Ponedjeljak, 27 Marta, 2023
Rubrika:

Menadžment i uredništvo RTCG: Partijski spavači dobili nalog da sabotiraju da nova vlast što prije preuzme Javni servis

“Želimo da vjerujemo kako međunarodna zajednica budno motri na sve ono što se dešava u vezi s Javnim servisom i da će preduzeti sve mjere kako bi Savjet sve svoje postupke uskladio sa zakonskim propisima. Isto tako vjerujemo da evropske institucije neće dozvoliti primjenu mjera revolucionarnog prava kakvu zagovaraju pojedini političari i njihovi eksponenti u Savjetu Javnog servisa”, zaključuju u reagovanju

Menadžment i uredništvo RTCG je generalnom direktoru predložilo da urednika Redakcije za ekonomiju Zorana Lekovića rasporedi na drugo radno mjesto u skladu s njegovim kvalifikacijama i profesionalnim sposobnostima. O tome su ga danas i obavijestili, jer smatraju da ne može da bude dio uredničkog tima za koji kaže da “konstantno laže gledaoce, diskredituje više od 30 odsto građana, ponižava ih i stavlja im žute trake kao što je to Hitler radio Jevrejima”, navodi se u reagovanju menadžmenta i uredništva RTCG.

“Televizija Crne Gore, sa žaljenjem konstatuje da su, pored spoljašnjih, pojačani unutrašnji pritisci “partijskih spavača”, koji su dobili nalog da sabotiraju programsko-proizvodni proces i da kompromituju uređivačku politiku Radio-televizije Crne Gore. U tome im saslužuju članovi Savjeta Milan Radović i Bojana Jokić, a sve u cilju da parlamentarna većina što prije preuzme Javni servis, kako su to i preporučili čelnici pobjedničke koalicije”, navodi se u saopštenju.

Njihova poruka je, kako dodaju, da im to neće poći za rukom mimo zakonske procedure u koju se zaklinje i Evropska komisija, čijim se zastupnicima “lažno predstavljaju Milan Radović i Bojana Jokić”.

“Željeli smo da pomognemo kolegi Lekoviću da, poput Bojana Terzića, nađe korektan profesionalan izlaz i napusti, kako sam kaže, “fašističku uređivačku politiku”. Podsjećamo da se svaki korisnik društvenih mreža mogao uvjeriti u profil i vjeordostojnost stavova koje zastupa Zoran Leković. Nakon razgovora s Lekovićem ekspresno su se na društvenim mrežama oglasili članovi Savjeta Bojana Jokić i Milan Radović, poručivši da “sloboda mišljenja i izražavanja pojedinca, a pogotovo novinara, ne smije biti ugrožena, te da je, kako ističe Radović na novinare pojačan pritisak od strane mendžmenta. Radović takođe poziva rukovodstvo da podnese ostavke , a novinare da se samoorganizuju u realizaciji programa”, dodaju u reagovanju.

Menadžment i uredništvo preporučuju Radoviću i Jokićevoj da, u međuvremenu, pročitaju član 48 Kolektivnog ugovora u kojem se navodi da “iznošenje političkih i drugih uvjerenja i stavova prilikom obavljanja radnih zadataka, prilikom aktivnosti u medijima ili na društvenim mrežama, kojima se šteti ugledu zaposlenog ili ugledu poslodavca, ili izaziva mržnja ili netrpeljivost po bilo kom osnovu, predstavlja težu povredu radne dužnosti”.

“Želimo da vjerujemo kako međunarodna zajednica budno motri na sve ono što se dešava u vezi s Javnim servisom i da će preduzeti sve mjere kako bi Savjet sve svoje postupke uskladio sa zakonskim propisima. Isto tako vjerujemo da evropske institucije neće dozvoliti primjenu mjera revolucionarnog prava kakvu zagovaraju pojedini političari i njihovi eksponenti u Savjetu Javnog servisa”, zaključuju u reagovanju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve