Utorak, 2 Marta, 2021
Rubrika:

Vlada će trajati sve dok Ura bude potrebna DF-u

Namjera parlamentarne većine je da brzo izvrši kadrovske promjene gdje god im odgovara, makar to i ne bilo u skladu sa zakonskim ili drugim pravnim aktima. Po principu, ako nije u skladu sa zakonom ili tamo nekom sistematizacijom – teško zakonu/sistematizaciji. Brojni su primjeri da vlast svoje uzavrele, ,''oslobodilačke'' nagone teško može uskladiti sa poštovanjem predviđenih procedura i političkog dijaloga na koji su pozivali prilikom izbora Vlade, smatra zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Borislav Banović.

Mandat Vlade Crne Gore trajaće duže nego što se trenutno čini uprkos uslovljavanjima, oštrim porukama i prijetnjama unutar parlamentarne većine – ocijenio je u intervjuu za Pobjedu zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Borislav Banović.

Smatra da će trajanje izvršne vlasti zavisiti i od Demokratskog fronta (DF), odnosno dok, kako je kazao, u tom savezu ne ocijene da im neki partneri, prvo Ura, više nijesu potrebni i da mogu sa blokom nacionalnih, prosrpskih partija sami formirati vlast.

Komentarišući opoziv više ambasadora, Banović koji je i sam ambasador Crne Gore u Londonu, ocjenjuje da je državi nanijeta velika šteta, pojašnjavajući da je Ministarstvo vanjskih poslova moglo da sprovede kadrovske promjene uz poštovanje procedure i uloge Predsjednika Crne Gore.

POBJEDA: Vladajuća većina odustala je od donošenja tužilačkih zakona nakon oštrih kritika Evropske unije. Kako komentaršite kompletnu proceduru predlaganja tih akata i očekujete li da zbog neusvajanja tih akata može doći do ozbiljnije krize u vlasti zbog evidentnih neslaganja o tom pitanju?

BANOVIĆ: Namjera parlamentarne većine je da brzo izvrši kadrovske promjene gdje god im odgovara, makar to i ne bilo u skladu sa zakonskim ili drugim pravnim aktima. Po principu, ako nije u skladu sa zakonom ili tamo nekom sistematizacijom – teško zakonu/sistematizaciji. Brojni su primjeri da vlast svoje uzavrele, ,,oslobodilačke“ nagone teško može uskladiti sa poštovanjem predviđenih procedura i političkog dijaloga na koji su pozivali prilikom izbora Vlade. Sve legitimne ciljeve mogu postići uz više strpljenja, više poštovanja prava i više demokratičnosti.

Tako se krenulo i u izmjene zakona o tužilaštvu, brzo i olako, bez mišljenja evropskih partnera, bez razgovora sa opozicijom i NVO, izgubili vrijeme i nanijeli štetu i njihovoj vlasti i ukupnom stanju u Crnoj Gori.

POBJEDA: Crna Gora prvi put od uvođenja višestranačja ima na snazi kohabitaciju, gdje predsjednik i premijer nijesu iz iste političke partije. Čini li Vam se da se koaliranje u vladajućoj većini takođe može nazvati kohabitacijom, jer se često čini da konstituenti imaju o važnim pitanjima nespojive stavove?

BANOVIĆ: Dobro je da su u jednom trenutku obje institucije prihvatile razgovor i dogovor, u ovoj za Crnu Goru potpuno novoj situaciji. Za krhko političko stanje i stabilnost u zemlji bilo bi važno da zaista ispoštuju međusobne ustavne nadležnosti.

Uprkos stalnim uslovljavanjima, oštrim porukama i prijetnjama unutar parlamentarne većine, mislim da će Vlada trajati duže nego što sada izgleda. Njen ,,građanski“ dio će žmuriti na sve šovinističke i hegemonističke aktivnosti, dok god postoje, da upotrijebim premijerove riječi, ,,tajne, ali organizovane“ niti koje su ih spojile davno pred izbore, dok spoljni mentori ne budu ocijenili da su zadovoljeni neki od važnih ciljeva. A prvenstveno, dok DF ne ocijeni da mu neki partneri, prvo Ura, više ne trebaju i da može sa blokom nacionalnih, prosrpskih partija sam formirati vlast, ova Vlada će trajati.

POBJEDA: Sa nedavno održanog Kongresa SDP-a poručeno je da su promjene dobre i da se Vaša partija za njih borila, ali da karakter promjena koje sprovodi ova Vlada ugrožava temeljne vrijednosti našeg društva. Na šta konkretno mislite?

BANOVIĆ: Teoretičari politike smatraju da svaka vladavina duža od 10 godina nije dobra. Mreža ličnih, političkih, poslovnih i drugih veza i odnosa, koja se stvara tokom duže vladavine, uzrokuje smetnje u funkcionisanju svakog sistema, ma koliko politička elita bila demokratskog opredjeljenja. U zemlji kao što je Crna Gora sa niskom demokratskom i političkom kulturom i elite i društva u cjelini, sa slabim institucijama, koje ne uspijevaju da se međusobno kontrolišu, takav problem je mnogo izraženiji. I on se u jednom tranutku može rješavati – samo promjenom vlasti.

Svaka promjena ne mora biti nabolje, posebno ako je vođena interesom jednog, u ovom slučaju srpskog naroda u Crnoj Gori i van nje, i interesom Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i van nje. Sastav Vlade upravo ukazuje da će to biti njena glavna preokupacija. Za ulazak u Vladu eksperti su izgleda morali zadovoljiti jedan ili oba od ta dva kriterijuma. Kao da među pripadnicima drugih naroda eksperata nema, nije im nuđeno ili nijesu htjeli da prihvate, prepoznajući budući rukopis Vlade.

Crna Gora je mala i kompleksna zajednica u nacionalnom, u religijskom, kulturnom, u istorijskom i regionalnom smislu. Jedino građansko ustrojstvo, međusobno uvažavanje i poštovanje unutar zemlje i izbalansirani prijateljski odnosi sa svim susjednim državama mogu voditi njenoj stabilnosti. Sljedeći važan uslov njenog opstanka i normalnog razvoja je da ta zajednica bude zasnovana na apsolutnoj vladavini prava, demokratiji i pravdi za sve građane i kolektivitete. Sve drugo proizvodi podjele i sukobe sa teškim posljedicama. Nažalost, ekstremni srpski nacionalisti, ako ne uspiju zavesti hegemoniju – a neće, radiće stalno na scenariju nestabilnosti. Onaj ko neće da vidi ovu opasnost u nacionalno složenoj zajednici i složenom regionu Balkana, ili je potpuni manipulator ili je neznaveni i neiskusni diletant. Bilo bi odlično da je svaki kamen na autobus, svaki natpis na džamiji, svaku pocijepanu državnu zastavu, svaki naziv ulice podmetnuo DPS, ali to jednostavno nije tačno. Tih šovinističkih ispada je bilo prije i biće poslije DPS-a, SDP-a, Ure. Sadašnji nalet minimizirati sa tako visokih pozicija predsjednika i potpredsjednika u Vladi je blago rečeno neodgovorno.

Posebno ističem da negiranje, pritisak, uvrede, prisvajanje istorije od pojedinih šovinizmu sklonih pripadnika srpskog naroda nikako ne smije biti nacionalnim Crnogorcima izgovor za bilo kakav kontra ispad i uvredu. Odbraniti se možemo i hoćemo viteški. Odbranićemo se i uz pomoć naših sugrađana svih nacionalnosti, pa i srpske. Tačno je da se samo sa ove strane Crnogorcima negira nacionalna posebnost i identitet, ali to ne znači da treba da se udaljimo od naših komšija, prijatelja, rođaka. Srbi u Crnoj Gori su svoji na svome, kao svi ostali. Imaju pravo na svoje, imaju pravo na svoj dio u zajedničkoj istoriji i kulturi. Pravo na svoje crkve, ako neće da budu zajedničke. A ubijeđen sam da će jednog dana građanski opredijeljeni Srbi i u Crnoj Gori i u Srbiji stati u odbranu istog prava Crnogorcima, prava na svoje. Još čekamo pojavu takvih jasnih političkih stavova. Kao što to čine danas Srpkinje i Srbi, članovi i glasači Socijaldemokratske partije, na čemu smo duboko zahvalni. Siguran sam da će se nakon stogodišnjih trauma koje opterećuju ukupan život u zemlji, kada presuši i ovaj talas nacionalizma, uspostaviti pravi prijateljski, bratski odnosi, nikako ne na štetu trećih, naše braće Bošnjaka, Albanaca, Muslimana i Hrvata, nego zajedno sa svima. Tu poruku i te promjene ne nosi ova Vlada, zato SDP nije uz nju.

POBJEDA: Na Kongresu je takođe saopšteno da ste u SDP-u svjesni vaših grešaka tokom 18 godina boravka u vlasti. Da li je ta činjenica dovela do lošeg rezultata na parlamentarnim izborima i šta ćete u narednom periodu uraditi kako bi eventualno vratili podršku birača?

BANOVIĆ: Prije bih rekao da je u sudaru dva bloka i uzavrelih strasti bilo malo prostora za umjereno, racionalno promišljanje i ponudu SDP, koja je ukazivala na obje opasnosti – loš način vladanja i upravljanja zemljom, s jedne, i kleronacionalistički osvajački pokret podržan spolja, s druge strane.

Naša odgovornost je što nijesmo ranije uočili dubinu, širinu i opasnost koruptivnih i kriminalnih devijacija u društvu i nedostatak spremnosti da se one zaustave, i u redovima DPS i u našoj stranci iz tog perioda.

Nažalost, opasnost od ovih problema sada nije ništa manja, pa time ni potreba da se SDP principijelno određuje prema oba. Nastavićemo sa brojnim inicijativama o ekonomskim i socijalnim temama, protiv devijantnih i koruptivnih ponašanja i rasipništva, protiv nacionalizma, diskriminacije i svega što ugrožava normalno građansko društvo. Vjerujemo da će dio birača razočaranih načinom upravljanja prethodne DPS vlasti i dio glasača razočaranih nacionalnom politikom nove vlade koju Ura podržava, prepoznati principijelnu poziciju SDP-a.

POBJEDA: Ministarstvo vanjskih poslova opozvalo je više ambasadora Crne Gore. Savjetnica predsjednika države saopštila je da oni ne mogu biti opozvani bez njegovog potpisa. Kao nekadašnji ambasador Crne Gore u Londonu, kako vidite tu situaciju i može li, kako diplomate tvrde, takvo ponašanje naštetiti našem ugledu, ili pak, kako Vlada kaže, imaju autonomno pravo u sprovođenju međunarodne politike?

BANOVIĆ: Ukupna situacija sa opozivom i vraćanjem svih ambasadora na konsultacije u Podgorici već je nanijela prilično štete. Kao ilustraciju navodim komentar visokog zvaničnika britanskog Forin Ofisa, kada je BiH nešto slično uradila prije dvije godine. ,,Nijesu svjesni šta sa ovim rade i kakvu poruku o svojoj zemlji šalju“. Bojim se da smo ovim već prevazišli komšijsku bruku.

Vlada ima nadležnosti vođenja spoljne politike pa i kadrovske, a predsjednik ima završne nadležnosti u proceduri imenovanja i opoziva, ne samo protokolarne. Nadao sam se da je to prilikom njihovog susreta razjašnjeno i dogovoreno i da će se oba principa ispoštovati. MVP je moglo da sprovede kadrovske promjene uz poštovanje procedure i uloge predsjednika. Sa manje javne demonstracije moći i sa vođenjem računa o elementarnom integritetu ambasadora, i ovih koje opozivaju i ovih koji već više od mjesec čekaju ,,konsultacije“ u Podgorici. Kad se već došlo u ovu situaciju, mislim da je na onima kojima je više stalo do ugleda zemlje, da urade što je dobro za taj ugled i da se ovo što prije okonča.

POBJEDA: Poslanički klub SDP-a je predložio više inicijativa zbog loše epidemiološke situacije, navodeći da parlament nije u dovoljnoj mjeri upoznat sa trenutnom situacijom, mjerama koja se donose niti sa procesom nabavke vakcina. Ko je najodgovorniji za trenutno loše stanje i smatrate li da je ovim tempom moguće smiriti situaciju kako bi spremnije dočekali turističku sezonu?

BANOVIĆ: Najvažnije je da se sačuvaju životi i zdravlje ljudi i tom cilju treba sve podrediti. Naravno, stanje pandemije direktno utiče na ekonomiju i ljetnju turističku sezonu. Informacija koja kruži svijetom, da smo na vrhu po procentu zaraženih, imaće velike negativne posljedice.

Neobično ponašanje ministarke i njenog tima, odbijanje i različito tumačenje postupka, zavisno od koga je donacija, rasprava sa lokalnim samoupravama i odbijanje svake pa i dobronamjerne kritike, ukazuje na problem. Nama u SDP se čini da je vrsta politike koju ministarka demonstrira nije primjerena teškoj zdravstvenoj situaciji. Možda je šteta što je uskratila pacijente i svoje kolege za visoko znanje i posvećenost u liječenju, koje joj svi priznaju.

Inicijativa SDP-a da se Skupština i javnost informišu o ovoj temi nije imala namjeru da poteže odgovornost, nego da se ukaže na problem i promjenu pristupa. Kako je to u više navrata odbijeno, a u međuvremenu došlo do rasta broja oboljelih i umrlih, neminovno je da se otvara i pitanje odgovornosti.

Kao što nije bilo pametno što je ministarka promijenila medicinski tim koji je imao znanja i deset mjeseci iskustva u vođenju zdravstvenog sistema, ne bi trebalo ni vršiti smjenu ministarke sada kada se valjda uhodala i shvatila obim problema.

Podjelu odgovornosti ostavimo za kasnije, kad se izborimo sa ovom pošasti. Da li je prethodni ministar mogao i u onom prelaznom mandatu ostvariti neke kontakte i dobiti neke ponude od proizvođača, mislim da jeste. Da li je većina pregovore o podjeli ministarskih mjesta mogla skratiti i baviti se najvažnijim društvenim problemima, jeste. Da li je ministarka umjesto da smjenjuje po partijskim i vjerskim kriterijumima, po sličnim odbija donacije, morala imati drugi pristup – jeste. Ali, ponavljam, to sve sada nije najvažnije.

Zabrinuti za regularnost izbornog procesa u Nikšiću

POBJEDA: Ubrzo nas očekuju lokalni izbori u Nikšiću. Atmosfera uoči njih nekome ko nije upoznat za situacijom može djelovati kao da je riječ ne o lokalnim, već o izborima za Bijelu kuću – od stranog miješanja, pravljenja (ne)očekivanih saveza, pojave novih stranaka… Kako komentarišete predizborna dešavanja u tom gradu i očekujete li da SDP nakon 14. marta bude dio lokalne vlasti?

BANOVIĆ: Iz činjenice da televizija sa nacionalnim pokrivanjem u Srbiji ima stalnu emisiju ,,Bitka za Nikšić“, da se na tom i sličnim medijima mogu čuti gadosti o „feleričnim Crnogorcima i crnogorskim poltronima“, koje će istražiti nakon pobjede u Nikšiću, vrijeđajući ovdje i one naše sugrađane sa dvojnim nacionalnim identitetom srpskim i crnogorskim, iz činjenice da strani državljani, pripadnici vladajućih partija i bezbjednosnih službi iz Srbije direktno učestvuju kao terenski aktivisti u kampanji, može se najbolje sagledati tip ,,slobode“ i demokratizacije izbornog procesa ,,crnogorskog proljeća“. Zbog toga, ali i poruka iz Vlade da eto ima nekih manjih problema, ali „da birači uzmu pare“, moramo biti zabrinuti i za regularnost izbornog procesa i za ishod izbora. Duboko smo zabrinuti i razumijevanjem državnog suvereniteta i integriteta najodgovornijeg državnog organa – Vlade Crne Gore.

Ako ti uslovi budu iole regularni, SDP očekuje odličan rezultat. Očekujemo rast podrške, jer je sve više dobrih ljudi koji glasaju srcem i za Nikšić i za Crnu Goru. Koji neće glasati ni zbog dinara ni zbog eura. Vjerujemo da sa takvom podrškom možemo opredjeljivati i predvoditi buduću upravu Nikšića, bez pojedinaca koji su skloni mračnom nacionalizmu ili nedemokratskom i koruptivnom ponašanju. Iz bilo koje partije.

 

IzvorPobjeda

Najnovije

U utorak sunčano do 18 stepeni

U utorak pretežno sunčano. Na sjeveru prijepodne umjerena ili povećana oblačnost, a po kotlinama moguća magla. Vjetar slab do umjeren, tokom jutra ponegdje i pojačan, sjevernih...

Serija A: Milan bez dva prvotimca protiv Udinezea

Tek što se ekipa kompletirala, Milan će u narednom periodu ponovo biti desetkovan. Predstojeći meč protiv Udinezea propustiće Zlatan Ibrahimović i Hakan Čalhanoglu. Oba igrača povrijedila...

Kotor: Zimske karnevalske fešte kroz dokumentarni zapis

Navikli smo da se Zimske kotorske karnevalske fešte održavaju svake godine u februaru. Zbog aktuelne epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, JU Kulturni centar "Nikola Đurković" ove...

Požar iznad Budve, nema opasnosti po objekte i građane

Na brdu iznad Budve, nadomak mjesta Stanjevići, rano jutros je izbio požar, a prema pisanju portala RTV Budva nema opasnosti po građane i objekte. ,,Požar...

Evropska komisija podnosi prijedlog o izgledu kovid pasoša

Evropska komisija će predstaviti prijedlog za digitalne antikovid vakcinacione pasoše u martu, koji bi mogli da budu jedan od uslova za slobodno putovanje širom...

Najčitanije

Povezano

U utorak sunčano do 18 stepeni

U utorak pretežno sunčano. Na sjeveru prijepodne umjerena ili povećana oblačnost, a po kotlinama moguća magla. Vjetar slab do umjeren, tokom jutra ponegdje i pojačan, sjevernih...

Serija A: Milan bez dva prvotimca protiv Udinezea

Tek što se ekipa kompletirala, Milan će u narednom periodu ponovo biti desetkovan. Predstojeći meč protiv Udinezea propustiće Zlatan Ibrahimović i Hakan Čalhanoglu. Oba igrača povrijedila...

Kotor: Zimske karnevalske fešte kroz dokumentarni zapis

Navikli smo da se Zimske kotorske karnevalske fešte održavaju svake godine u februaru. Zbog aktuelne epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, JU Kulturni centar "Nikola Đurković" ove...

Požar iznad Budve, nema opasnosti po objekte i građane

Na brdu iznad Budve, nadomak mjesta Stanjevići, rano jutros je izbio požar, a prema pisanju portala RTV Budva nema opasnosti po građane i objekte. ,,Požar...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve