Na poligonima Sinjajevina i Lipovo povodom zatvaranja multinacionalne vježbe “Zajednički izazov 2019” održana je svečanost sa visokim zvanicama, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Ministar odbrane Predrag Bošković je nakon prikazane sposobnosti i kapaciteta multinacionalne čete poručio da je ostvaren cilj, te da je zadovoljan što u vježbi učestvuje više zemalja. Pored Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Austrije, tu su i snage Slovenije, Italije i SAD-a.

“Ova multinacionalna vježba pokazala je zajedništvo i sposobnost zajedničkog djelovanja više armija sa prostora Balkana i mnogo šire. Pokazuje odlučnost i zajednički napor da u okviru NATO-a pokušamo ostvariti ono zajedničko djelovanje koje je neophodno za brže i sposobnije reagovanje samih NATO snaga”, kazao je ministar Bošković.

foto Ministarstvo odbrane

Ističe da se time pokazuje i da se na Balkanu može sarađivati i zajednički prevazilaziti razlike u cilju ostvarivanja zajedničkih interesa.

“Različite armije sa različitim naoružanjima, tradicijama i iskustvima u vježbanju mogu naći tačku dodira i omogućiti, bez problema, sprovođenje jedne ovakve vježbe”, kazao je on.

“>

Zadovoljstvo nije skrivao ni ministar odbrane Republike Slovenije Karl Erjavec koji kaže da Crna Gora ima odličan poligon.

“Nadam se da će slovenačka vojska u budućnosti dolaziti ovdje da zajedno vježbamo. Čestitam na profesionalnosti svih sto su danas učestvovali u multinacionalnoj vježbi. Vrlo sam zadovoljan sto vidim da Slovenija i Crna Gora na polju odbrane imaju odličnu saradnju”, ističe Erjavec i dodaje da ga raduje to što će Crna Gora postati član NATO centra izvrsnosti za planinsko ratovanje.

Države učesnice, prema riječima državnog sekretara Republike Sjeverne Makedonije Dragana Nikolića, pokazale su visok nivo interoperabilnosti i saradnje.

“Mi smo već nekoliko puta ovdje i u sklopu drugih aktivnosti, a nadam se da ćemo nastaviti saradnju na još većem nivou, u kontekstu ostvarivanja našeg strateškog cilja, a to je punopravno članstvo Sjeverne Makedonije u NATO”, kaže on.

Zamjenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Austrije general potpukovnik Johan Luif je kazao da postoji duga tradicija pomaganja Austrije našoj zemlji.

“Austrijske i crnogorske snage mogu da budu ponosne na izuzetan progres koji je napravljen na Zapadnom Balkanu. Ostaje nam još jedan korak, a to je da istu vježbu organizujemo u zimskim uslovima i da pokažemo sposobnosti u svim vremenskim uslovima. Onda Crna Gora može sama da školuje svoje i vojnike drugih država”, dodaje Luif.

Svečanosti je prisustvovao i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Dragutin Dakić, direktor Združenog štaba Nacionalne garde savezne države Mejn brigadni general Dvejn Dramond, načelnik Odjeljenja za školovanje i obuku NATO Centra izvrsnosti za planinsko ratovanje potpukovnik Dražen Komadina, kao i predstavnici Generalštabova i vojni atašei zemalja učesnica i drugi izaslanici odbrane akreditovani u Crnoj Gori.

Nakon završetka prikazne vježbe na Sinjajevini, ministar Bošković u kasarni “Đuro Drašković” u Kolašinu svečano je otvorio Regionalni centar za planinsko ratovanje.

Tom prilikom je poručio da je zadovoljstvo pokazati ljudima, našim državama, Evropi ali i svijetu da u brdima, u kojima smo ratovali prije više od vijeka, sada radimo zajedno i gledamo u budućnost koja, kako je zaključio, može biti svijetla samo ako smo zajedno pred izazovima.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve