoj bezbijednosti i pristupačnosti željezničkog prevoza za sve građane Crne Gore. Projekat će podržati razvoj sektora željezničkog prevoza kroz modernizaciju voznog parka, što će značajno smanjiti emisiju ugljenika prelaskom sa drumskog na željeznički prevoz”, dodaje se.

Očekuje se da će se projekat završiti u roku od tri godine od datuma stupanja na snagu.

“Kupovina novih vozila smanjiće operativne troškove i povećati prihode ŽPCG-a, što će doprinijeti finansijskoj održivosti preduzeća”, ističe se u informaciji.

Projekat takođe uključuje tehničku pomoć za implementaciju, reviziju Ugovora o obaveznom javnom prevozu i unapređenje korporativnog upravljanja kompanije.

EBRD zajam, uz garanciju države, pokriće sve troškove projekta, koji ukupno iznose 30 miliona eura.

Kada su u pitanju uslovi kreditnog aranžmana koje je ŽPCG ugovorio sa EBRD bankom, ugovorena vrijednost kredita iznosi 30 miliona eura sa rokom otplate od 15 godina, uključujući grejs period od tri godine, uz polugodišnju otplatu.

Kamatna stopa je varijabilna, sastoji od šestomjesečnog EURIBORA i margine od 1 odsto, uz polugodišnju otplatu.

Rok raspoloživosti kreditnih sredstava je 3 godine od datuma stupanja na snagu Ugovora.

Uslov za zaključenje Ugovora o kreditu je izdavanje državne garancije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve