Utorak, 18 Januara, 2022
Rubrika:

Sekulić: EU COVID potvrda u potpunosti funkcionalna, SafeGo aplikacija u finalnoj fazi testiranja

Prema njegovim riječima potvrda koja građanima Crne Gore olakšava slobodu kretanja i u zemlji i inostranstvu, može se koristiti u svim zemljama koje su članice EU COVID sistema i verifikovati u skladu sa pravilima tih zemalja

U odnosu na nejasnoće koje su se posljednjih dana pojavile u medijima vezano za EU COVID potvrde i aplikaciju SafeGoCG, Ministarstvo zdravlja objavljuje pojašnjenje u cilju pružanja blagovremenih i preciznih informacija u vezi prelaska na novi Sistem, saopštio je Aleksandar Sekulić, generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja.

“U samo nekoliko koraka preko portala www.ezdravlje.me građani Crne Gore od decembra prošle godine, mogu zatražiti digitalnu EU COVID potvrdu ako su vakcinisani, imaju negativan test ili su prebolovali COVID-19. Važno je napomenuti da od kraja oktobra prošle godine i osiguranici koji nisu registrovani kod izabranog doktora, mogu koristiti portal eZdravlje.me”, kaže Sekulić.

Prema njegovim riječima potvrda koja građanima Crne Gore olakšava slobodu kretanja i u zemlji i inostranstvu, može se koristiti u svim zemljama koje su članice EU COVID sistema i verifikovati u skladu sa pravilima tih zemalja.

“Građani potvrdu mogu zatražiti i u papirnoj/digitalnoj formi kod izabranog ljekara i na vakcinalnim punktovima.

Povezivanje sa EU COVID sistemom je uspješno završeno i Crna Gora je sada dio tog sistema. S tim u vezi je, zbog povećanog broja upita građana, još jednom važno istaći da su nacionalne COVID potvrde prestale da budu validne i zamijenjene su EU COVID potvrdama”, pojasnio je on.

Mobilna aplikacija SafeGoCG koja omogućava validaciju QR kodova na EU digitalnim COVID potvrdama izdatim u Crnoj Gori, državama članicama EU i svim drugim zemljama koje su pristupile EU COVID platformi – je u finalnoj fazi testiranja.

“Testna verzija ove aplikacije je postavljena na PlayStore, s ciljem prikupljanja što više utisaka i iskustava korisnika i u svrhu njenog testiranja. Takođe i kako bi se uštedjelo na vremenu u procesu odobravanja aplikacija od strane Google. Dok je trajao proces odobravanja radilo se na dodatnim, planiranim funkcionalnostima, koje su sada razvijene i biće uskoro dostupne u zvaničnoj finalnog verziji”, kaže Sekulić.

Iako, dodao je on, zvanično obavještenje Ministarstva zdravlja da je SafeGO CG mobilna aplikacija spremna za upotrebu nije nikada izdato, za svaku pohvalu je činjenica da je više od 1000 korisnika pokazalo interesovanje i koristilo testnu verziju aplikacije.

“Korisnici Android operativnog sistema aplikaciji svakodnevno mogu pristupiti i prijaviti eventualne probleme. Svi do sada uočeni problemi su revidirani, a aplikacija unaprijeđena da odgovara zahtjevima i potrebama korisnika, što će biti vidljivo nakon odobrenja od strane Google-a. Nakon finalnih dorada aplikacija SafeGoCG biće i zvanično spremna za komercijalnu upotrebu, o čemu će građani biti blagovremeno obaviješteni”, ističe Sekulić.

Mobilna aplikacija SafeGO CG će se koristiti za provjeru validnosti potvrda putem verifikacije QR koda, kao i za provjeru validnosti potvrde u odnosu na destinaciju u koju korisnik putuje. Ona će uz to omogućiti čuvanje COVID potvrda u digitalnoj verziji – tzv. “novčaniku“ mobilne aplikacije.

“Potvrda se može učitati skeniranjem QR koda sa papira ili drugog uređaja, ili preuzimanjem sačuvanog PDF-a koji je dostavljen na email. Za korisnike iOS operativnog sistema aplikacija je trenutno u proceduri objavljivanja na App Store-u, i očekujemo da će u naredne tri sedmice biti dostupna za testiranje, prijavu problema, a potom i korišćenje na iOS uređajima. O završetku ovog procesa i dostupnosti aplikacije korisnicima – Ministarstva zdravlja će blagovremeno obavijestiti građane”, naglašava on.

QR kod se može verifikovati isključivo kroz mobilne aplikacije koje se oslanjaju na EU COVID platformu.

“Dakle, građani ne mogu koristiti običnu kameru koju imaju na svojim telefonima ili QR skener za provjeru koda. Prilikom prvog logovanja u aplikaciju, neophodno je da korisnik kreira PIN – četvorocifreni broj koji će sam izabrati, i koji će biti pristupna šifra koju će korisnik unositi svaki put kada bude otvorio aplikaciju. Funkcija PIN-a je da dodatno osigura potvrdu i lične podatke korisnika od zloupotrebe. Kod uređaja koji to podržavaju, korisnik za logovanje u aplikaciju pored PIN-a, može aktivirati korišćenje Face/Touch ID-a”, pojašnjava Sekulić.

Kako bi se smanjila mogućnost zloupotrebe zdravstvenih i ličnih podataka, i u svrhu čuvanja potvrde u mobilnoj aplikaciji, građani će uz potvrdu dobiti i šestocifreni kod – TAN, koji korisnik dobija putem SMS poruke prilikom izdavanja potvrde i isključivo je vezan za preuzetu potvrdu. Kod je validan 72 sata i nakon prve upotrebe ili tri neuspjela pokušaja postaje nevalidan.

“Da bi dobio novi kod, korisnik mora preuzeti novu potvrdu sa portala ezdravlje.me, odnosno od ljekara ili na vakcinalnom punktu. Takođe je važno napomenuti da je uočeno iz logova korišćenja aplikacije da gradjani nerijetko unesu pogrešnu email adresu, pa apelujemo da se ista dva puta provjeri prije slanja zahtjeva”, kaže Sekulić.

Crnogorska aplikacija građanima Crne Gore omogućava provjeru validnosti potvrde po pravilima zemlje u koju putuju, a dio je EU COVID platforme.

“Ministarstvo zdravlja radi na zaštiti i unapređenju zdravlja i sigunosti stanovništva, stoga nam je cilj da aplikacija SafeGoCG bude dovedena na nivo najvišeg kvaliteta, zašta nam je važna i neophodna povratna informacija od svih korisnika u ovoj fazi testiranja. Molimo građane koji su preuzeli potvrdu prije 13.01.2022, da opet preuzmu potvrdu u slučaju da putuju van zemlje, a zbog prijavljenih problema koji su vezani za ime i prezime građana, kao i za potvrde za građane vakcinisane kineskom vakcinom. Takođe ,,help desk,, koji je uspostavljen radi lakše i jednostavnije komunikacije sa građanima, sada je operativan i pozivamo sve da nam probleme, pitanja i nejasnoće šalju na email [email protected]”, zaključio Sekulić.

Najnovije

U utorak sunčano i vjetrovito, do 13 stepeni

Pretežno sunčano, a na sjeveru promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima i uglavnom suvo. Vjetar umjeren do jak sjevernih smjerova. Jutarnja temperatura vazduha od -8 do...

Dijego Kosta ponovo bez kluba

Svega pet mjeseci Dijego Kosta je bio član Atletiko Mineira. Iskusni napadač, kao što je i najavljeno, digao je sidro i u potrazi je za...

Chrome-ovi emotikoni će uskoro izgledati oštrije i zauzimati manje prostora

Mnogi od nas su odbacili emotikone kao hir kada su počeli da se pojavljuju prije nekoliko godina, ali evo nas u 2022. i emodžiji...

Tom Kruz se od svake žene razveo kada je napunila 33 godine

Oko glumca Toma Kruza se uvijek potežu najčudnije priče, a postoji nešto izuzetno bizarno. Na internetu kruži teorija da jedan neobičan broj vlada životnim odlukama...

Zvijer puštena s lanca: Ovako grmi Hennessey kad juri više od 400 km/h (VIDEO)

Američki proizvođač objavio je video u kojem testira dugo iščekivani Venom F5 kojim bi trebao probiti granicu od 500 km/h. Apetiti su veliki, ali se...

Najčitanije

Povezano

U Kliničkom životno ugroženo 47 COVID pacijenata

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) trenutno se nalaze 143 pacijenta sa COVID-19 infekcijom. Kako je saopšteno iz te zdravstvene ustanove 47 pacijenata životo je...

KCCG: Životno ugroženo 38 kovid pacijenta

U Kliničkom centru Crne Gore životno je ugroženo 38 covid pacijenata, saopšteno je iz te zdravstvene institucije. “Trenutno se na liječenju nalazi 136 pacijenata sa...

Fond PIO: Korisnice naknada da potvrde traže u centrima za socijalni rad

Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore obavještava sve građanke, zainteresovane za ostvarivanje prava shodno Zakonu o obeštećenju bivših korisnica naknada po osnovu rođenja...

U Kliničkom centru 29 covid pacijenata životno ugroženo

U Kliničkom centru Crne Gore 29 covid pacijenata je životno ugroženo. “Na liječenju se trenutno nalaze 73 pacijenta sa COVID-19 infekcijom”, saopšteno je iz KCCG.

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve