Petak, 19 Jula, 2024
Rubrika:

Za upis na Psihologiju polažu se ovi testovi

Prijemni ispit za upis na studijski program Psihologija, na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, biće realizovan 7. jula sa početkom u 10 sati, u prostorijama Filozofskog fakulteta.

Prijemni ispit za upis na studijski program Psihologija, na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, biće realizovan 7. jula sa početkom u 10 sati, u prostorijama Filozofskog fakulteta.

Rukovodilac studijskog programa za psihologiju Jelena Mašnić navodi da kandidati prvo polažu Test mentalnih sposobnosti, potom Test znanja iz psihologije, a na kraju Test opšte informisanosti.

“Prije početka testiranja i ulaska u predviđenu salu, svi će biti prozvani kako bi se utvrdilo njihovo prisustvo, a na osnovu identifikacione isprave (lične karte ili pasoša) biće potvrđen identitet. Zato je za sve obavezujuće da ponesu ličnu kartu ili pasoš, da poštuju mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti koje važe za rad u zatvorenom prostoru, jer u suprotnom neće moći pristupiti mjestu za testiranje.”, kazala je Mašnić.

Prijemni će, dodaje ona, biti organizovani u velikoj sali amfiteatra kako bi se obezbijedila propisna distanca i bez kontakta podijelili testovi, a kandidati će popunjene testove ostavljati na stolu za kojim rade, na distanci koja je potrebna da bi ih saradnici prikupili.

Oni koji budu štampali, dijelili i prikupljali testove imaće rukavice, maske i alkoholna sredstva, pa će sa svakim novim prikupljanjem testova izvršiti potrebnu dezinfekciju.

“Kandidati polažu testove koji upućuju na njihove kognitivne potencijale (Test mentalnih sposobnosti), opštu informisanost (Test opšte informisanosti) i osnovno znanje iz oblasti opšte psihologije (Test znanja iz psihologije)”, pojašnjava Mašnić.

Prema njenim riječima, Test mentalnih sposobnosti sadrži 30 problemskih situacija i rješava se za 30 minuta.

“To je test kognitivne brzine, koncentracije i pažnje, verbalne fluentnosti, aritmetičko-logičkog rezonovanja i snalaženja u prostoru. Ponuđeni su odgovori i bira se samo jedno rješenje koje je tačno. Za ovaj test nije potrebna priprema, jer je riječ o testu sposobnosti”, kazala je Mašnić.

Test opšte informisanosti, kao što naziv upućuje, navodi ona, registruje da li su kandidat informisani o nekim pojmovima iz opšte kulture, a koji nisu nužno vezani za formalno obrazovanje. Sadrži 30 zadataka i vrijeme za realizaciju je 45 minuta. Takođe su ponuđeni odgovori i bira se samo jedan tačan. Ni za ovaj test nije potrebna priprema.

“Test znanja iz psihologije je jedini test koji zahtijeva prethodnu pripremu. Za literaturu može poslužiti bilo koji udžbenik iz oblasti opšte psihologija, a najčešće se koristi gimnazijski udžbenik psihologije čiji su autori Žarko Trebješanin i Zoran Lalović. Na ovom testu su definisane tvrdnje i kandidat zaokružuje da li su tačne ili netačne. Mogućnosti rekognicije (prepoznavanja) se eliminišu načinom formulisanja tvrdnji. Dakle, može doći do pojave duple negacije. Stoga ih je važno pažljivo čitati. Test se radi 60 minuta i sadrži 60 tvrdnji“, kazala je profesorica Mašnić.

Konkursom je predviđeno 30 mjesta, a kandidati moraju položiti sva tri testa da bi se skor kumulirao sa prethodnim postignućima (prosjekom iz srednje škole) i izvršilo rangiranje na osnovu ukupnog rezultata.

Mašnić savjetuje kandidate da na prvom mjestu poštuju mjere NKT-a, da nose masku i drže propisnu fiziču distancu, da imaju svoju hemijsku olovku i rezervnu ako to zatreba.

“Na najmanji znak nepoštovanja ispitne procedure i navedenih mjera kandidat će biti udaljen bez opomene. Preporuka je da pažljivo prate instrukcije ispitivača, da pažljivo pročitaju uputstva na testu i ne paniče zbog vremenskog ograničenja. Ispitivači će ih napominjati koliko je vremena preostalo do završetka testiranja. Budući da su testovi uglavnom zatvorenog tipa (imaju ponuđene odgovore), preporuka je da prvo rješavaju zadatke za koje su sigurni da znaju tačan odgovor, a pred kraj testiranja da sistemom eliminacije dođu do rješenja na ostalim zadacima. Važno je naglasiti da na testovima nema negativnih bodova, pa rezultati neće nauditi ako na nekim zadacima odaberu netačne odgovore“, kazala je ona.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve