U Kotoru policija je izvršila pretrese na šest lokacija koje koriste članovi organizovanih kriminalnih grupa, bezbjednosno interesantna lica i njima bliske osobe

Crnogorska policija je u prethodnih nekoliko dana, u nastavku akcije “Boka” izvršila pretrese na deset lokacija u Kotoru i i akcije “Trik” u Podgorici. U ponedjeljak su posjetili i stambeni kompleks poznat kao “Pentagon” u Kotoru, tačnije u Škaljarima, gdje članovi takozvanog Škaljarskog klana posjeduju stanove. Istog dana direktor Uprave policije Crne Gore Slavko Stojanović razriješio je dužnosti načelnike Centra bezbjednosti Herceg Novi, Kotor i Tivat.

U Kotoru je podnijeta i krivična prijava protiv jedne osobe.

– Više lica je privedeno u policijske prostorije – saopštila je Uprava policije.

U Kotoru policija je izvršila pretrese na šest lokacija koje koriste članovi organizovanih kriminalnih grupa, bezbjednosno interesantna lica i njima bliske osobe.

– Pretresi su izvršeni i u stambenih objektima koje koristi lice koje slovi za vođu organizovane kriminalne grupe “Škaljari”, kao i u objektima koje koriste članovi ove organizovane kriminalne grupe i članovi njihovih porodica, a koji se nalaze u luksuznom kompleksu “Pentagon” u Škaljarima – saopštila je Uprava policije.

“Pentagon” je dospio u centar pažnje kada je Uprava za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore (UZK) neposredno nakon što je na njeno čelo došla direktorka Anastazija Miranović, dala saglasnost za izgradnju ogromnog stambeno-poslovog kompleksa iznad Škaljara u Kotoru. Stručnjaci smatraju da je “Pentagon” primjer devastacije prostora.

To je relativno mlado naselje, čija je gradnja počela je tokom 2014. godine i dovršena nedavno. Za crnogorske prilike, radi se o relativno luksuznom kompleksu, na prestižnoj lokaciji. “Pentagon” je smješten na oko 100 metara iznad nivoa mora, ima pogled na kompletan kotorski dio bokokotorskog zaliva.

Takođe, skoro tona droge zaplijenjeno je u akciji policije pod nazivom “Trik”, koja je sprovedena u Podgorici u borbi protiv rasturanja narkotika na međunarodnom nivou. Uhapšeno je 12 osoba koje se sumnjiče da su organizovale međunarodni šverc droge. Oduzeto je 982 kilograma marihuane, 1,7 kilograma heroina i oko tri kilograma smjese za miješanje sa opojnim drogama radi dobijanja na masi.

POLICIJSKA ZAPLIJENA

U akciji je oduzeto šest vozila, 13 mobilnih telefona i veći broj SIM kartica, više tablet i lap top računara i USB memorija za skladištenje podataka, 2.000 evra gotovog novca, dokumentacija o različitim vrstama novčanih transkacija i dužničko-poverilačkim odnosima, bankovne kartice i instrukcije za obavljanje finansijskih transkacija, između ostalog.

Policija je prošlog petka pretresom stana kod M.J. (30) iz Kotora pronašla 11.000 eura.

Protiv M.J. je u ponedjeljak podnijeta krivična prijava zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo utaja poreza i doprinosa.

– Odsjek za borbu protiv organizovanog kriminala je započeo policijske aktivnosti na provjeri zakonitosti sticanja novca za gradnju kompleksa “Pentagon” u Kotoru i kupovinu stanova u ovoj zgradi – saopštila je Uprava policije.

SMJENE ŠEFOVA POLICIJE

Direktor Stojanović razriješio je dužnosti načelnike Centra bezbjednosti Herceg Novi, odjeljenja bezbjednosti u Kotoru i Tivtu da bi, kako je obrazložio, “uspješne policijske aktivnosti na suzbijanju djelovanja organizovanih kriminalnih grupa bile nastavljene i intenzivirane”.

– Dinamika borbe protiv organizovanog kriminala i dosadašnje i buduće funkcionisanje operativnog štaba “Boka”, osim planiranja svih policijskih aktivnosti, zahtijevaju i određene kadrovske promjene – saopšteno je iz Uprave policije.

Iz policije navode da će kadrovske promjene, shodno potrebama i procjenama službe, biti obavljane i u narednom periodu.

Viši policijski inspektor u Centru bezbjednosti Herceg Novi Živko Ćorić novi je načelnik Odjeljenja bezbednosti Kotor.

– Dosadašnji načelnici Centra bezbjednosti Herceg Novi, te odjeljenja bezbjednosti Kotor i Tivat, Petar Ognjenović, Marko Radusinović i Milan Radović biće raspoređeni na druge poslove i zadatke, shodno potrebama službe – naveli su iz policije.

Pogledajte snimak akcije u crnogorskom “Pentagonu”:

Izvor: Telegraf.rs

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve