Srijeda, 4 Oktobra, 2023
Rubrika:

Zaustavimo nasilje nad djecom

Nasilje je zločin protiv koga svi treba da se bore i mora se prekinuti javni tabu kojim se prikriva taj problem, poručeno je na konferenciji “Zaustavimo nasilje nad djecom” koju su organizovali Vlada Crne Gore, UNICEF i Telenor fondacija.

Šef Predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks, ukazao je da je za srećan život i dobrobit prvenstveno važan dubok, podsticajan i brižan odnos sa roditeljima, pogotovo u prvih hiljadu dana života, od začeća do druge godine života.

– Nasilje i negativna iskustva u djetinjstvu, uključujući zanemarivanje, emocionalno, fizičko ili seksualno zlostavljanje ili disfunkcionalno roditeljstvo, podrivaju taj odnos poražavajućim posljedicama za svaku pojedinačnu žrtvu nasilja, njihovu zajednicu i društvo, rekao je Perks.

Kako je kazao, negativna isksutva, nasilje i zanemarivanje daleko su prisutnije nego što se to ikada pretpostavljalo.

Potpredsjednik Vlade za politički sistem unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin, naveo je da je dostignuti nivo dječjih prava u jednom društvu najmjerodavniji pokazatelj u kojoj mjeri su ostvarene ljudske slobode i prava.

Pažin je podsjetio da je britanski pisac Čarls Dirkens, rekao da djeca u svojim malim svjetovima u kojima ostvaruju svoje egzistencije ništa tako dobro ne spoznaju i ništa tako snažno ne osjećaju kao nepravdu.

– Uvjeren sam da je ova konferencija na visokom nivou korak ka pravdi i ispričavanju nepravde, poručio je Pažin.

Šef sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, Andre Lis, poručio je da se ne smije dozvoliti da ijedno dijete živi u strahu, posebno u svojim porodicama.

Kako je kazao, početak promjene dolazi sa promjenom svijesti kroz rad sa zajednicama i donosiocima odluka.

– Nasilje je zločin protiv koga svi moramo ustati. Svaka pojedinačna osoba je zadužena da mijenja svoju percepciju ka društvu koje vrijednuje ljudska prava i štiti svakog pojedinca“, poručio je Lis.

Izvor: AntenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve