Utorak, 23 Jula, 2024
Rubrika:

Japan snažno podržava učlanjenje Crne Gore u Evropsku uniju

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Aleksa Bečić sastao se sa ambasadorom Japana u Crnoj Gori Akirom Imamurom i izrazio zadovoljstvo što se posjeta ambasadora Japana dešava u trenutku koji je veoma pozitivan za Crnu Goru, kojem se Japan kao njen dugogodišnji iskreni prijatelj sigurno raduje.

“Dobijanje IBAR-a predstavlja izuzetno značajan trenutak za Crnu Goru i prekretnicu na njenom evropskom putu. Ovaj uspjeh rezultat je kontinuiranih reformi u svim društveno-političkim sferama, posebno u oblasti deblokade pravosuđa i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Tokom prethodnih osam mjeseci uspjeli smo da deblokiramo ključne institucije, usvojimo brojne zakone i ispunimo druga privremena mjerila. Time smo ispunili obaveze iz naše evropske agende i ostvarili jedan od najznačajnijih koraka ka procesu dinamičnog zatvaranja poglavlja i finalizaciji evropskog puta, što je sada i zvanično potvrđeno u Briselu”, naglasio je Bečić.

On je naveo da su dokazali da se kada se posvećeno i timski radi u službi državnog interesa, izdižući se iznad političkih i ideoloških razlika, mogu ostvariti istorijski rezultati.

“Ohrabreni dosadašnjim rezultatima, nastavljamo da radimo sa ciljem da do kraja ove godine zatvorimo značajan broj pregovaračkih poglavlja i pokažemo da je naš cilj da 2028. godine postanemo 28. članica Evropske unije apsolutno realan. Ostajemo dosljedni ostvarivanju najvažnijih ciljeva koji podrazumijevaju izgradnju snažnih institucija, ekonomsko-socijalno snaženje građana, te jačanje građanskog društva i sistema koji počiva na vladavini prava”, istakao je Bečić.

Ambasador je izrazio zadovoljstvo odličnim prijateljskim odnosima koje Japan njeguje sa Crnom Gorom već 140 godina, kada su još davne 1884. godine crnogorski knjaz Nikola i japanski car razmijenili najviša državna ordenja.

“U kontekstu njegovanja tih odnosa, raduje me što je otvoren Počasni konzulat Crne Gore u Japanu, a nadam se da će uskoro biti uspostavljeno Diplomatsko konzularno predstavništvo i da će samim tim biti imenovan ambasador, što bi bio značajan korak ka jačanju naših bilateralnih odnosa. Japan snažno podržava učlanjenje Crne Gore u Evropsku uniju, koja je naš strateški partner i sa kojom dijelimo suštinske vrijednosti. Crna Gora, kao multietničko društvo, igra ključnu ulogu pomiritelja na Zapadnom Balkanu i zaslužuje svaku pohvalu za građanski pristup koji je doprinio napretku u svim aspektima društva. Nastavite tim putem, a u nama ćete imati iskrene prijatelje i partnere”, zaključio je ambasador.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve