Kroz IPARD za podršku preradi 15,6 miliona eura

U javnom pozivu je istaknuto da predmet investicije može biti izgradnja, rekonstrukcija ili opremanje objekata za prijem i preradu proizvoda, nabavka opreme, mehanizacije, uređenje infrastrukture na proizvodnoj jedinici, kao i investicije u izgradnju, rekonstrukciju ili opremanje postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, uvođenje sistema bezbjednosti hrane i upravljanje kvalitetom proizvoda.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je juče novi IPARD javni poziv za podršku preradi kojim se farmerima dodjeljuje 15,6 miliona eura bespovratne podrške. Zainteresovani poljoprivrednici, kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede, mogu konkurisati sa projektima čiji prihvatljivi troškovi iznose od 40.000 do 1,5 miliona eura, dok podrška iznosi do 50 odsto prihvatljivih troškova. Rok za podnošenje aplikacija je 4. novembar.

“Dodatna sredstva podrške od 10 odsto mogu se dodijeliti za dio prihvatljivih i odobrenih troškova koji se odnosi na upravljanje otpadom, nusproizvodima, prečišćavanje otpadnih voda i iskorišćavanje otpada. Podrška se dobija nakon što se realizuje cjelokupna investicija”, rekli su u Ministarstvu.

U pozivu je istaknuto da predmet investicije može biti izgradnja, rekonstrukcija ili opremanje objekata za prijem i preradu proizvoda, nabavka opreme, mehanizacije, uređenje infrastrukture na proizvodnoj jedinici, kao i investicije u izgradnju, rekonstrukciju ili opremanje postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, uvođenje sistema bezbjednosti hrane i upravljanje kvalitetom proizvoda.

Predstavnici Ministarstva su naveli da korisnici IPARD javnog poziva za preradu mogu biti mikro, mala i srednja preduzeća kao i kooperative.

“U skladu sa kriterijumima, korisnici mogu biti i velika preduzeća. Podrška se dodjeljuje za preradu poljoprivrednih i ribljih proizvoda, za koje su postavljeni i specifični kriterijumi, odnosno uslovi koje potencijalni korisnici podrške moraju da zadovolje da bi ostvarili podršku kroz ovaj javni poziv”, kazali su u resoru kojim rukovodi ministar Milutin Simović.

Poljoprivrednici, u trenutku podnošenja zahtjeva za isplatu, moraju ispunjavati kriterijume definisane pozivom.

Mljekari moraju ostvarivati minimalni kapacitet dnevne prerade od 500 litara mlijeka, dok se sektoru prerade mesa minimalni kapacitet dnevnog klanja mora kretati od deset grla goveda, 20 grla svinja, 30 grla ovaca ili koza ili 3.000 komada živine.

U sektoru prerade mesa predviđeno je da minimalni kapacitet godišnje iznosi deset tona, a u sektoru vina 2.000 litara.

Za sektor prerade voća i povrća, uključujući žitarice, gljive, pečurke, aromatično i ljekovito bilje, predviđeno je da postoje pogoni za preradu voća i povrća registrovani u odgovarajućim registrima u skladu sa zakonom, dok je u sektoru maslina uslov minimalni kapacitet prerade od 500 kilograma.

U ribarstvu i akvakulturi mora se ispuniti uslov od najmanje pet tona godišnje prerade.

Komentari

avatar