Srijeda, 4 Oktobra, 2023
Rubrika:

Oluja Oto napravila haos u saobraćaju na sjeveru Evrope

Oluja zvana Oto bi trebalo da ide ka istoku, preko Švedske i Baltičkog mora. U Finskoj, vlasti predviđaju nestanke struje tokom vikenda

Moćna oluja koja se podigla nad Sjevernim morem pogodila je sjever Evrope i izazvala prekid željezničkog i brodskog saobraćaja na sjeveru Danske i jugu Norveške, a danski Meteorološki institut predviđa udare vjetra uraganske snage.

Oluja zvana Oto bi trebalo da ide ka istoku, preko Švedske i Baltičkog mora. U Finskoj, vlasti predviđaju nestanke struje tokom vikenda.

Dežurni norveški meteorolog Hakon Mjelstad rekao je domaćem listu VG da je oluju potakao „poprilično snažan“ sistem niskog atmosferskog pritiska.

Na jugu Norveške, oko 5.000 putnika moraće da čeka barem do subote, kada se očekuje da će feriboti ponovo saobraćati u pravcu sjeverne Danske.

Čelnik norveškog feribotskog prevoznika Kolor lajn rekao je novinskoj agenciji NTB da se prekid saobraćaja mogao izbjeći, „ali Oto nije od normalne vrste vremenskih uslova, što znači da se ovo ne dešava baš često“.

U Danskoj su otkazani polasci vozova u većem dijelu zemlje, a vlasti ne savjetuju da se mostovi prelaze u lakšim vozilima.

Nekih 280 stanara tri zgrade koje su krajem pedesetih godina izgrađene na vrhu jednog brda u Kopenhagenu, evakuisano je iz predostrožnosti.

Vjetrovi uraganske snage izmjereni su u Torsmindu, ribarskom gradu na sjevernomorskoj obali Danske.

Tu i tamo ima izvještaja da vjetar čupa i obara drveće po jsevernoj Danskoj i nosi razne predmete koje otkida.

Na jugu Švedske obustavljeno je nekoliko polazaka vozova iz straha da vjetar ne obori drveće na šine ili pokida električnu mrežu.

Obustavljena je i feribotska linija ka sjevernoj Njemačkoj, gdje je oluja okrznula sjeverni dio njemačke obale Baltičkog mora.

Prijavljeni su i prekidi saobraćaja po Škotskoj i sjevernoj Engleskoj. Na sjeveroistoku Engleske, desetine hiljada kuća ostale su bez struje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve