Počinje ribolovni zabran u NP Skadarsko jezero

Ribolovni zabran u Nacionalnom parku Skadarsko jezero, na sve vrste riba izuzev jegulje, počinje 15. marta i trajaće do 15. maja 2017.

Zabran je definisan „Naredbom o ribolovnim zabranama, ograničenjima i mjerama za zaštitu ribljeg fonda“ koju donosi Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Period zabrana je definisan zbog ciprinidnih (toplovodnih) vrsta riba koje se u ovom periodu zbog reprodukcije povlače u pogodnije i pliće djelove Skadarskog jezera, saopšteno je iz NPCG.

– Kako bi se očuvao riblji fond i obezbjedila budućnost ribarstva na Skadarskom jezeru potrebno je zaštititi ribe od lova u ovom periodu i omogućiti joj da nesmetano obavi reprodukciju.

Izlovljavanje ribe nedozvoljenim sredstvima ima dalekosežne posljedice po biodiverzitet NP Skadarskog jezero, te se nekim od sredstava koje koriste nesavjesni ribolovci uništava sav živi svijet u području u kojem se vrši nelegalni ribolov.

Zaštita biodiverziteta i kulturno – istorijskih vrijednosti parkova jedan je od osnovnih zadataka Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore, a nadzornici Službe zaštite u tom procesu igraju vrlo značajnu ulogu.

Imajući u vidu da prostor NP Skadarsko jezero zauzima 40.000 hektara, te da je kontrolisanje i spriječavanje nelegalnog izlova ribe samo jedan od zadataka nadzornika zaposlenih u Službi zaštite, kao i da je zaštita ovog područja od svih nelegalnih aktivnosti veliki izazov, veoma je važno učešće svih zainteresovanih subjekata (lokalnog stanovništva, ribolovnih udruženja, turističkih agencija koje svoje poslovanje vezuju za prostor ovog parka, ljubitelja prirode i dr.) u očuvanju, zaštiti i unaprijeđenju ovog zaštićenog područja”, navedeno je u saopštenju.

Nacionalni parkovi Crne Gore zato upozoravaju sve građane da je izlovljavanje ribe nedozvoljenim sredstvima krivično djelo i da će se sva lica uhvaćena u lovu na nedozvoljen način biti procesuirana nadležnim organima.

Svaki vid uzurpacije ovog zaštićenog prostora građani mogu prijaviti na broj telefona Službe zaštite 067/344-021.

Komentari

avatar