“Odupri se 97.000”: Protesti su i politički i građanski

Do subote očekuju odgovor opozicionih partija o predloženom sporazumu

Organizacioni odbor građanskog pokreta ,,Odupri se 97.000″ uputio je “Sporazum o budućnosti” poslanicima opozicije, ističući da očekuju da će svi potpisati do subote. Džemal Perović je, u ime organizacionog odbora, poručio da su ovi protesti “politički i građanski jer jedno ide sa drugim” i kazao da “ako režim ne prihvati njihove uslove pritisci će biti sve veći”.

foto Standard

“Želja nam je da taj draft Sporazuma o budućnosti bude upućen poslanicima i da na sledeću konferenciju objavimo da su svi potpisali. Mi smo suočeni sa dokazom korupcije i sa zarobljenim sistemom”, rekao je Perović.

On je, govoreći o ocjenama da su ovi protesti politički motivisani a ne građanski, kazao da jedno bez drugog ne može.

“Ovi protesti su politički i građanski jer jedno ide sa drugim. Građani u državi uređuju svoje društvo ustvima i zakonima. Zloupotreba zakona je donijela do katastrofalnog raslojavanja u crnogorskom društvu. Ako neko donosi zakon kojim bratu oprašta milione i donosi zakone koji koriste sinu, onda su građanski i politički zahtjevi potpuno isprepleteni”, rekao je Perović.

Istakao je da do subote očekuju odgovor opozicionih partija i da se nada da će svi prihvatiti.

“Ovo je posljednja godina ovog režima i ako vlast ne prihvati naše uslove, pritisci će biti sve veći”, rekao je Perović.  On je rekao da se po prvi put posle 30 godina kreće u demokratsku borbu od koje “neće odustati i kreće se u mirnu tranziciju”.  Istakao je da ne postoje različite struje u Organizacionom odboru.

,,Mi smo slobodnomisleći ljudi i mi učestvujemo u dijalogu između sebe”, kazao je Perović.

“Svaki napad na ovaj organizacioni odbor neće donijeti dobro režimu”, rekao je Perović. Odgovarajući na pitanje da li će se odazvati pozivu premijera Markovića da pregovaraju, on je kazao da ,,dok god se bude pretpostavljalo da iza protesta stoji neko drugi osim Organizacionog odbora neće pregovarati sa Vladom”.

Ako vlast ne pristane na njihove zahtjeve, kako navodi, uslijediće nova vrsta pritisaka.

“Pa gdje ćete veći pritisak nego kad se na bini nađe 39 poslanika opozicije”, rekao je Perović. Osnovne tačke sporazuma, kako su organizatori naveli, su da će se potpisnici zajednički zalagati za formiranje vlade građanskog jedinstva koja će donijeti fer izbore, a na čelu vlade ne može biti neko iz sadašnje valsti.

Kako su kazali po trećinu vlade činili bi predstavnici sadašnje vlasti, opozicije i građani. Skupštinu će bojkotovati dok ne dođe do fer izbora, a istakli su da ako preuzmu vlast neće mjenjati spoljnopolitičku orjentaciju.

Komentari

avatar