Oko stotinu vlasnika i radnika ugostiteljskih objekata danas su protestom pozvali nadležne iz Opštine Nikšić, kao i predstavnike Nacionalnog koordinacionog tijela da zajednički pronađu rješenje oko uvedenih mjera, kojima su, kako kažu, nepravedno najviše pogođeni.

Radnica u ugostiteljstvu Maša Vujović kazala je da su u nezavidan položaj stavljeni vlasnici lokala i radnici istih.

„Smatram da su obje branše dovedene u pitanje. Naši vlasnici nemaju prihoda samim tim i mi ispaštamo. Očekujem da će se ovo odraziti na moj opstanak na poslu“, kazala je Vujović, koja je zaposlena u hotelu „Jugoslavija“.

Komentarišući današnju izjavu pomoćnika direktora Instituta za javno zdravlje, Senada Begića da ugostitelji nemaju saosjećanja prema trenutnoj epidemiloškoj situaciji ona je kazala da je nivo poštovanja mjera u ugostiteljskim objektima na zavidnom nivou.

„Mi imamo obavještenje na vratima da svi gosti moraju da se pridržavaju NKT mjera, oni koji ne ispoštuju upozoreni su, napravljen je razmak među stolovima. Mi sve održavamo kako treba“, rekla je ona.

Pero Miljanić, vlasnik tri ugostiteljska objekta, hotel „Vukov most“ i restorana „Merak“, koji zapošljava 30 radnika smatra da su mjere donijete jednostrano, bez ikakve konstatacije sa njima.

„Mi smo apsolutno da se poštuju mjere, ali su ove mjere donijete jednostrano bez ikakve konstatacije sa nama i smatramo da sigurno preko 200 ugostiteljskih objekata na teritoriji Nikšića može da radi uz poštovanje mjera. Mi smatramo da nas neko mora konstatovati oko donošenja mjera, inače ćemo donijeti odluku da svi otvorimo i radimo uz poštovanje istih mjera koje neće uticati na zdravstveno stanje naših gostiju“, poručio je Miljanić.

On je ocijenio da tu vidi nepravdu, jer su mjere NKT-a pogodile jedino ugostiteljski sektor, te da ne ispaštaju samo radnici već čitave porodice.

„Moja je ideja da se mi okupimo ovdje i da dovedemo svoje radnike da nas neko primi iz Opštine ili predstavnika NKT-a da zajednički donesemo odluke. Mi smo za to da svi objekti gdje postoji rizik od zaraze da se zatvore ili da se tu uvodu mjere. Restorani, kafici, kafeterije koje poštuju mjere ne mogu biti izvor zaraze kako oni to predstavljaju“, ocijenio je Miljanić.

Begić: Ugostiteljski objekti predstavljaju epidemiloški rizik

Gostujući u Jutarnjem programu Javnog servisa Senad Begić kazao je da razumuje da ugostitelji, koji traže ukidanje zabrana u pojedinim opštinama, pokušavaju da zaštite svoj biznis.

“Isto tako sam iznenađen nedostatkom solidarnosti i saosjećanja”, kazao je Begić i dodao da bi trebalo da vode računa o društveno odgovornom ponašanju.

Podsjeća i da su u drugom talasu od korona virusa najviše obolijevali mladi.

“Oni uglavnom navode podatake da su bili dio noćnog provoda i imamo čvrste naučne dokaze da način na koji su funcionisali mnogi ugostiteljski objekti predstavlja epidemiloški rizik”, zaključio je Begić.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve