Izbori u Herceg Novom: Neko za izlazak, drugi za bojkot

Opozicione partije još nemaju jedinstven stav o tome da li će učestvovati na izborima u Herceg Novom. Iako je DF ranije poručio da svi treba da izađu na hercegnovske izbore, juče je taj opozicioni savez bio uzdržan – prvo konsultacije sa opozicijom, pa odluka.

SNP i Demokrate su za izlazak na izbore u Herceg Novom, GP Ura je za „principijelni bojkot“, a u SDP-u ništa novo – novinarima ne otkrivaju planove.

Poslanik Ure Neđeljko Rudović kazao je za Pobjedu da bi bilo principijelno da opozicija bojkotuje i izbore u Herecg Novom.

– Građanski pokret Ura smatra da, kada su u pitanju izbori u Herceg Novom, opozicija treba da se drži principa. Bojkotovali smo izbore u Nikšiću zbog produženog vanrednog stanja koje je namjeravalo da se sprovede hapšenjem dva čelnika dijela opozicije. U takvom ambijentu nije moglo biti govora o iole regularnim uslovima za izbore – rekao je Rudović.

On je podsjetio da opozicija bojkotuje i Skupštinu da bi, kako je rekao, izdejstvovala uslove za elementarno slobodne izbore.

– To je jedan od motiva bojkota i izbora u Nikšiću. Pošto je to cilj, onda bi bilo principijelno bojkotovati i izbore u Herceg Novom. URA će odluku o Herceg Novom donijeti nakon konsultacija sa ostalim opozicionim subjektima.

Naš je cilj da opozicija zajednički definiše zahtjeve DPS-u koji se odnose na uslove za nove parlamentarne izbore i da natjeramo uzurpatore vlasti na novo glasanje. To je prvi korak ka prevazilaženju političke krize i u tom kontekstu smatram da treba posmatrati i odluku o Herceg Novom – istakao je Rudović.

Predsjednica hercegnovskog odbora SNP-a Danijela Đurović kazala je za Pobjedu da se ta partija odgovorno priprema za izbore u Herceg Novom.

– Spremni smo i u punom kapacitetu idemo na izbore. Ne očekujem da će biti i pomisli o bojkotu, jer su parlamentarni izbori pokazali da opozicija ima daleko veću podršku u odnosu na DPS. Smatram političkom odgovornošću da budemo prisutni na izborima – kazala je Đurović.

Ona je kazala da, ipak, mora ostaviti rezervu ukoliko bude vanrednih dešavanja koja bi uslovila preispitivanje te odluke. SDP nije željela da saopšti stav.

– Ako budemo imali neku informaciju, obavijestićemo o tome medije – kazao je Mirko Stanić, portparol SDP-a.

Demokrate su ranije saopštile da opozicija nema važnijeg posla od pobjede nad, kako je kazao, „organizovanim kriminalnim grupama“ u Herceg Novom.

Izvor: AntenaM

Komentari

avatar