Utorak, 25 Januara, 2022
Rubrika:

Organizovan Forum plavog rasta: Predstavljene prilike koje nudi plava ekonomija

Na otvaranju Konferencije  govorila je v.d. predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić, koja je pohvalila ideju okupljanja institucija koje se u bilo kom segmentu bave plavom ekonomijom

Forum plavog rasta i panel diskusiju na temu “Razvojne prilike koje nudi ekonomija plavog rasta” održava se danas u organizaciji Privredne komore Crne Gore i Instituta za moderne tehnologije Crne Gore, a u okviru Konferencije o pomorstvu.

Na otvaranju Konferencije  govorila je v.d. predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić, koja je pohvalila ideju okupljanja institucija koje se u bilo kom segmentu bave plavom ekonomijom.

„Smatram da ovu konferenciju treba da iskoristimo kao priliku za bolje povezivanje te, na bazi toga, sinergetsko djelovanje u pravcu razvoja ovog segmenta ekonomije, koji sve više dobija na značaju na nivou regionalnih i ukupnih evropskih politika”, rekla je Drakić.

Drakić je navela da Privredna komora trenutno implementira pet projekata na ovu temu, više njih je uspješno završena, a za neke nove se apliciralo.

„Dosadašnji rad na takozvanim plavim projektima pokazao je da treba da se usmjerimo na podizanje kapaciteta i unutar naše institucije, a i među dijelom privrede koja pripada plavoj ekonomiji i ima potencijala da utiče na ukupni rast baziran prije svega na inovacijama“, istakla je Drakić.

Ovim povodom, Drakić je uputila i čestitku domaćinu povodom 62 godine uspješnog trajanja i rada Pomorskog fakulteta, ističući da je „riječ o tradiciji vrijednoj dubokog poštovanja, kroz koju je ova obrazovovna ustanova stvarala uspješne kadrove, čiji je kvalitet prepoznavala i prepoznaje svjetska pomorska industrija.“

Obraćanja povodom otvaranja Konferencije imali su i prof. dr Špiro Ivošević, dekan Pomorskog fakulteta, Zoran Radunović, državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, Vladimir Jokić, predsjednik opštine Kotor i Neda Ojdanić iz Ministarstva prosvete, nauke, kulture i sporta.

Direktorica Sektora za projekte u Privrednoj komori Crne Gore Tanja Radusinović je ukratko predstavila insitituciju i projektne aktivnosti koje su u toku, a koje su podržane od strane različitih programa finansiranih uglavnom iz sredstava Evropske unije.

U okviru Foruma plavog rasta koji je ogranizovan u okviru drugog dana, a koji je vodila Marija Raspopović iz Privredne komore, predstavljeni su projekti, projektne aktivnosti i ostvareni rezultati u oblasti plavog rasta koje realizuju institucije i organizacije u Crnoj Gori, a sve u cilju boljeg povezivanja između različitih vrsta aktera i dalje saradnje među njima.

Ispred Privredne komore na Forumu se prisutnima obratila Sandra Perić, koja je predstavila projekat BLUEfasma, njegove ciljeve, dosadašnje aktivnosti koje su realizovane, postignute rezultate i aktivnosti planirane za naredni period.

Perić je najavila finalni događaj BLUEfasma projekta i završnu konferenciju projekta u Crnoj Gori koja će u junu naredne godine okupiti relevantne aktere iz zemlje i inostranstva.

“Intencija Privredne komore je da ovaj događaj bude organizovan kao dvodnevna konferencija, koja će se baviti svim pitanjima vezanim za more. To znači da će pored ribarstva i akvakulture, ovaj događaj obuhvatiti i teme kao što je saobraćaj, pomorstvo, marina turizam, turizam uopšte, ICT i inovacije u plavoj ekonomiji, i slično”, rekla je Perić.

Pored BLUEfasma projekta, Perić je predstavila i projekte SHIPMENTT, koji se tiče jačanja intelektualne svojine i procesa transfera tehnologija u sektorima zelene mobilnosti, i BLUEAIR koji ima za cilj da ojača institucionalne kapacitete država i regiona jadransko-jonske oblasti u definisanju zajedničkog pristupa sprovođenju politike pametne specijalizacije u oblasti plavog rasta na makroregionalnom nivou, saopšteno je iz Privredne komore.

Pored Privredne komore, u okviru Foruma plavog rasta i panel diskusije “Razvojne prilike koje nudi ekonomija plavog rasta” svoje projekte u oblasti plave ekonomije predstavili su Institut za savremene tehnologije Crne Gore, Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore, Naučno-tehnološki park Crne Gore i Inovaciono-preduzetnički centar Tehnopolis.

Iz Privredne komore pojašnjavaju da je BLUEfasma projekat osnaživanja inovativnih kapaciteta malih i srednjih preduzeća, pomorskih klastera i mreža u MED priobalnim područjima sa ciljem pružanja podrške cirkularnoj ekonomiji i plavom rastu u ribarstvu i akvakulturi.

Navode i da ovaj projekat teži da pokrene promjene u sektoru ribarstva i akvakulture mediteranskih ostrva i priobalnih područja pojačavanjem prilagođenosti praksi cirkularne ekonomije (CE). Projekat se odnosi na problem kontinuiranog transnacionalnog izazova iscrpljivanja prirodnih resursa i manjka inovacija u oblasti ribarstva/akvakulture i cirkularne ekonomije.

U okviru ovog projekta sprovedene su brojne aktivnosti. Jedna od značajnijih je pokretanje online platforme Bluefasma koja je dizajnirana da podstakne i razvije BLUEfasma alate u toku trajanja ovog projekta. Očekuje se da će raspoloživa rješenja data putem platforme povećati sposobnost plavih aktera i ojačati transnacionalnu saradnju prema plavoj cirkularnoj ekonomiji.

BLUEfasma se sprovodi od novembra 2019. godine, a realizuje u okviru prioritetne ose 1 – promovisanje inovativnih kapaciteta na prostoru Mediterana za razvoj pametnog i održivog rasta i finansira kroz Interreg Mediteranski program. Pridruženi partner Privrednoj komori Crne Gore je Univerzitet Crne Gore – Institut za biologiju mora, a planirano je da traje do juna 2022. godine.

Najnovije

Odbojka: Cvijović i Milivojević slavile protiv Veljković, Bojićev Kiziltepe poražen

U utakmici 13. kola šampionata Rumunije između Krajove i Dacie Mioveni, ekipa Krajove za koju nastupaju Jelena Cvijović i Evgenija Milivojević savladala je Daciu...

Crkva Srbije najavljuje gostovanje Bećkovića u Nikšiću

Ogranak Crkve Srbije – Mitropolija crnogorsko-primorska na svome sajtu reklamira dolazak srpskoga šoviniste Matije Bećkovića 27. januara u Nikšiću. Kako navode, Bećković će održati književno...

Dok pada, Krivokapić bi da moć preseli na svoju stranu

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić preuzeo je 24. januara Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava umjesto Sergeja Sekulovića, te smijenio vicepremijera Dritana Abazovića sa čela...

Poželjne su masline, ali je za SPC bitniji Valdanos

Autor: Nikola Belada Do potpisivanja temeljnog ugovora, kada Srpsku crkvu u Crnoj Gori treba ozvaničiti kao duhovnog i svjetovnog vladara Crne Gore, poželjno je zauzeti...

Roganović: Daćemo sve protiv Islanda, protiv Hrvatske smo se skroz ispraznili

Selektor naših rukometaša Zoran Roganović kaže da će njegova ekipa dati sve kako bi pobijedila Island u posljednjem kolu Glavne faze Evropskog prvenstva. Naši momci...

Najčitanije

Povezano

Slovački investitori zainteresovani za Crnu Goru

Slovački investitori su zainteresovani za ulaganja u Crnu Goru i zemlje Zapadnog Balkana, saopšteno je na sastanku predsjednice Privredne komore Nine Drakić i ambasadora...

PKCG: Nadležni da utvrde činjenice povodom prijave kompanije Voli

Upravni odbor Privredne komore Crne Gore poziva nadležne državne organe, da u najkraćem roku, utvrde sve činjenice povodom prijave kompanije Voli da se u...

Zakaria: Diversifikacija crnogorske privrede ključni prioritet za EBRD

Diversifikacija crnogorske privrede je ključni prioritet za Evropsku banku za obnovu i razvoj, jer bi povećala ekonomsku otpornost i pomogla da se benefiti ekonomskog...

PKCG: Izdvajanje sredstava za poljoprivredu je investicija

Izdvajanje sredstava za razvoj poljoprivrede ne predstavlja trošak, već investiciju, koja će u krajnjem doprinijeti sopstvenom razvoju, povećanju zaposlenosti u tom sektoru i smanjenju...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve