Viši sud u Podgorici prihvatio danas je prihvatio sporazum o priznanju krivice između bivšeg direktora Atlas banke Đorđa Đurđića i Specijalnog državnog tužilaštva. Đurđić je osuđen na šest mjeseci kućnog zatvora, te novčanom kaznom od 2.000 eura, a 200 eura mora uplatili u humanitarne svrhe, tačnije Kliničkom centru.

Đurđić je u sudu kazao da je u pitanju njegov sporazum, pri kojem u cjelosti ostaje. On je dodao i da se protiv njega vode još dva postupka – za utaju poreza i doprinosa i zloupotreba službenog položaja u privrednom poslovanju.

Specijalna tužiteljka Stojanka Radović istakla je da se na okrivljenog nije vršio pritisak, te da je on sam podnio prijedlog za priznanje krivice.

“Priznao je što je tužilaštvu olakšalo u gonjenju drugog okrivljenog. Nije mu obećano ništa van ovog sporazuma. Olakšavajuća okolnost je što za sebe lično nije pribavio imovinsku korist. On je mlad čovjek, nezapooslen otac dvoje djece”, rekla je Radović, odgovarajući zašto su predložili kaznu ispod zakonskog minimuma.

Đurđićev advokat Lazar Aković, kazao je da je njegov klijent, suočen sa teškom optužbom i problemima u kojima se našao, donio jednu racionalnu odluku da prizna izvršenje predmetnog krivičnog djela koje mu je stavljeno na teret optužnicom  SDT-a.

“Danas je održano ročište pred Višim sudom u Podgorici, gdje je sud donio odluku da se prihvati sporazum o priznanju krivice. Imajte u vidu činjenicu da izvršenjem ovog krivičnog djela moj branjenik nije za sebe pribavio protivpravnu imovinsku korist, tako je de stav Altas banek da u odnosu njega ne postave imovinsko pravni zahtjev”, rekao je Aković.

Đurđić je priznao krivicu u potpunosti da je po nagovoru predsjednika Atlas grupe, Duška Kneževića, potpisao garanciju na 12,5 miliona eura, koja nije bila evidentirana u poslovnim knjigama Atlas banke, u vezi kupovine hotela Princes u Baru, a garancije su izdate kompaniji Kaspija properti.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve