Današnji samit u Londonu bio je potvrda snage jedinstva i solidarnosti članica. Odluke koje su donijete bile su takve da jačaju i unaprijeđuju politike NATO-a i jačaju sposobnost da se suprostavimo svim savremenim prijetnjama, kazao je premijer Duško Marković.

foto gov.me

”Današnji samit je bio odlična prilika da se obilježi 70 godina postojanja Alijanse, najmoćnijeg političkog i vojnog saveza ikada koji doprinosi miru i stabilnosti u zemljama članicama Alijanse, ali naravno i na širem planu i koji obezbjeđuje mir i stabilnost kvalitet života i ljudske slobode za milijardu ljudi na planeti”, kazao je Marković nakon današnjeg samita u Londonu.

Na samitu je, kaže jasno istaknuto opredjeljenje i interesovanje Alijanse za Zapadni Balkan, a kako dodaje, najbolja potvrda jednog takvog oprjedeljenja je i prisustvo Sjeverne Makedonije i pozdravljeno njeno skoro članstvo kao 30. nove članice NATO-a.

On je konstatovao da je današnji samit bio uspješan i da su upućene poruke jedinstva snage i solidarnosti.

”Važno je, takođe, da je uspostavljen i najavljen kvalitetan dijalog EU i NATO u okviru zajedničkih interesa pa i onih interesa koji su vezani za Zapadni Balkan”, istakao je Marković.

Odgovarajući na pitanja novinara povodom izjave predsjednika Francuske, Emanuela Makrona, da je NATO mrtav, Marković je kazao da je Alijansa nakon današnjeg samita izašla nikad jača.

”To je morala biti tema današnjeg Savjeta u kontekstu izjave predsjednika Makrona, ali kao što sam rekao, danas je sa ovog samita NATO izašao nikada jači i nikada solidarniji. Sve zemlje su jasno konstatovale da je pitanje jedinstva NATO-a ključno za stabilnost i mir i da ne treba ispitivati opravdanost i funkcionalnost NATO-a već da treba raditi na njegovom snaženju i sposobnosti. Toj raspravi se u obraćanju pridružio i sam predsjednik Makron”, kazao je Marković.

Odgovarajući na dalja pitanja, povodom natpisa medija da Crna Gora nabavlja oružje iz Izraela, Marković kaže da nabavka naoružanja nije nikakva tajna, ali da dobavljač još nije poznat.

Komentari

avatar