Još pet žrtava gripa, do sada umrlo 15 osoba

Još petoro pacijenata preminulo je od komplikacija virusa gripa, što znači da je u Crnoj Gori već sada za ovu sezonu broj žrtava dostigao brojku 15, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje (IJZ).

U izvještaju za period od 18.do 24. februara navodi se da su prethodne nedjelje preminula tri muška pacijenta starosti 54, 58 i 73 godine, pri čemu nijedan od njih nije bio vakcinisan sezonskom vakcinom protiv gripa. Takođe, u Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti protekle sedmice pristigle su dvije prijave o smrti i to 48-godišnjeg i 67-godišnjeg pacijenta koji su preminuli šestog, odnosno 16. februara.

U izvještajnom periodu laboratorijskim putem potvrđeno je 43 slučaja infekcije virusom gripa. U pitanju su infekcije virusom gripa tip A. Ukupan broj laboratorijski potvrđenih slučajeva gripa od početka sezone je 379 (378 slučajeva infekcije virusom gripa tip A i jedan virusom gripa tip B).

“Uvidom u elektronsku bazu podataka u Crnoj Gori prijavljene su 584 osobe sa simptomima nalik gripu (ILI), što predstavlja incidenciju od 94,l9/100. 000 stanovnika. To je za oko 23% manja vrijednost incidencije u odnosu na vrijednost incidencije iz prethodne sedmice”, navode iz Instituta.

Konstataciju da se za sada registruje epidemijsko javljanje sa srednjim intenzitetom aktivnosti gripa i širokom geografskom rasprostranjenošću.

“U periodu od 18. do 24. februara prijavljeno je 8637 osoba sa simptomima blažih i težih infekcija respiratornog trakta (ARI), što predstavlja incidenciju od 1393/100 000 stanovnika. Prema podacima dobijenim iz sentinel bolničkog nadzora nad teškim akutnim respiratornim infekcijama (eng. Severe acute respiratory infection-SARI), prijavljeno je sedam slučajeva teških akutnih respiratornih infekcija. Svih sedam SARI slučajeva su uzorkovani na virus gripa, a rezultat je kod njih šest bio pozitivan na prisustvo virusa gripa tip A”, navode iz Instuta za javno zdravlje.

Komentari

avatar