Petak, 19 Jula, 2024
Rubrika:

Upozorenje: “Kalašnjikov” u Crnoj Gori i za 300 eura

Granate se prodaju za oko 50 eura.

Globalna inicijativa za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC) upozorila je u novom izvještaju na šverc oružja preko Zapadnog Balkana, ističući da se “kalašnjikov” u Crnoj Gori može kupiti i do 300 eura.

Kako se navodi u izvještaju, Zapadni Balkan je i dalje glavni izvor ilegalnog oružja u Evropi. Trenutno je oružje na Zapadnom Balkanu još uvijek jeftino i ima ga u izobilju, a regionalne zalihe su povećane ulaznim tokovima iz Turske preko Bugarske, posebno gasnih/praznih oružja, koji su, takođe, postali popularni u posljednjih pet godina.

Podsjećaju da se ranije nedozvoljeno vatreno oružje švercalo uglavnom iz Bosne i Hercegovine u Crnu Goru i Hrvatsku, a sada se krijumčari u oba smjera.

Cijene oružja bez porasta, pištolji već od 200 eura

“Bilo je znakova povećanja cijena oružja u nekoliko zemalja, ali izgleda da to nije povezano sa povećanjem potražnje organizovanog kriminala; nego su kao glavni faktori navedeni nedostatak raspoloživosti (zbog toga što su civili zadržali svoje oružje) i inflacija”, piše u izvještaju.

Tvrde da postoje i određena neslaganja oko kretanja cijena u Crnoj Gori. Prema jednom izvoru, cijene su uglavnom ostale stabilne, bez porasta.

Cijene Cijene “kalašnjikova” u Evropi

“Glok se prodaje za oko 1.000 eura, dok 357 Magnum košta oko 2.000 eura. Zastava M70A je 600 eura, a Zastava P25 sa nadimkom ‘Crna dama’ oko 200 eura. Tetejac-pištolj Zastava TT 7,65 mm košta 300 eura, a AK-47 oko 250 eura”, piše u izvještaju.

Najveća potražnja je, kako se navodi u izvještaju, za pištoljima kao što su Zastava CZ, Zastava M57 Tetejac i automatski pištolj Zastava M84 “Škorpion”, koji se koriste u “većini ubistava vezanih za organizovani kriminal u Crnoj Gori”.

Prema ovom izvoru, navode da se pištolji prodaju za 200 eura i više.

“Kalašnjikov AK-47 košta oko 300 eura, ali se mogu naći jeftinije opcije u zavisnosti od njihovog stanja”, objašnjavaju u izvještaju.

Granate se prodaju za oko 50 eura.

“Ponuda eksploziva je sve manja, a na tržištu su prisutni eksplozivi ručno rađeni u rasponu od 100 do 300 eura u zavisnosti od kvaliteta”, navode u izvještaju.

Rute krijumčarenja vatrenog oružjaRute krijumčarenja vatrenog oružja

Postoje tri davno uspostavljene rute krijumčarenja vatrenog oružja sa Zapadnog Balkana u druge evropske zemlje:

Kopneni put preko Srbije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Slovačke prema Zapadnoj Evropi.

Morski put od Hrvatske, Crne Gore i Albanije do Italije.

Hibridni kopneni/morski put preko Albanije ili Sjeverne Makedonije od i do Grčke.

Smanjuju se zalihe oružja u Crnoj Gori?

U izvještaju se navodi i jedan izvor koji tvrdi da se trenutne zalihe oružja iz sukoba u Crnoj Gori smanjuju.

“Potrebno je više istraživanja da bi se vidjelo u kojoj mjeri se ovo primjenjuje na regionalnom nivou, posebno pošto trenutne procjene stavljaju oružje u promet na preko 3 miliona. Ali ako mnoga ostanu u rukama civila, a starost počne da sustiže oružje iz 1990-ih, onda je moguće da će trgovci ljudima tražiti nove izvore svježih, kvalitetnijih zaliha, koje bi Ukrajina mogla da obezbijedi”, ocijenili su u izvještaju.

U ovom scenariju, smatraju, infrastruktura za krijumčarenje, koja je nastala u protekle tri decenije, mogla bi da se koristi da oružje iz sukoba u Ukrajini stigne do zapadne Evrope i Skandinavije.

“Ali, da bi se to dogodilo, ili bi se morala desiti suštinska promjena u proračunu troškova i koristi organizovanog kriminala u tranzitnim zonama, ili bi se morali pojaviti novi putevi ka tržištu”, zaključili su u izvještaju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve