Svjedok saradnik u slučaju pokušaj terorizma, na dan parlamentarnih izbora 2016. godine u Crnoj Gori, Saša Sinđelić uhapšen je u Crnoj Gori na osnovu potjernice NCB Interpol Zagreb. Crnogorska javnost ranije je obaviještena da je odlukama Višeg suda u Podgorici i Apelacionog suda Crne Gore odbijen taj zahtjev Hrvatske, pa je ostalo nejasno zašto je Sinđelić uhapšen u ovom trenutku i to na osnovu odbijenog zahtjeva. Iz Višeg suda CdM-u je saopšteno da ta odluka nije promijenjena već da se radi o drugoj odluci u drukčijoj pravnoj situaciji.

,,Rješenjem ovog suda odbijen je raniji zahtjev nadležnih organa Hrvatske za izručenje Saše Sinđelića, zbog toga što se on u momentu odlučivanja nije nalazio na teritoriji Crne Gore. Ta odluka suda potvrđena je odlukom Apelacionog suda Crne Gore i samim tim je pravosnažna”, kazali su CdM-u iz Višeg suda.

Kako pojašnjavaju u međuvremenu je došlo do promjene situacije jer je Sinđelić polovinom juna prebjegao iz Srbije u Crnu Goru.

U Višem sudu ističu da, bez obzira na raniju odluku ovog suda, potjernica Interpola i dalje stoji na snazi te je samim dolaskom u Crnu Goru Sinđelić postao dostupan crnogorskim državnim organima, pa je uhapšen.

Dakle, naglašavaju da je došlo do promjene okolnosti u odnosu na prethodno rješenje, jer se Sinđelić koji nije bio prisutan u momentu donošenja odluke naknadano pojavio.

Time su se stekli uslovi za postupanje po potjernici, pa je on uhapšen i sudija za istragu mu je nakon saslušanja odredio pritvor.

,,Ponavljamo da se radi o potpuno novoj procesnoj situaciji, jer se u prethodnoj radilo o situaciji kada u momentu odlučivanja o zahtjevu za izručenje ovo lice nije bilo prisutno i druga situacija kada je prisutno u državi koja postupa po zamolnici. Ne radi se o bilo kakvoj promeni jedne iste odluke, nego o drugoj odluci u drukčijoj pravnoj situaciji”, zaključili su u izjavi za CdM iz Višeg suda.

Crnogorksa policija uhapsila je Sašu Sinđelića po međunarodnoj potjernici Interpola Zagreb, nakon čega je on zatražio azil.

Ukoliko mu zahtjev za azil bude odobren, zakonske mogućnosti ukazuju da ne može doći do izručenja Hrvatskoj, koja ga je potraživala zbog izdržavanja dvadesetjednogodišnje kazne zatvora po tamošnjoj pravosnažnoj presudi za ubistvo i tešku krađu. Kriminolog i profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore Velimir Rakočević pojasnio je da ministar pravde, koji donosi konačnu odluku o izručenju lica, neće dozvoliti izručenje lica koje u našoj državi uživa pravo azila, jer je to predviđeno Konvencijom o ekstradiciji i Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći.

Međutim, današnja Pobjeda piše da po zakonu Sinđelić ne može dobiti azil.

Shodno odredbama Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca, lice koje je počinilo teško krivično djelo za koje je predviđeno pet godina kazne zatvora ne može dobiti utočište.

Sinđelićev zahtjev za dobijanje azila uslijedio je dan prije isteka roka od petnaest dana od ulaska na teritoriju Crne Gore.

Hrvatska potražuje Sinđelića zbog izdržavanja zatvorske kazne od 21 godinu zbog ubistva Mirka Fotisa, po presudi Županijskog suda u Vukovaru.

Sinđelić je 17. juna ušao u Crnu Goru, jer su mu, kako je tvrdio, duži vremenski period stizale prijetnje da će biti ubijen.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve