Ko će koga spaliti u Kotoru?

Sukob Demokrata i Socijaldemokratske partije u Kotoru potpuno se preselio u javnu sferu i ozbiljno prijeti raskidu lokalne koalicije na vlasti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Glavna tačka sporenja trenutno je upravljanje Kukom Kotor najizdašnijim resursom u vlasništvu opštine. Različiti stavovi SDPa i Demokrata oko koncesionog akta za Luku Kotor kulminirali su i nepojavljivanjem predsjednika opštine Vladimira Jokića na redovnoj sjednici akcionara Luke, gdje kao predstavnik lokalne vlasti ima nadpolovični udio u odlučivanju. Naredna, vanredna Skupština akcionara planirana je za srijedu, 13. mart, kada se očekuje izjašnjavanje o predloženom koncesionom aktu. Jokić može da donese odluku, ali je pitanje što bi mu takav potez donio, ukoliko se kosi sa predlogom SDP-a. Jer, Krivokapićeva partija, ukoliko bude nezadovoljna, može u bilo kom trenutku da sruši koaliciju, odnosno vlast u toj opštini. Uostalom, otvoreno pismo koje je kotorski SDP juče uputio Jokiću, ali i Vladi Crne Gore i resornom ministarstvu, pokazuje da se ne šale kad predsjedniku opštine poručuju da, ukoliko “ne spriječi očigledne nezakonitosti i štete po grad Kotor” neće više ni tren imati podršku SDP”.

JOKIĆEVI POKAZALI ŠTO MISLE O SDP-U

Hoće li Demokrate ostati pri svom stavu oko Luke Kotor, pa i po cijenu raskida koalicije sa SDP i eventualnih novih izbora, biće izvjesno možda već 13. marta. Da je između koalicionih partnera u Kotoru Demokrata i SDP-a došlo do mimoilaženja koje se više ne može sakriti, pokazale su i nedavne karnevalske svečanosti. Tradicionalno osmišljena maska karneval, kome se pripisuju sve nedaće koje su, između dva zimska karnevala snašle grad Kotor i zbog kojih bude spaljen, ove godine imala je lik predsjednika SDP-a Ranka Krivokapića. Obzirom da organizaciju Zimskog karnevala vodi Centar za kulturu Kotor na čijem čelu je Marija Bernard, vjenčana kuma predsjednika opštine, odmah su počele spekulacije da su to Demokrate ne samo prozvale, nego i osudile Krivokapića za nevolje koje su snašle Kotorane.

Kada je čuo što mu se sprema, Krivokapić je, kako pričaju Kotorani, navodno tražio od organizatora da promijene izgled maske, što su oni djelimično i uradili, ali ne u toj mjeri da se lider SDP ne može prepoznati.

I to nije sve gdje se Krivokapić prepoznao, a iza čega stoje, ili mogu da stoje, njegovi koalicioni partneri. U presudi karnevalu koju objavljuje satirični list “Karampana”, jasno se vidi da je osoba na koju je kritika usmjerena, lično Ranko Krivokapić. Kasnije se pojavila informacija da je Krivokapić cenzurisao list pred samo štampanje tražeći promjenu imena maske. Karneval je u prvoj verziji bio
nazvan Tranja Ultima Montanjaro, sa jasnom aluzijom na predsjednika SDP-a, obzirom da je maska koja je spaljenja likom podsjećala na lidera ove partije.

Nakon intervencije Krivokapića, ime karnevala je izmijenjeno u Đudiće Ultimo Montanjaro.

SDP UPOZORILA DEMOKRATE

“Karampana”, da objasnimo, u svakom svom izdanju “izdaje presudu Karnevalu”, koja se javno čita prilikom ceremonije na Maceu, nakon čega slijedi spaljivanje maske. “Karampana” je karakteristična po svom oštrom kritičkom stavu prema svim dešavanjima u Kotoru, posebno prema lokalnim vlastima, bilo ko da je na vlasti. Krivokapić, navodno nije mogao da oprosti organizatorima koji su iz redova Demokrata, poigravanje njegovim likom i djelom, pa se u smirivanje situacije morao uključiti i sam Jokić. Tako je uz korekciju maske, kao i naziva karnevala, umjesto Tranja Montanjaro u Đudiće Ultimo Montanjaro, “preguran” ovaj incident, ali samo na kratko. Jučerašnje otvoreno pismo SDP-a pokazuje da se sukob između Demokrata i Krivokapićeve partije produbljuje. Jokićeve Demokrate su presudile svom koalicionom partneru, služeći se Zimskim karnevalom preko kojeg su poslali poruku što misle o SDP-u. Da li će SDP presuditi kotorskoj vlasti? Ostaje da se vidi ko će koga “spaliti” u Kotoru?

Jokićev odbornik objavio Rankovu karikaturu

Da sukob nije samo na nivou skrivenih poruka preko Zimskog karnevala pokazao je i odbornik Demokrata u Skupštini opštine Kotor, Dejan Pejović, objavljujući karikaturu Ranka Krivokapića na društvenim mrežama. Pejović je objavio karikaturu sa likom predsjednika
SDP-a u ludačkoj košulji, kome je poručio “Quo vadis?” Kuda ideš?

Inače, Dejan Pejović je jedan od učesnika protesta “97.000 odupri se” u Podgorici, i češće je viđen na tim skupovima, nego na protestima “Ne boj se” koje organizuje njegova partija.

Komentari

avatar