Prelazak odbornika ili poslanika u drugu partiju zbog primljenog poklona ili obećane koristi trebalo bi jasno sankcionisati krivičnim zakonikom, poručuju iz Socijalističke narodne partije.

Dragan Vukić

Kako se ističe u saopštenju, odbornici i poslanici koji su prešli iz jedne u drugu partiju i omogućili da druga stranka ima većinu je jedan od najgorih vidova političke korupcije.

“Čak ni odredba Ustava Crne Gore da mandat pripada poslaniku, odnosno odborniku, ne može biti opravdanje za ‘prelijetanje’ vlasnika mandata iz jedne partije u drugu, jer se na taj način obesmišljava održavanje izbora i izražavanje slobodne volje građana posredstvom njih. Neophodno je izmijeniti krivični zakonik, kako bismo obezbijedili krivično-pravnu zaštitu od trgovine mandatima, jer u protivnom gubi svaki smisao volje građana iskazane na izborima, posebno u onim skupštinama gdje u vlasti odlučuju jedan ili dva mandata”, istakli su u saopštenju SNP-a koje je potpisao Dragan Vukić, sekretar Izvršnog odbora Glavnog odbora SNP CG.

U izbornoj trci se, kako napominju, takmiče programi, a ne ljudi. Ljudi se mijenjaju, a programi ostaju isti.

Komentari

avatar