Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
Rubrika:

Ministar Šehović uručio đačke uniforme učenicima JU OŠ “Savo Pejanović”

Učenici JU OŠ „Savo Pejanović“ od danas će nositi školske uniforme, što će „doprinijeti afirmisanju vrijednosti jednakosti, socijalne pravde, solidarnosti i zajedništva kod djece“, poručio je ministar prosvjete dr Damir Šehović prilikom današnjeg uručenja uniformi učenicima ove škole.

Ministar Šehović je naglasio da je Ministarstvo prosvjete usmjereno na cilj da znanje bude dostupno svima pod jednakim uslovima, te da se radi na afirmaciji nove politike koja će kreirati ambijent dostupnosti znanja nezavisno od društvenog i socijalnog statusa.

Dodjela uniformi JU OŠ „Savo Pejanović“ je pilot projekat za koji je Ministarstvo obezbijedilo oko 3.000 komada uniformi. U tom kontekstu ministar Šehović je istakao:

– Ovo je projekat kojim želimo da otvorimo javnu debatu na temu uvođenja uniformi u sistem obrazovanja u Crnoj Gori po uzoru na neke razvijenije zemlje, kao i da testiramo u javnosti potrebu za uvođenje uniformi i u druge škole.

Ministar je takođe istakao uvjerenje da uvođenje uniformi u sistem obrazovanja može afirmisati prave vrijednosti na kojima treba da počiva obrazovni sistem Crne Gore.

Pored ministra Šehovića prisutnima se obratila i direktorica Škole Darinka Adžić. Ona je podsjetila da je JU OŠ “Savo Pejanović“ jedna od najstarijih obrazovno-vaspitnih ustanova u Podgorici koja broji 592 učenika, raspoređenih u 25 odjeljenja, i 52 zaposlena.

– Drago nam je i zahvalni smo što je Ministarstvo prosvjete za pilot projekat odabralo našu školu i što je izdvojilo značajna sredstva za nabavku đačkih uniformi. Svih 592 učenika će dobiti po dvije majice dugih i dvije kratkih rukava i jednu duksericu. To su polo majice za dječake teget i bijele boje, a za djevojčice roze i bijele, dok su dukserice sive, kazala je direktorica Adžić.

Ona je izrazila ubjeđenje da đačke uniforme doprinose jednakosti među učenicima, povećavaju osjećaj pripadnosti školi i znak su prepoznatljivosti, a kao jednu od prednosti njihovog uvođenja u škole istakla je to da roditelji više neće brinuti o tome što dijete da obuče pred polazak u školu.

Direktorica Adžić je izrazila nadu da će nošenje đačkih uniformi zaživjeti i u drugim školama.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve