Na bazi notifikacije, odnosno prijave pojave bolesti afričke kuge svinja u Srbiji, zabranjen je uvoz i tranzit svinja i proizvoda od svinja iz Srbije, u skladu sa Naredbom koja je na snazi još od oktobra 2018. godine, saopšteno je CdM-u iz Uprave za bezbjednost hrane.

Foto: Ilustracija

Kako navode, zabranjen je uvoz i tranzit svinja iz svih zemalja odnosno područja u kojima postoje slučajevi bolesti afričke kuge svinja.

“Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, redovno prati epizootiološku situaciju i nakon prijave slučajeva pojave bolesti automatski zabranjuje uvoz, ukida rješenja koja su na snazi i obavještava uvoznike o zabrani uvoza. Već tokom današnjeg dana, sve navedene mjere su preduzete u cilju zabrane uvoza i iz Srbije”, kazali su oni za CdM.

Takođe podsjećaju da je Uprava za bezbjednost hrane u prethodnom periodu preduzela niz mjera i aktivnosti u cilju sprečavanja unošenja ove bolesti u Crnu Goru. Informacije o afričkoj kugi svinja mogu se pronaći na sajtu uprave u posebnom dijelu, na sledećem linku:

http://www.ubh.gov.me/rubrike/africka_kuga_svinja/

“Pozivamo držaoce životinja, lovce, uvoznike i širu zainteresovanu javnost da prati informacije na sajtu Uprave za bezbjednost hrane i da postupa u skladu sa datim preporukama”, zaključuju u Upravi za bezbjednost hrane.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve