Papa obećao “borbu” protiv seksualnog zlostavljanja, žrtve razočarane govorom

Papa Franjo je na kraju istorijske konferencije o sprečavanju seksualnog zlostavljanja djece od strane sveštenika pozvao na sveobuhvatnu borbu protiv tog zločina koji bi, kako je poručio, “trebalo izbrisati s lica zemlje”.

Papa je obećao da će smjernice, koje nacionalne konferencije biskupa koriste da spriječe zlostavljanje i kazne počinioce, biti preispitane i osnažene. Najavio je i da će crkvena pravna defnicija maloljetnika biti podignuta sa trenutnih 14 godina da bi se “proširila zaštita” mladih ljudi.

Franjo je sveštenike, koji su zlostavljali djecu, nazvao “đavoljim instrumentima” i naglasio da ga taj zločin podseća na drevnu vjersku praksu žrtvovanje djece tokom paganskih obreda.

Međutim, aktivisti za prava žrtava razočarani su rezultatima konferencije. Ocijenili su da je papa samo ponovio stara obećanja i ponudio vrlo malo konkretnih predloga.

Papa Franjo je na kraju mise u Vatikanu obećao da će Katolička crkva uložiti sve napore da privede počinioce zločina pravdi i da neće zataškavati ili potcjenjivati slučajeve seksualnog zlostavljanja.

Prvi dio govora, koji je trajao više od pola sata, ipak je posvetio statistici Ujedinjenih nacija i drugih organizacija prema kojoj je najveći broj slučajeva seksualnog zlostavljanja djece zabilježen u porodicama.

“Zbog toga se suočavamo sa univerzalnim problemom, tragično prisutnim gotovo svugdje i koji pogađa sve. Ipak, moramo da jasno poručimo da to zlo, iako pogađa cjelokupno društvo, nije manje monstruozno kada se događa u crkvi”, naglasio je papa.

“Reciklirana retorika”

En Beret Dojl iz američke organizacije koja prati seksualno zlostavljanje od strane sveštenika, bishopaccountability.org, ocijenila je da je konferencija “ogromno razočaranje” i da se nije na odgovarajući način pozabavila tugom i nezadovoljstvom vjernika.

“Dok katolici širom svijeta zahtijevaju konkretne promjene, papa je umjesto toga dao mlaka obećanja, koja smo čuli ranije. Naročito je bolno papino poznato objašnjenje da se zlostavljanje događa u svim djelovima društva. Bilo nam je potrebno da ponudi smio i odlučan plan. Umjesto toga, dao nam je recikliranu retoriku”, navela je Dojl u saopštenju.

Konferencija je okupila biskupe iz zemalja kao što su Sjedinjene Države, gdje je broj slučajeva seksualnog zlostavljanja dramatično opao zbog mjera preduzetih prije gotovo 20 godina, ali i siromašnih država koje još nijesu počele da rješavaju taj problem.

Komentari

avatar