Srijeda, 24 Jula, 2024
Rubrika:

Vještačka inteligencija u Crnoj Gori: Edukacija i odgovorna upotreba ključ za budućnost

Iz resora su kazali da je Meet Up  realizovan kao dio projekta “E usluge i digitalna infrastruktura kao odgovor na COVID19”, koji finansira EU, a sprovodi UNDP u saradnji sa Ministarstvom javne uprave.

U okviru projekta Digitalna akademija, uspješno je realizovan Meet Up na temu “Uticaj vještačke inteligencije na svakodnevni život”, u Podgorici.

To je saopšteno iz Ministarstva javne uprave (MJU).

Predavači na događaju bili su inženjer mašinskog učenja Nikola Bulatović, te UNDP konsultant Goran Paštrović, koji su učesnicima detaljnije govorili o različitim segmentima vještačke inteligencije.

Navodi se da događaj je otvorio generalni direktor Direktorata za infrastrukturu, informacionu bezbjednost, digitalizaciju i e-servise, Dušan Polović, koji je naglasio značaj razumijevanja modernih tehnologija, imajući u vidu uticaj koje vrše na sve aspekte svakodnevnice.

“Ministarstvo javne uprave prepoznaje značaj ovih tema i posvećeno je promovisanju bezbjedne, etične i odgovorne upotrebe vještačke inteligencije. Naš cilj je da kroz edukaciju i otvoreni dijalog pomognemo zajednici da se pripremi za sve buduće izazove”, kazao je Polović.

Dodaje se da u okviru Meet Upa su obrađene teme poput osnova vještačke inteligencije, etike i povjerenja, javne i informatičke bezbjednosti, te zloupotrebe i odgovornosti korišćenja vještačke inteligencije.

“Interaktivna diskusija o osnovama, etici i bezbjednosti vještačke inteligencije uz naglasak na važnost razumijevanja i odgovorne upotrebe moderne tehnologije”, naveli su iz MJU.

Iz resora su kazali da je Meet Up  realizovan kao dio projekta “E usluge i digitalna infrastruktura kao odgovor na COVID19”, koji finansira EU, a sprovodi UNDP u saradnji sa Ministarstvom javne uprave.

Iz Ministarstva javne uprave su najavili predstojeću saradnju sa Svjetskom bankom, sa kojom će u okviru BEST projekta, definisati strateški pravac i Mapu puta razvoja vještačke inteligencije u Crnoj Gori, u cilju ostvarivanja spremnosti za rješavanje svih potencijalnih izazova i ostvarivanje benefita koje ova oblast donosi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve