Srijeda, 1 Februara, 2023
Rubrika:

Kremlj se inati: Nećemo prodavati naftu po cijeni zapada, pa makar i smanjili proizvodnju

Rusija neće raditi pod ograničenjem cijena, čak i ako Moskva bude morala smanjiti proizvodnju, naglasio je.

Rusija neće izvoziti naftu koja podliježe ograničenju cijena koje je nametnuo Zapad, čak i ako će zbog toga morati smanjiti proizvodnju, rekao je damas Aleksander Novak, potpredsjednik ruske vlade zadužen za energetiku.

“Radimo na mehanizmima za zabranu korišćenja instrumenta ograničenja cijena, bez obzira na nnivo na koju je postavljen, jer bi takvo uplitanje moglo dodatno destabilizovati tržište”, rekao je Novak.

Rusija neće raditi pod ograničenjem cijena, čak i ako Moskva bude morala smanjiti proizvodnju, naglasio je.

Ograničenje cijena na 60 dolara po barelu, ideja G7, ima za cilj smanjiti ruski prihod od prodaje nafte, istovremeno sprečavajući skok globalnih cijena nafte nakon što embargo EU-a na rusku sirovu naftu stupi na snagu 5. decembra.

Mehanizam predviđa plafon od 60 dolara za barel nafte koja se prodaje trećim zemljama.

Ako je nafta prodana iznad cijene od 60 dolara, EU-u je na raspolaganju zabrana pružanja određenih usluga za ruske isporuke nafte, uključujući osiguranje, finansiranje i tehničku pomoć.

Ruska proizvodnja nafte bi zbog te odluke početkom iduće godine mogla pasti za 500 do milion barela nafte dnevno, prenosi Rojters.

No, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u subotu da ograničenje cijene ruske nafte na 60 dolara nije ozbiljno i teško će odvratiti Rusiju od rata u Ukrajini.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Merlin
04.12.2022-17:37 17:37

Čuj “Rusija se inati” !? Neka vama ograniče cenu espresa i hotelskih soba u sezoni …