Povećanje broja turista u Virpazaru, u nacionalnom parku Skadarsko jezero povećao je i rizik za bezbjednost ljudi koji svakodnevno prelaze i magistralni put Bar- Podgorica i prugu da bi ušli u ovu varošicu.

Foto: Virpazar

Turisti nemaju mogućnost izbora i da bi ušli u Virpazar moraju da pređu magistralu i prugu, na mjestu gdje to nije dozvoljeno, nema označene horizontalne i vertikalne signlizacije, niti upozorenja za vozače.

Virpazar je polazna stanica za mnoge izletnike koji krstare Skadarskim jezerom, ali i prolazno mjesto za brojna crmnička sela u kojima se razvija agroturizam, vinske ceste, aktivni odmor… Procenjuje se da u jednom danu tokom sezone nekoliko stotina turista pješke pređe magistralni put, prugu sa parkinga za autobuse koji se nalazi sa druge strane kolovoza

Pored Starog grada, Skadarsko jezero svakako je primarni generator turizma u barskoj opštini. Međutim, ono što je činjenica da postojeća infrastruktura za sada teško može da odgovori tom broju turista koji posjećuju Skadarsko jezero. Sigurno da je problematika samog pristupa Virpazaru nešto što ćemo narednih godina morati u saradnji sa Vladom Crne Gore da rješavamo na pravi i adekvatan način, kazao je predsednik opštine Bar Dušan Raičević.

Ono što sam bio svedok, navodi Raičević, je da značajan broj turista posjećuje Virpazar tako što se turistički autobusi parkiraju sa jedne strane magistrale, a oni su primorani da istu magistralu prelaze na jedan prilično nebezbjedan način.

Više puta sam isticao da je to sigurno jedna od najvećih problematika Virpazara i Skadarskog jezera pored nečega što, takođe, moram da istaknem, a to je neuspostavljena metoda organizacije posjeta turista Skadarskom jezeru.

Foto: Virpazar

No, prioritetna obaveza jeste regulisanje samog ulaska i adekvatnog prelaska magistrale i pruge. Želimo da turisti koji posećuju Virpazar prije svega se osjećaju bezbjednim, a ne da u prvom kontaktu budu izloženi određenoj opasosti, istakao je predsednik opštine Bar dodajući da su pokrenuti razgovori sa Upravom za saobraćaj koja bi u narednom periodu trebala da projektuje saobraćajnicu od tunela Sozine do Golubovaca .

Naša je jasna smjernica da se pitanje ulaska u Virpazar riješi na adekvatan način, zaključio je Raičević

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve