U srijedu novi konkurs za člana DIK-a

Predsjednik Admnistrativnog odbora crnogorske Skupštine Ljuiđ Škrelja, ocijenio je da iznenađuje nezainteresovanost univerziteta, civilnog i nevladinog sektora koji su ovlašćeni da predlože kandidata za člana Državne izborne komisije (DIK).

Administrativni odbor raspisaće u srijedu ponovni Javni konkurs za imenovanje člana DIK-a koji će predstavljati civilno društvo, nevladin sektor i univerzitet.

Odbor je 23. januara raspisao ponovni javni konkurs za imenovanje tog člana DIK-a, jer kandidat Vladimir Bošković nije dobio potrebnu većinu glasova. Na prethodni konkurs, koji je raspisan 29. decembra, nije se prijavio nijedan kandidat.

– Iznenađuje nezainteresovanost univerziteta, civilnog i nevladinog sektora koji su ovlašćeni da predlože kandidata za člana DIK-a. Predlažu druga rješenja, koja su dobrodošla, ali prethodno ne završavaju ono što im zakon omogućava, rekao je Škrelja agenciji MINA.

On je poručio da Admnistrativni odbor prihvata svaki predlog nevladinog sektora, čiji je cilj formiranje organa u koji će svi građani imati povjerenja.

– Svaki predlog je dobrodošao i mi a priori ništa ne odbacujemo, rekao je Škrelja.

Pojasnio je da je trenutno na snazi Zakon o DIK-u, koji nije proizvod volje vladajuće većine, već uglavnom predloga opozcije, koji je usvojen u Skupštini.

On je naveo da će Javni poziv, u skaldu sa proprisima i zahjevima nevladinog sektora, biti ponavljan dok se ne izabre član DIK iz reda cilivnog sektora i unverziteta.

Prema njegovim riječima, predlogom člana iz reda civilnog sektora i univerziteta DIK bi postao tijelo koje bi vratilo povjerenje građana u izborni proces.

– Tražimo nešto što ide u cilju povrtaka povjerenja u DIK, a zanemarujemo ono šro zakon omogućava i tražimo druga rješanja koja zahtijevaju određenu proceduru, naveo je Škrelja.

Komentari

avatar