Utorak, 7 Decembra, 2021
Rubrika:

Manjinska vlada na čelu sa Abazovićem jedno od rješenja političke krize

- Potpuno je jasno da je trenutna Vlada izgubila podršku većine u parlamentu. Prijedlog koji je iznio naš kolega Nik Đeljošaj je jedno od mogućih rješenja. Ipak, predstoji nam još dosta razgovora u vezi sa političkim odlukama koje nas očekuju u narednom periodu – kazao je Omeragić.

Prijedlog lidera Albanske alternative Nika Đeljošaja prema kojem bi manjine podržale Dritana Abazovića za predsjednika Vlade koju bi činile građanske partije, ali ne i DPS, jedno je od mogućih rješenja aktuelne političke krize – saglasni su sagovornici Pobjede, portparol Bošnjačke stranke Adel Omeragić i poslanik Albanske koalicije „Jednoglasno“ Fatmir Đeka.

Podsjetili su da je koncept manjinske vlade bio njihov prijedlog odmah nakon završetka parlamentarnih izbora i izrazili zadovoljstvo što je taj model sada prihvatljiv većini političkih subjekata.

– I onda nam se činilo da je to adekvatno rješenje, a vjerujemo da je i sada to most da dođemo do parlamentarnih izbora. Događaji su dobili dinamiku i ja se nadam da ćemo uskoro imati jasniju situaciju ne samo oko budućeg formata Vlade, već prije svega kuda ide ova država i ovo društvo – istakao je Đeka za Pobjedu.

Omeragić je kazao i da je to pokazatelj da Bošnjačka stranka vodi ispravnu politiku u interesu građana Crne Gore, ali i poručio da prije potencijalnog formiranja manjinske vlade predstoji još dosta razgovora u vezi sa političkim odlukama koje bi trebalo donijeti u narednom periodu.

– Potpuno je jasno da je trenutna Vlada izgubila podršku većine u parlamentu. Prijedlog koji je iznio naš kolega Nik Đeljošaj je jedno od mogućih rješenja. Ipak, predstoji nam još dosta razgovora u vezi sa političkim odlukama koje nas očekuju u narednom periodu – kazao je Omeragić.

Smatra i da je sada mnogo važnije da se postigne dogovor oko modela buduće vlade, ciljeva koje bi trebalo da ostvari, ključnih državnih politika, te nastavka evropskog puta Crne Gore i kreiranja povoljnijeg ambijenta za manjinske narode.

– To je naš fokus i smatramo da u tom pravcu treba graditi sve buduće političke dogovore – pojasnio je Omeragić.

Predsjednik Albanske alternative Nik Đeljošaj juče je potvrdio da su spremni da podrže Abazovića za premijera i poručio da će taj prijedlog uputiti Građanskom pokretu Ura.

Ponovio je i da u eventualnoj manjinskoj vladi ne bi bili predstavnici DPS-a, ali da ne isključuje mogućnost da je čine Socijaldemokratska partija i Socijaldemokrate.

– To bi bilo najbolje rješenje političke krize. Vlada bi mogla da traje godinu, pa da onda idemo na parlamentarne izbore – kazao je Đeljošaj agenciji Mina.

Takva vlada, dodao je, donijela bi zakonska rješenja i sve ono što od Crne Gore traži Evropska unija kako bi zatvorili poglavlja 23 i 24 i zaključio da bi se tako obezbijedila dugoročna stabilnost. Pobjeda je pitala i Demokratsku partiju socijalista kakav je njihov stav o ovom prijedlogu, ali oni juče nijesu htjeli da komentarišu.

Premijer ocjenio da je formiranje manjinske vlade viskorizičan potez

Premijer Zdravko Krivokapić ocijenio da je formiranje manjinske vlade bio bi visokorizičan potez koji bi Crnu Goru odveo ko zna gdje.

On je nakon premijerskog sata, komentarišući ideju pojedinih partija o formiranju manjinske vlade, poručio „srećno svima bilo, samo da je na dobrobit Crne Gore“.

– Hoće li biti manjinske vlade zavisi od političke volje pojedinih subjekata. Ja mislim da bi to bio visokorizičan potez koji bi Crnu Goru odveo ko zna gdje. Ono što odluče političari sa 41 poslanikom, ja ću svakako prihvatiti. Najlakše bi bilo da premijer podnese ostavku, jer bi tada svi bili relaksirani, ali maske moraju da padnu – kazao je Krivokapić.

Ocijenio je da ne zna zašto je koalicija okupljena oko Demokratskog fronta nezadovoljna budući da su, kako je naveo, dobili sve pozicije po dubini. Đ.Ć.

Bečić: Nećemo podržati manjinsku vladu koja znači prekrajanje izborne volje građana

Lider Demokratske Crne Gore i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kazao je da njegova partija neće podržati manjinsku Vladu koja znači prekrajanje izborne volje građana.

On je rekao da Demokrate u tome neće učestvovati.

– Nećemo dati podršku manjinskoj vladi koju bi činili i oni koje su građani tražili da smijenimo, a ne da ponovo vrše vlast. Ako neko ima takve ambicije neka to odmah učini sjutra, jer to je voz u kom karta, ne da je besplatna, već se unaprijed dobro plaća – rekao je Bečić u Skoplju za TVCG.

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Krivokapić zahvalio Pozitvnoj Crnoj Gori!

Premijer Zdravko Krivokapić se, na konferenciji organizovanoj povodom godine dana rada Vlade, zahvalio svima koji je podržali, između ostalih i Pozitivnoj Crnoj Gori. Neprirodni mozaik. Pozitivna...

Nikolić: Vlada će pasti, svako ko glasa protiv inicijative izdao je interese građana

Nesporno je da postoji veliko nezadovoljstvo sa ovom Vladom, mi smo uradili ono što je prirodno, očekivano i odgovorno i to nezadovoljstvo koje postoji...

Prodaje se Delta Siti u Podgorici

Hystead Limited sa sjedištem u Velikoj Britaniji, u većinskom vlasništvu južnoafričkog fonda za ulaganja u nekretnine (REIT) Hyprop Investments, očekuje da će završiti prodaju...

Krivokapić: Političkog resetovanja u Crnoj Gori više nema

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je da bi mu trebali dani priče za mjerljive rezultate rada Vlade. On je na početku govora istakao...

Vuksanović Stanković: Krivokapić mora odgovarati za izdaju države

Ova odlazeća Vlada biće zapisana u istoriji Crne Gore kao nesposobna, izdajnička i anticrnogorska, saopštila je poslanica Socijaldemokratske partije, Draginja Vuksanović Stanković. Ona je na...

Najčitanije

Povezano

Omeragić: Platforma DF-a neuspješan pokušaj očuvanja vladajuće koalicije

Nova platforma Demokratskog fronta, koju je su uputili Demokratama i GP URA, novi je i neuspješan pokušaj sređivanja odnosa unutar vladajuće koalicije, ocijenio je...

Omeragić: Što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi

Portparol Bošnjačke stranke Adel Omeragić komentarisao je stanje unutar vladajuće većine i poručio da je jasno da je ova Vlada završila svoju misiju. Kako je...

Omeragić: U Crnoj Gori kreiran nepovoljan ambijent za građane

Poslednji Izvještaj EK predstavlja realan pogled na stanje u Crnoj Gori i potvrda je da je naš integracioni proces skoro zaustavljen, kazao je portparol...

Đeka: Nemamo želje ni volje da sarađujemo sa onima koji maštaju o ”srpskom svetu”

Nemamo ni želje, ni volje, a ni prostora za nekakvu eventualnu saradnju sa onima koji ružno govore o manjinama, sanjaju o povratku srpske vojske...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve