Nevolje kanadskog zlatnog dječaka Trudoa

Heroj liberala i progresivaca, kanadski premijer Džastin Trudo, suočen je sa najvećim izazovom u svojoj političkoj karijeri i mogućim porazom na jesenjim izborima, pišu svjetski mediji pošto je druga visoka zvaničnica vlade podnijela ostavku zbog korupcionaškog skandala s velikom korporacijom koja je optužena da je podmićivala zvaničnike režima bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ostavke u vladi

BBC objašnjava da je korupcionaška afera posebno teška za Trudoa, pošto sporna kompanija SNC-Lavalin, jedna od najvećih svjetskih građevinskih firmi, ima sjedište u Kvebeku, provinciji koja se smatra ključnom za uspjeh premijerove Liberalne partije na izborima predviđenim za oktobar – kada liberali pobijede u Kvebeku obično dobiju većinu, a kada izgube tamo, obično teško izgube.

Ostavku je u ponedjeljak podnijela jedna od najviših zvaničnica kanadske vlade, predsjednica Odbora trezora Džejn Filpot (Jane Philpott), nakon što je to prethodno učinila i ministarka za pitanje veterana Džodi Vilson-Rejbold (Jody Wilson-Raybould) koja je do januara bila ministarka pravde i koja kaže da je na toj funkciji bila pod pritiskom da napravi dogovor sa SNC-Lavalin.

Korporacija SNC-Lavalin je optužena za prevaru i korupciju u vezi s 36 miliona dolara mita koje je navodno dala libijskim zvaničnicima između 2001. i 2011.

Vilson-Rejbold je rekla da su Trudo i njegovi saradnici mjesecima pokušavali da je ubijede da bi suđenje SNC-Lavalina koštalo Kanađane hiljade radnih mjesta, ali i glasova za njenu stranku, prenosi BBC, dodajući da je ona rekla da je bila meta “zamaskiranih prijetnji”, za šta vjeruje da su ostvarene kada je prebačena u drugo ministarstvo.

BBC ocjenjuje da je Filpot bila jedna od članica vlade u koju je Trudo imao najviše povjerenja i da se spekuliše da bi posle tri ostavke – ranije je otišao Trudoov saradnik Džerald Bats – mogle uslijediti i druge, ali da je pravo pitanje šta će to značiti za Trudoa koji na izbore u oktobru ide sa SNC-Lavalin aferom oko vrata.

Časopis Tajm ocjenjuje da je ostavka druge članice Trudoovog kabineta nanele dodatnu štetu premijeru kojem već opada popularnost. Prema anketi u februaru, 36 odsto ispitanika je navelo da je “veoma zadovoljno” ili “donekle zadovoljno” Trudoovom vladom, dok je u novembru to reklo 45 odsto.

Blijedi sjaj Trudoovog brenda

Američki časopis Forin polisi piše da kanadski “zlatni dječak” gubi sjaj, pošto skandal sa SNC-Lavalinom i pritiscima na ministarku Vilson-Rejbold, bivšu liderku starosjedjelačke zajednice, prijeti da ugrozi Trudoov brend kao feministe i zaštitnika starosjedjelačkih naroda koji je pedantno gradio i održavao.

Forin polisi podsjeća da je 28. februara 1984. kanadsku prijestonicu pogodila mećava kada je premijer Pjer Eliot Trudo doživio težak udarac zbog referenduma o nezavisnosti Kvebeka i sljedećeg dana je najavio povlačenje. Trideset pet godina kasnije, skoro na isti dan, ističe časopis, Trudoov sin se suočio s najtežim trenutkom u svoj političkoj karijeri.

Četiri godine Trudoa na vlasti su prošle relativno glatko – većina skandala i kontroverzi je smatrana beznačajnim ili oprostivim, ali dok je njegov reizbor donedavno djelovao siguran, sada je Trudo primoran da bude u defanzivi, ocjenjuje Forin polisi.

Četiri godine poslije obećanja transparentne vlade

Trudo se popeo na najviši položaj u Kanadi obećavajući iskrenu vladu, jednaku zastupljenost i liberalizam, piše Njujork tajms (The New York Times), ističući da je sada premijer upleten u skandal s pokušajem zaštite velike korporacije koja je optužene za korupciju na tri kontinenta.

I uticajni njujorški list ukazuje da su ulazak u vladu Vilson-Rejbolt prije četiri godine mnogi Kanađani pozdravili kao znak Trudoove posvećenosti starosjedjelačkim narodima i ženskim pravima, pošto je njeno imenovanje doprinijelo prvom rodno uravnoteženom kanadskom kabinetu.

Sada je ona u svjedočenju parlamentu rekla da su Trudo i njegovi saradnici vršili pritisak na nju. Bivša ministarka pravde je opisala 10 sastanaka, 10 razgovora i niz imejlova, navodeći da je pritisak bio “neprikladan” ali ne i nelegalan. Trudo je, prema njenim riječima, tvrdio da će biti izgubljena mnoga radna mjesta i da će se SNC preseliti iz Montreala, i tražio od nje da nađe rješenje, prenosi Njujork tajms.

List podvlači da SNC-Lavalin prate navodi o korupciji u više zemalja, uključujući Bangladeš, Indiju, Kanadu i Meksiko gdje su vlasti optužile konsultanta kompanije za umiješanost u plan da se sin libijskog diktatora Sadi Gadafi prokrijumčari iz zemlje.

Trudoovi politički protivnici su iskoristili slučaj da prikažu premijera – koji sebe predstavlja kao feministu, pristalicu starosjedjelaca i transparentne vlade – kao lidera koji je poslao saradnike da zastrašuju ženu iz starosjedjelačkog naroda da bi pomogao korporaciji. Njujorški list ukazuje da su izbori tek u oktobru, ali da analitičari kažu da mnogo zavisi od toga da li će Trudo uspjeti da ublaži skandal, koliko uspješno njegovi protivnici mogu ukaljati njegovu reputaciju i šta će se desiti sa slučajem SNC-Lavalina.

Komentari

avatar