Viši sud u Beogradu proglasio krivom Saru Vidak po presudi kotorskog Osnovnog suda

Vanpretresno vijeće Višeg suda u Beogradu, kojim je predsjedavala predsjednica Vijeća – sudija Olivera Đurić je, prilikom donošenja presude, uzelo u obzir da Sara Vidak nije ranije osuđivana, da se radi o mladoj osobi koja se korektno ponašala za vrijeme trajanja postupka

Viši sud u Beogradu je kotorskom Osnovnom sudu dostavio presudu kojom je Saru Vidak, studentkinju iz Beograda proglasio krivom i osudio je na kaznu zatvora u trajanju od 30 dana. U kaznu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, počev od 14. 08. do 05. 09. 2018. godine. Vidak će kaznu izdržavati u prostorijama u kojima stanuje, bez elektronskog nadzora.

Sara Vidak (arhiva)

U obrazloženju presude kaže se da je Sara Vidak proglašena krivom, presudom Osnovnog suda u Kotoru od 05. 09. 2018. godine, zbog izvršenja krivičnog djela napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti. Vidak je kotorski Osnovni sud osudio na kaznu zatvora u trajanju od 4 mjeseca.

Ministarstvo pravde Republike Srbije je dostavilo 06. 12. 2018. godine Višem sudu u Beogradu zamolnicu Osnovnog suda u Kotoru, kojom se od pravosudnih organa Srbije traži izvršenje strane krivične presude, što je u skladu sa odredbama Ugovora Crne Gore i Srbije o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima.

Vanpretresno vijeće Višeg suda u Beogradu je održalo sjednicu kojoj je prisustvovala okrivljena Vidak. Ona je izjavila da smatra da suđenje nije bilo pravično i fer, a njen advokat Jakša Peković je smatrao da nijesu ispunjeni uslovi za priznanje strane sudske odluke. On je kazao da, ukoliko sud odluči drugačije, izvršenje bude u kućnim uslovima, za šta postoje uslovi.

Vanpretresno vijeće Višeg suda u Beogradu, kojim je predsjedavala predsjednica Vijeća – sudija Olivera Đurić je, prilikom donošenja presude, uzelo u obzir da Sara Vidak nije ranije osuđivana, da se radi o mladoj osobi koja se korektno ponašala za vrijeme trajanja postupka.

Podsjetimo da se Sara Vidak nije žalila na presudu kotorskog Osnovnog suda kojom je osuđena na 4 mjeseca zatvora zbog napada na sudiju Prekršajnog suda u ovom gradu, Jelenu Stanišić.

Time je presuda postala pravosnažna, što znači da je Vidak obavezna da se javi na izdržavanje kazne koju joj je izrekla sudija Momirka Tešić 5. septembra 2018. godine.

U kaznu je uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru.

Prihvatajući presudu kotorskog Osnovnog suda Sara Vidak je priznala da je kriva.

Na presudu se nije žalilo ni Osnovno tužilaštvo u Kotoru.

Podsjetićemo da se nakon privođanja Sare Vidak i određivanja pritvora podigla medijska hajka u Srbiji, a dijelom i u Crnoj Gori.

Viši sud u Beogradu je presudio da je Sara Vidak kriva i da je kotorski Osnovni sud donio presudu u skladu sa zakonom države Crne Gore.

Created PDF
Created PDF
Created PDF
Created PDF

Komentari

avatar