Ministarsvo vanjskih poslova izdalo je tokom 2018. godine blizu 1.800 izjava kojima se crnogorske diplomate oslobađaju plaćanja PDV.

To se navodi u Izvještaju o radu ovog vladinog resora za prošlu godinu.

– Izdato je blizu 1.800 izjava, odnosno potvrda i uvjerenja za oslobađanje od plaćanja PDVa i carine za službene i lične potrebe diplomatskog osoblja i diplomatsko konzularnih predstavništava, kao i značajan broj potvrda za potrebe projekata u Crnoj Gori koji su finansirani međunarodnim donacijama, piše u Izvještaju koji je juče objavila Vlada.

Veliki dio aktivnosti, navode iz MVP, bio je fokusiran na legalizaciju isprava za upotrebu u inostranstvu, izdavanje legitimacija, oslobađanje od plaćanja carina i PDV za strana diplomatsko-konzularna predstavništva i međunarodne organizacije, evidentiranje ugovora i registraciju stranih DKP u Crnoj Gori.

– U tom smislu posredovano je u postupku izdavanja oko 293 zahtjeva za izdavanje diplomatskih, službenih, i konzularnih legitimacija i kao i poreskih identifikacionih kartica diplomatskom i službenom osoblju stranih diplomatskokonzularnih predstavništava i međunarodnih organizacija u Crnoj Gori, stoji u dokumentu.

Ministarstvo vanjskih poslova je u 2018. raspolagalo budžetom od 18.653.195 eura, a podaci pokazuju da je potrošeno ukupno 17.821.811 eura.

Kroz program administracije, potrošeno je 3.687.881 euro, dok je za rad diplomatskokonzularnih predstavništava dato 13.767.709 eura.

Za funkcionisanje Uprave za dijasporu, iz budžeta je izdvojeno 366.221 euro.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve